Primarul a prezentat datele contabile ale Apaserv. Astfel, capitalul social al societăţii este de 6.900.340 lei, din care municipiul Satu Mare deţine 93,94%, Consiliul Judeţean doar 0,7%. Mai mult, municipiul Satu Mare mai are bunuri în valoare de 5,1 milioane lei date în folosinţă societăţii.
“În municipiu conduce primarul, Consiliul Local. N-au ştiut până acum, să ştie de acum înainte. Pentru ca cei de la CJ să aibă 51% din acţiuni au nevoie de 13.229.265 lei. Asta înseamnă să vrem şi noi, în contextul în care CJ are aport de capital 50.000 lei. Apaserv a fost înfiinţat de Primărie, sunt investiţiile cetăţenilor din municipiul Satu Mare. Apaservul este regia noastră a tuturor din municipiu, este o firmă care produce bani. Cum credeţi că eu aş înstrăina averea municipiului?“, a declarat Coica.
Primarul a arătat că şi în vechiul mandat a mai existat o tentativă de trecere a societăţii la Judeţ, dar a eşuat, cu toate că ambele foruri erau conduse de membrii aceluiaşi partid, UDMR.
Întrebat dacă a discutat vreodată cu conducerea Consiliului Județean despre vânzarea de acțiuni, Coica a spus că reprezentanții județului nu discută cu nimeni.
“Consiliul Judeţean nu discută cu nimeni. Au uitat că Primăria e condusă de primar şi consiliu. Au luat o hotărâre fără să se consulte cu mine. Câtă vreme sunt primar averea municipiului nu va fi înstrăinată. Dacă doresc să-şi facă o companie de apă sunt liberi s-o facă, Apaservul suportă orice concurenţă. Dacă vor firma lor s-o administreze au foarte multe posibilităţi, să-şi facă firma lor privată, să administreze toate comunele cu firma lor privată, apă au de unde să ia, că este suficientă“, a mai precizat primarul.
Totodată, Coica a precizat faptul că municipiul a garantat pentru un credit BERD de dezvoltare al societăţii, iar contractul de finanţare prevede că acţiunile municipiului să nu scadă sub 75%. Deci oricum, vânzarea ar fi imposibilă.
“Consideram normal ca preşedintele CJ să vină la primar, să discute cu dânsul, să ceară să cumpere acţiuni, dar nu să iasă în presă, să spună că ei cumpără. Consiliul Judeţean nu are bani să-şi plătească datoriile lor şi aduc 13 milioane ca să aibă 51%? Hai să fim serioşi”, a precizat primarul.
Totuşi, primarul a spus că Judeţul îşi poate mări numărul de acţiuni, nu mai mult de 25%, însă cu condiţia să plătească pentru acţiuni.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat în repetate rânduri că doreşte să devină acţionar majoritar la Apaserv întrucât societatea s-a extins în mai multe localităţi. Miza cea mare o reprezintă însă controlul proiectului de 100 milioane de euro finanţat din fonduri nerambursabile, care prevede extinderea reţelei de apă canalizare în aproape întregul judeţ.