PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Taxa pe botoșei de la Spitalul Județean contestată la tribunal

Fundația Freies Europa Weltanschauung solicită CJ Satu Mare să renunțe la taxa ilegală.

Taxa de curățenie, cunoscută și ca taxa pe botoșei, implementată pentru accesul în Spitalul Județean Satu Mare încalcă articolul 7 din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1284/2012 conform căruia „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice”.

Fundația  Freies Europa Weltanschauung a solicitat în 08.08.2013 consilierilor județeni revocare acestei taxe vădit nelegale, solicitând Tribunalului Satu Mare să suspende aplicarea acesteia până la soluționarea litigiului.

ONG-ul sătmărean s-a adresat și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării solicitând să se stabilească dacă taxa este discriminatorie, încălcând dreptul cetățenilor cu venituri reduse de a avea acces la servicii medicale, drept garantat prin Constituție. Mai mult, sătmărenii care au asigurări de sănătate nu au acces la asistență medicală decât ulterior plății unei taxe care nu este reglementată prin asigurarea de sănătate, existând o dublă taxare, contrar reglementărilor legale în vigoare.

Taxa pe botoșei a stărnit dezbateri aprinse în cadrul ultimei ședințe a CJ Satu Mare, conducerea forului județean apreciind că taxa este legală și necesară. Prim-vicepreședintele PDL Satu Mare Sergiu Băbășan consideră însă că perceperea unei taxe pentru intrarea în Spitalul Județean este incompatibilă cu standardele Uniunii Europene și mai degrabă demnă de un stat din lumea a treia.

În opinia democrat-liberarului conducerea Consililui Județean ar trebui să se preocupe de dezvoltarea pe termen lung a județului, de crearea locurilor de muncă pentru sătmăreni, nu de zeciuirea pacienților Spitalului Județean Satu Mare.