Trei dintre cei disponibilizaţi, Călin Lup, Alexandru Savu şi Marius Paşcalău, au susţinut astăzi o conferinţă de presă pe această temă, afirmând că examinarea din iulie 2011 s-a făcut ilegal şi se doreşte muşamalizarea cazului.
După ce au descoperit că testul grilă ar conţine „un cod”, adică avea ascunse răspunsurile corecte în poziţionarea semnelor de punctuaţie, disponibilizaţii au depus sesizări scrise la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Satu Mare, la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, dar i-au înmânat şi ministrului de Interne Radu Stroe o petiţie pe această temă.
Potrivit acestora, prin respectarea codului, testul organizat în Satu Mare asigură o notă minimă de 7,5, iar cel din Negreşti Oaş de nota 8.
O altă nemulţumire a acestora constă în menţinerea în funcţii a unor agenţi care au obţinut nota 2 sau 3 la examenul scris, dar au luat note foarte mari la interviu.
Aceştia au atacat în instanţă deciziile de concediere, alături de ei mai fiind alţi 25 de foşti angajaţi, angajându-şi un avocat din Tulcea, însă mulţi au pierdut procesele în primă instanţă. Poliţiştii concediaţi speră ca acum, după descoperirea „testelor măsluite” să obţină anularea examinării.
Cei trei disponibilizați, prezenţi la conferinţă, au fost deja citaţi la DNA pentru audieri în acest caz, urmând să fie audiați şi cei implicați în desfășurarea concursului, precum și alţi foşti colegi din IJPF Satu Mare.