Ultima actualizare: ieri, 20:58
Locale

Liderii UDMR explică de ce nu cedează Şcoala 13: „Consiliul Judeţean nu este gazdă bună!”

Kereskenyi Gabor, Pataki Csaba

Kereskenyi Gabor, Pataki Csaba

Senatorul Pataki Csaba, preşedinte al filialei judeţene a UDMR şi deputatul Kereskenyi Gabor, preşedinte al filialei municipale a partidului, au susţinut astăzi o conferinţă de presă pe mai multe teme, precizând că şi pe parcursul verii vor monitoriza activitatea actualei puteri.

Deputatul Kereskenyi Gabor a prezentat verdictul dat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării în cazul fotbalistului Dan Gavrilescu, forul naţional stabilind că afirmaţiile atacantului făcute pe facebook au fost într-adevăr umilitoare şi degradante. Prin urmare, Gavrilescu a primit o amendă de 600 de lei.

Fostul viceprimar a mai făcut unele precizări referitoare la Şcoala nr. 13, după ce consilierii locali UDMR nu au votat transferul acesteia în proprietatea judeţului.

„Consiliul Judeţean nu este o gazdă bună”, a spus Kereskenyi, arătând că administrației județene i-a fost transferat încă din 2011 terenul de pe str. Kogălniceanu pentru construirea unui sediu pentru Biblioteca Județeană, însă până acum nu s-a întâmplat nimic concret. A fost întocmit un proiect, după care au apărut informații că se dorește realizarea unei alte clădiri în altă locație.

Parlamentarul a precizat că motivul invocat de actuala putere, şi anume aceea că se intenţionează accesarea de fonduri europene pentru crearea unui centru modern pentru copii, este un simplu slogan, din moment ce nu este deschisă nicio linie de finanţare pe asemenea măsură. Un alt argument al deputatului este acela că se pot accesa fonduri de către Consiliul Judeţean chiar dacă imobilul nu se află în proprietatea instituţiei, dând exemplul proiectului de modernizarea a Colegiului Ioan Slavici, aflat în proprietate privată dar modernizat din bani europeni printr-un proiect al Primăriei Satu Mare.

Fostul viceprimar consideră că administraţia locală trebuie să aibă grijă de patrimoniu şi se naşte o întrebare: „Municipiul nu are nevoie de această clădire?”

În plus, există mai multe instituţii din subordinea Primăriei care ar avea nevoie de această clădire, cum ar fi Poliţia Locală sau Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, care „se scufundă în asfalt” din cauza unor probleme la structura de rezistenţă a clădirii.

Toate considerentele UDMR au fost depuse şi în scris la Primăria Satu Mare, consilierii aşteptând un răspuns.

Totuși, Kereskenyi nu a exclus varianta cedării imobilului respectiv, însă doar dacă vor primi răspunsuri clare și bine argumentate.

 Senatorul UDMR, Pataki Csaba, a subliniat la rândul său că potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, administrațiile locale nu pot începe investiții noi dacă au datorii la alte investiții, precizând că încă nu sunt finalizate lucrările la Policlinica Veche. Această clădire ar fi trebuit finalizată în urmă cu cel puțin un an, senatorul fiind de părere că lucrările ar fi putut fi terminate dacă s-ar fi concentrat în acest spațiu investițiile în Spital. Astfel, spitalul nu ar fi atât de aglomerat.

 Pataki a mai declarat că în ultimele două săptămâni a avut deplasări în judeţ şi mai multe persoane în vârstă i s-au plâns de faptul că trebuie să meargă până la o administraţie a Finanţelor Publice pentru a depune declaraţiile privind impozitul agricol, aceste impozite neputând fi achitate la primăriile din comune.

“Bătrâneii care se încadrează în noua grilă de impozitare s-au plâns că sunt obligaţi să se deplaseze sute de km până la primul punct al Finanţelor pentru declaraţii. Sunt mii de bătrâni de 70-80 de ani hăituiţi de Finanţe. S-a găsit încă o pătură care nu era taxată. Ar trebui găsită o soluţie pentru a nu fi purtaţi nici la Tribunale dacă nu reuşesc să-şi depună declaraţiile”, a spus senatorul.

Acesta va depune o interpelare scrisă în Parlament.

