PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pista pentru biciclişti de pe digul Someşului a fost recepţionată

Pista pentru biciclişti de pe digul Someşului a fost recepţionată astăzi de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Au fost prezenţi viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, senatorul Pataki Csaba, deputatul Kereskenyi Gabor, viceprimarul din Csenger, Komlodi Miklos, etc.

Pista a fost contruită în cadrul proiectului „Pe apă şi pe două roţi pe râul Someş – HUROVELO”, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Proiectul a fost implementat de Primăria municipiului Satu Mare în parteneriat cu liderul de proiect Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superior (HU) şi partenerii asociaţi: Administraţia Naţională Apele Române, Direcţia Apelor Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Comuna Vetiş şi a Oraşului Csenger (HU).

Prin proiect a fost construită o pistă pentru biciclişti de 45 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat (18 km pe partea română, 27 km pe partea maghiară), traversând localităţile Vetiş, Oar, Csenger.

Potrivit managerului de proiect Andrea Koncz, pe malul stâng al Someşului s-au realizat 8,27 km de pistă pe teritoriul municipiului Satu Mare şi 8,53 km pe teritoriul comunei Vetiş continuându-se până la Fehérgyarmat cu 27 km. De asemenea, pe malul drept al râului Someş, pista a fost realizată pe o lungime totală de 1,2 km de la podul Golescu până la Staţia de Epurare.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat că s-a dorit continuarea pistei pentru biciclişti până la Păuleşti şi Dorolţ, în acest sens efectuându-se şi studii, dar din cauza costurilor nu s-a mai putut realiza.

Viceprimarul oraşului Csenger, Komlodi Miklos, a afirmat că acest proiect este foarte important, iar prin astfel de colaborări, relaţia dintre cele două oraşe partenere se dezvoltă.

Valoarea totală a proiectului la semnarea contractului de finanţare a fost 5.633.562 Euro din care: 5.587.930,15 Euro, 99,19% fonduri UE şi 45.631,85 Euro, 0,81 % reprezintă contribuţia proprie a partenerilor.

Valoarea investiţiei pe partea română a fost de 1.623.086 euro euro din care contribuţia proprie a fost 32.461 euro. Contractul de execuţie a lucrării a fost atribuit asociaţiei SC SAMCIF SA şi SC VAKOND SRL, iar lucrările au început în 15.07.2011.