Ultima actualizare: ieri, 19:26
Locale

Festivalul Vinului din Beltiug, în perioada 17-18 august. Cap de afiş: Andreea Bălan

Poster festivalul vinului“Festivalul Vinului din Beltiug”, ediţia a I, va avea loc în perioada 17-18 august 2013 în localitatea Beltiug, organizatori fiind Consiliul Judeţean Satu Mare, Consiliul Local al comunei Beltiug, Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban din Beltiug şi Forumul Democrat German  cu susţinerea Asociaţiei Economice Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest (DRW-SM) şi a Asociaţiei Camera Meşteşugarilor.

Principalii organizatori au susţinut astăzi o conferinţă de presă, precizând că îşi doresc ca acest eveniment să se transforme în tradiţie. Președintele DRWSM, Dan Brumboiu a declarat că scopul principal al festivalului este promovarea vinului din Beltiug, iar primarul Ioan Bartok Gurzău a precizat că în zonă sunt 1.200 de hectare de viță de vie, prin programul variat încercând să se atragă cât mai mulți vizitatori.

Președintele Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban, Johann Brutler, a povestit despre renumitele podgorii care aparţin comunităţii din Beltiug, fabricarea vinului începând pe locul actualelor plantaţii în urmă cu mai bine de o mie de ani. Cultura moderna a viţei – de- vie  a debutat la începutul secolului al 18 – lea, odată cu sosirea familiei contelui Karoly şi cu migrarea şvabilor din Germania spre Satu Mare.

O dovadă pentru înalta calitate a vinurilor o reprezintă cele  380 de crame, o cifră care este rareori întâlnită în regiunile viticole. La sfârșitul anilor 90, datorită unor cetățeni foarte motivați, s-au replantat arbuşti de  viţă – de- vie  și totodată s-au păstrat vii vechile podgorii tradiţionale.

conferinta Festivalul Vinului Beltiug

Nu se vor servi mici, mâncarea va fi cu specific şvăbesc: cârnaţii şvăbeşti, leberwurst, fripturi din carne de porc la grătar, găluşte cu varza acră, plăcinte şvăbeşti.

În prima parte a evenimentului se vor desfăşura manifestări culturale germane: muzică de fanfară şi dansuri germane culminând cu formaţii de muzică populară şi de dans şi artişti bine cunoscuţi ai muzicii moderne româneşti.

Printre interpreții care vor urca pe scenă se numărăr Nicolae Mureșan, Petrică Mureșan, Ana Holdiș Pop, Nicolae Sabău, Anamaria Dancs și Andreea Bălan.

 

 Poster festivalul vinului program

4 comentarii

 1. indignatu Răspunde

  Discriminare !!!!
  De ce nu sunt sprijinite si alte comunitati ? !
  DE ce – Atata reclama gratis pentru “Asociaţiei Economice Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest (DRW-SM) ?? Mare branza nu au facut pana acum ,doar teorie-numai teorie ,vorbarie si publicitate…
  Ne credeti imbecili ?

 2. satmarean Răspunde

  Iar paranghelii pe banii nostri… deja e asa de trist ca nici putere nu mai are omul sa fie revoltat

 3. Gerlinde Răspunde

  @indignatu – deci esti de parere ca in judetul SM numai osenii au drept la sprijin? sau ai ramas uimit ca exista si svabi prin judet? CJ sprijina destule evenimente si mi se pare foarte corect ca de data aceasta a venit si randul svabilor 🙂 Zum Wohl!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Planul de management al Ariilor Protejate ”Râul Tur”, dezbătut public. Solicitare privind revizuirea perimetrului

Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare a organizat astăzi o nouă dezbatere publică a Planului de Management al Ariilor Protejate ”Râul...

Închide