Principalii organizatori au susţinut astăzi o conferinţă de presă, precizând că îşi doresc ca acest eveniment să se transforme în tradiţie. Președintele DRWSM, Dan Brumboiu a declarat că scopul principal al festivalului este promovarea vinului din Beltiug, iar primarul Ioan Bartok Gurzău a precizat că în zonă sunt 1.200 de hectare de viță de vie, prin programul variat încercând să se atragă cât mai mulți vizitatori.
Președintele Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban, Johann Brutler, a povestit despre renumitele podgorii care aparţin comunităţii din Beltiug, fabricarea vinului începând pe locul actualelor plantaţii în urmă cu mai bine de o mie de ani. Cultura moderna a viţei – de- vie a debutat la începutul secolului al 18 – lea, odată cu sosirea familiei contelui Karoly şi cu migrarea şvabilor din Germania spre Satu Mare.
O dovadă pentru înalta calitate a vinurilor o reprezintă cele 380 de crame, o cifră care este rareori întâlnită în regiunile viticole. La sfârșitul anilor 90, datorită unor cetățeni foarte motivați, s-au replantat arbuşti de viţă – de- vie și totodată s-au păstrat vii vechile podgorii tradiţionale.
Nu se vor servi mici, mâncarea va fi cu specific şvăbesc: cârnaţii şvăbeşti, leberwurst, fripturi din carne de porc la grătar, găluşte cu varza acră, plăcinte şvăbeşti.
În prima parte a evenimentului se vor desfăşura manifestări culturale germane: muzică de fanfară şi dansuri germane culminând cu formaţii de muzică populară şi de dans şi artişti bine cunoscuţi ai muzicii moderne româneşti.
Printre interpreții care vor urca pe scenă se numărăr Nicolae Mureșan, Petrică Mureșan, Ana Holdiș Pop, Nicolae Sabău, Anamaria Dancs și Andreea Bălan.