Un alt punct atins de parlamentar a vizat modul în care unele primării au plătit penalităţi în valoare de 2% pentru întârzierea implementării unor proiect europene, iar altele au plătit penalităţi de 20 de ori mai mici, adică de 0,1%, lucru anormal şi lipsit de fairplay. Potrivit reglementărilor, primăriile cu întârzieri la proiecte europene, la data de 29.06.2013 trebuiau să plătească penalizări de 2% din valoarea proiectelor, fiind ameninţaţi cu nesemnarea actelor de prelungire a termenelor. În 9 iulie însă procentul de penalizare a fost redus la 0,1%. Prin urmare, primarii conştiincioşi care au fost în grafic au plătit restanţe mult mai mari decât cei care au amânat plata, în unele cazuri valoarea penalităţilor fiind de 200.000 de lei, bani care nu mai pot fi recuperaţi. 

În încheiere, Pataki a anunţat că UDMR va analiza în continuare activitatea actualei puteri pe fiecare sector.

15 comentarii

 1. Relu Fenechiu Răspunde

  Pacat ca acest distins domn Pataki,de altfel un om cult,manierat si cumsecade…apare in ipostaze si in echipa cu aceasta lepra de om,sovin,betiv notoriu,fost arestat si incatusat de Jandarmerie ,actualmente deputat,mandat castigat la limita intr-un colegiu preponderent maghiar,pe numele lui Gabor !

 2. Baba Novac Răspunde

  Bai relule, ti-ai ales un nick bun! Mai ales acum: dupa fenechiu urmeaza stef si gasca lui de analfabeti…

 3. Lajtos Attila Răspunde

  Pt. “Relu”: In urma rezultatelor recensamantului publicat saptamana trecuta, in colegiul deputatului Kereskenyi populatia de etnie maghiara este de 40,65%, or dansul a castigat cu peste 50%.

  • Gaborila Răspunde

   Diferenta a fost furt!

  • Satmarean_uuNuuL Răspunde

   OK Lajtos, dar tot betziv si cretin este acest individ tzigan cu nume de gabor (.)

   • The Hun Răspunde

    @Satmarean_uuNuuL: Auzi oligofrenule! Tigan esti tu cu neamul tau de oieri (inclusiv m*ta). Mars inapoi de dincolo de Carpati!

    • Ion Răspunde

     da nu mai bine ar fi sa pleci tu dincolo de Urali?

     • Matroz

      @ion:lasa-l dracului de prost,nu-l mai fu.e ca se inmulteste.Parca in ultima vreme ungurii si-au trimis la scris numai lepadaturile exhumate de apele Dunarii!Pacat de unii ca sunt de toata isprava cand nu vorbesc de inaltele calitati ale natiei ce vrea si ea sa devina natiune

  • un ungur Răspunde

   MĂi lajos tu crezi ca toata lumea sa dus la vot? ungurii au fost in proportie de vreo 90% sa voteze si Romanii vreo 30%

 4. vasile Răspunde

  analizând la rece parlamentarii UDMR au perfectă dreptate. Ex: nu s-au finalizat nici până astăzi lucrările de reabilitare la Policlinica veche, iar spaţiul scolii generale 13 îl poate da în folosinţă şi consiliul local Satu Mare fără a trece mai întâi în administrarea Consiliului judeţean Satu Mare. Adică în momentul în care unii demnitari de la guvernare nu se descurcă încearcă să arunce vina pe cei de la UDMR.

 5. Fidelia Răspunde

  Cat a furat fostul primar Iuliu Ilyes? Este asociat cumva la o compane de drumuri din Ungaria? Cate case are in tara si in Ungaria? Are si o brutarie? A dorit cumva sa falimenteze strandul cand acesta abia mai functiona? DNA nu l-a investigat niciodata?

  • COI CA Răspunde

   Illes si Coica aceeasi marie cu alta palarie! Ilyen nu promitea nimik, Coica promite intruna, rezultatul insa din pacate este 0. Pacat pt. orasul nostru.

  • ion creanga Răspunde

   Romania e un stat artificial creat din jaf. Nu numai Transilvania dar banatul sau Dobrogea si parti ale moldovei, Bucovina, nu le-au apartinut niciodata. Pe drept acum in sfarsit trebuie facut justitie si ceea ce a fost luat cu japca, urgent restituit proprietarior de drept si de fapt.

   • matroz Răspunde

    Mai nene ,tu ori esti prost,ori esti prost.
    Cine dracu te tine pe suprafata pamantului cand locul tau e aiurea.
    Din cauza unora ca tine de prosti,se cearta unii cu altii.
    Du-te unde a intarcat mutu iapa !

 6. ion creanga Răspunde

  slab argument altceva mai stintific

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Peste 20 de elevi au picat BAC-ul după contestații

Rezultate finale BAC Satu Mare. Azi, 12 iulie 2013, au fost afişate rezultatele finale la Examenul Naţional de Bacalaureat, sesiunea...

Închide