PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Liderii UDMR explică de ce nu cedează Şcoala 13: „Consiliul Judeţean nu este gazdă bună!”

Kereskenyi Gabor, Pataki Csaba

Senatorul Pataki Csaba, preşedinte al filialei judeţene a UDMR şi deputatul Kereskenyi Gabor, preşedinte al filialei municipale a partidului, au susţinut astăzi o conferinţă de presă pe mai multe teme, precizând că şi pe parcursul verii vor monitoriza activitatea actualei puteri.

Deputatul Kereskenyi Gabor a prezentat verdictul dat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării în cazul fotbalistului Dan Gavrilescu, forul naţional stabilind că afirmaţiile atacantului făcute pe facebook au fost într-adevăr umilitoare şi degradante. Prin urmare, Gavrilescu a primit o amendă de 600 de lei.

Fostul viceprimar a mai făcut unele precizări referitoare la Şcoala nr. 13, după ce consilierii locali UDMR nu au votat transferul acesteia în proprietatea judeţului.

„Consiliul Judeţean nu este o gazdă bună”, a spus Kereskenyi, arătând că administrației județene i-a fost transferat încă din 2011 terenul de pe str. Kogălniceanu pentru construirea unui sediu pentru Biblioteca Județeană, însă până acum nu s-a întâmplat nimic concret. A fost întocmit un proiect, după care au apărut informații că se dorește realizarea unei alte clădiri în altă locație.

Parlamentarul a precizat că motivul invocat de actuala putere, şi anume aceea că se intenţionează accesarea de fonduri europene pentru crearea unui centru modern pentru copii, este un simplu slogan, din moment ce nu este deschisă nicio linie de finanţare pe asemenea măsură. Un alt argument al deputatului este acela că se pot accesa fonduri de către Consiliul Judeţean chiar dacă imobilul nu se află în proprietatea instituţiei, dând exemplul proiectului de modernizarea a Colegiului Ioan Slavici, aflat în proprietate privată dar modernizat din bani europeni printr-un proiect al Primăriei Satu Mare.

Fostul viceprimar consideră că administraţia locală trebuie să aibă grijă de patrimoniu şi se naşte o întrebare: „Municipiul nu are nevoie de această clădire?”

În plus, există mai multe instituţii din subordinea Primăriei care ar avea nevoie de această clădire, cum ar fi Poliţia Locală sau Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, care „se scufundă în asfalt” din cauza unor probleme la structura de rezistenţă a clădirii.

Toate considerentele UDMR au fost depuse şi în scris la Primăria Satu Mare, consilierii aşteptând un răspuns.

Totuși, Kereskenyi nu a exclus varianta cedării imobilului respectiv, însă doar dacă vor primi răspunsuri clare și bine argumentate.

 Senatorul UDMR, Pataki Csaba, a subliniat la rândul său că potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, administrațiile locale nu pot începe investiții noi dacă au datorii la alte investiții, precizând că încă nu sunt finalizate lucrările la Policlinica Veche. Această clădire ar fi trebuit finalizată în urmă cu cel puțin un an, senatorul fiind de părere că lucrările ar fi putut fi terminate dacă s-ar fi concentrat în acest spațiu investițiile în Spital. Astfel, spitalul nu ar fi atât de aglomerat.

 Pataki a mai declarat că în ultimele două săptămâni a avut deplasări în judeţ şi mai multe persoane în vârstă i s-au plâns de faptul că trebuie să meargă până la o administraţie a Finanţelor Publice pentru a depune declaraţiile privind impozitul agricol, aceste impozite neputând fi achitate la primăriile din comune.

“Bătrâneii care se încadrează în noua grilă de impozitare s-au plâns că sunt obligaţi să se deplaseze sute de km până la primul punct al Finanţelor pentru declaraţii. Sunt mii de bătrâni de 70-80 de ani hăituiţi de Finanţe. S-a găsit încă o pătură care nu era taxată. Ar trebui găsită o soluţie pentru a nu fi purtaţi nici la Tribunale dacă nu reuşesc să-şi depună declaraţiile”, a spus senatorul.

Acesta va depune o interpelare scrisă în Parlament.

Un alt punct atins de parlamentar a vizat modul în care unele primării au plătit penalităţi în valoare de 2% pentru întârzierea implementării unor proiect europene, iar altele au plătit penalităţi de 20 de ori mai mici, adică de 0,1%, lucru anormal şi lipsit de fairplay. Potrivit reglementărilor, primăriile cu întârzieri la proiecte europene, la data de 29.06.2013 trebuiau să plătească penalizări de 2% din valoarea proiectelor, fiind ameninţaţi cu nesemnarea actelor de prelungire a termenelor. În 9 iulie însă procentul de penalizare a fost redus la 0,1%. Prin urmare, primarii conştiincioşi care au fost în grafic au plătit restanţe mult mai mari decât cei care au amânat plata, în unele cazuri valoarea penalităţilor fiind de 200.000 de lei, bani care nu mai pot fi recuperaţi. 

În încheiere, Pataki a anunţat că UDMR va analiza în continuare activitatea actualei puteri pe fiecare sector.