Ultima actualizare: ieri, 22:28
Locale

Pista pentru biciclişti de pe digul Someşului a fost recepţionată

inaugurare pista biciclete (22)Pista pentru biciclişti de pe digul Someşului a fost recepţionată astăzi de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Au fost prezenţi viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, senatorul Pataki Csaba, deputatul Kereskenyi Gabor, viceprimarul din Csenger, Komlodi Miklos, etc.

Pista a fost contruită în cadrul proiectului „Pe apă şi pe două roţi pe râul Someş – HUROVELO”, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Proiectul a fost implementat de Primăria municipiului Satu Mare în parteneriat cu liderul de proiect Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superior (HU) şi partenerii asociaţi: Administraţia Naţională Apele Române, Direcţia Apelor Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Comuna Vetiş şi a Oraşului Csenger (HU).

Prin proiect a fost construită o pistă pentru biciclişti de 45 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat (18 km pe partea română, 27 km pe partea maghiară), traversând localităţile Vetiş, Oar, Csenger.

Potrivit managerului de proiect Andrea Koncz, pe malul stâng al Someşului s-au realizat 8,27 km de pistă pe teritoriul municipiului Satu Mare şi 8,53 km pe teritoriul comunei Vetiş continuându-se până la Fehérgyarmat cu 27 km. De asemenea, pe malul drept al râului Someş, pista a fost realizată pe o lungime totală de 1,2 km de la podul Golescu până la Staţia de Epurare.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat că s-a dorit continuarea pistei pentru biciclişti până la Păuleşti şi Dorolţ, în acest sens efectuându-se şi studii, dar din cauza costurilor nu s-a mai putut realiza.

Viceprimarul oraşului Csenger, Komlodi Miklos, a afirmat că acest proiect este foarte important, iar prin astfel de colaborări, relaţia dintre cele două oraşe partenere se dezvoltă.

Valoarea totală a proiectului la semnarea contractului de finanţare a fost 5.633.562 Euro din care: 5.587.930,15 Euro, 99,19% fonduri UE şi 45.631,85 Euro, 0,81 % reprezintă contribuţia proprie a partenerilor.

Valoarea investiţiei pe partea română a fost de 1.623.086 euro euro din care contribuţia proprie a fost 32.461 euro. Contractul de execuţie a lucrării a fost atribuit asociaţiei SC SAMCIF SA şi SC VAKOND SRL, iar lucrările au început în 15.07.2011.

 

9 comentarii

 1. s.m. Răspunde

  nea dorel! a parcurs acea pista macar pana la vetis?ultima data cand am fost cu bicicleta pana la vetis, in mai multe locuri se surpa digul sub pista si erau alunegari de teren sub pista, ba pe o parte pa pe alta. in nenumarate locuri inainte de vetis in mijlocul pistei crestea iarba de sub pista inpingand in sus asfaltul. aia asa sa receptionat?

  • Bici Răspunde

   Nici nu trebuie sa te duci pana la Vetis,s-a surpat binisor si in micro17 spre capat,iar in unele locuri ,sute de metrii, buruienile au napadit asfaltul.Este o chestie excelenta pentru relaxare insa nu stiu daca o sa tina doi ani.Nu-i bai lasam cursierele si revenim la MTB.

 2. Daniel Răspunde

  Mai puneti pe dig si cosuri ca altfel ne trezim inconjurati de gunoate in stanga si in dreapta, pe care oricum nu le culege nimeni, ca Coica nu are bani si oameni pt asta, trebuie sa vina voluntarii francezi

 3. Norbert Groza Răspunde

  Domnilor de la conducerea orasului de ce nu ati facut receptia seara sa aveti posibilitatea de a vedea ca 40 la suta din becuri nu functioneaza, sau pe o vreme ploioasa sa vedeti ce frumos sta apa pe mijlocul digului, sau si ziua se poate da seama cat de gros e asfaltul ca iarba trece prin ea (vorbesc despre malul drept al somesului) si nu este adevarat ca s-a facut asfalt pana la statia de epurare pana acolo mai sunt vreo 200 m , poate pe hartie da dar asfaltul "diferenta" s-a turnat la unii in curti. Astea nu le-ti vazut ? Made in Romania

 4. satmarean Răspunde

  Iara se impauneaza cu meritele altora?

 5. Galiano Răspunde

  La noi nu este importanta calitatea ci cit facem…un vechi obicei..pe care il pastram cu sfintenie…la ce ne foloseste???..chiar nu stiu..
  nu realizarea in sine este importanta ,ci calitatea..
  va trece mult…mult timp pina o sa realizam lucrul acesta…in rest sa auzim numai de bine ..

 6. Orha Viorica Răspunde

  bravo cetateni ! luati atitudine

 7. Biciclistul Răspunde

  Este o initiativa buna dar totusi…inainte de aceasta inaugurare pompoasa dna responsabila de proiect impreuna cu domn primar ar fi trebuit sa parcurga cativa km si sa constate ca aprox.50% din becuri nu mai ard, in multe locuri buruienile acopera asfaltul si alte probleme constate de cei dinaintea mea. In plus dupa cate stiu este o pista ptr PIETONI si BICICLISTI! Nu scutere, nu motociclete .Seara este plin cu specimene motorizate care fac raliuri acolo.

 8. Cetateanul Sătmarean Răspunde

  domnule Primar si Restu , sunteti multumit de CALITATEA lucrarilor ? ? ?
  intre podul Decebal si capatul spre Paulesti , se toarna emulsie de asfalt in crapaturile ce se formeaza zilnic , a crapat pista de 6 milioane si "aluneca" la vale … s-au format niste gropi cu lungimi pana in 4 sau 5 metri in care daca nu esti atent iti rupi membrele si distrugi bicicleta … evident nu intereseaza pe nimeni ca iluminatul nocturn nu functioneaza si stalpii cei noi deja sunt mancati de rugina ( sunt prea de calitate ) !!!
  seara trebuie sa fi foarte atent , dau peste tine mopede / scutere / motociclete de cilindrare mare / ATV-uri ! ! !
  sunt curios daca domnii care au facut receptia au fost sa inspecteze bucata de pista de 1.623.086 euro pe partea RO dintr-un capat in altul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.