Mastertrainerul bodyART Borsodi Balazs s-a aflat în acest week-end la Satu Mare pentru a susține un nou curs de bodyART basic la PrimaGym, unica școală autorizată de bodyART din România. La PrimaGym Satu Mare au absolvit primul nivel, bodyART basic, 34 de cursanți/antrenori, aceștia ducând mai departe conceptul în București, Timișoara,Cluj Napoca, Târgu Mureș, Baia Mare și Odorheiul Secuiesc.
Mastertrainerul Borsodi Balazs practică bodyART de 10 ani, iar din vara acestui an este trainer autorizat internațional cu drept de liberă practică în toate țările lumii. În urma răspândirii conceptului la nivel european, Borsodi Balazs este coordonatorul bodyART pe Europa de Est. Aflându-se la Satu Mare, a acordat un interviu pentru PortalSM.
Reporter: De câți ani practicați bodyART și cum ați devenit mastertrainer în acest concept? De fapt, cu ce sport ați început această carieră?
Borsodi Balazs: Cariera în sport am început-o acum 20 de ani. Am fost dansator într-un ansamblu renumit de dansuri populare din Ungaria. După ce m-am lăsat de dansuri, nemaifăcând mișcare, m-am îngrășat. Acum 20 de ani, un prieten m-a dus la o sală de sport și am descoperit că fitness-ul este ceea ce-mi place. Când am început să predau, mi-am dat seama că am o mare responsabilitate. Și atunci am început să mă informez, să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniu. Am umblat foarte mult în Germania la cursuri, am realizat cât de bine e dezvoltată această industrie acolo. În prezent sunt instructor internațional de aerobic și bodyART, concept cu care m-am întâlnit acum zece ani.
R: De trei ani de zile bodyART a intrat în România datorită centrului PrimaGym din Satu Mare care este singura școală autorizată bodyART din România. Având în vedere faptul că împreună cu Rita Lencses coordonați această școală, cum vedeți dezvoltarea acestui concept în țara noastră?
B.B.: Conceptul bodyART are o dezvoltare foarte bună în România. Și asta datorită interesului neobosit din partea celor două antrenoare autorizate din Satu Mare (Simona Nistea și Illyes Ilona n.r.), care dau dovadă de conștiinciozitate și seriozitate. În alte țări se răspândește prin traineri renumiți. În România niciunul din cei doi nu este renumit sau cunoscut, și astfel răspândirea durează un pic mai mult, dar este mai bine perceput, iar pentru bodyART este calea mai sigură și valoroasă.
R: În cei trei ani au promovat cursurile 34 de persoane care acum duc mai departe conceptul. Cum vi se par noii instructori din România, față de cei din alte țări?
B.B.: Avizi de cunoaștere. Țările din Europa de Est nu au avut parte de atât de multă informație. Toți sunt mult mai interesați și mult mai curioși. E bine că cei 34 de instructori sunt răspândiți în toată țara și astfel conceptul e dus mai departe cât mai bine. România trebuie încă să se dezvolte și să învețe să dezvolte această industrie a fitness-ului. În schimb, cei din provincie sunt mult mai dedicați decât cei din capitală.
R: Cei doi antrenori autorizați de la PrimaGym, inițiatorii bodyART în România, continuă necontenit dezvoltarea personală precum și a conceptului. Care este părerea personală în privința echipei bodyART România și cum vedeți dezvoltarea celor doi antrenori din Satu Mare?
B.B: Este foarte important ca cei doi antrenori să se dezvolte atât pe plan personal cât și sufletesc, și au nevoie de o evoluție necontenită pentru a avea sensibilitate pentru dezvoltarea în continuare a conceptul de bodyART. Simona și Baby sunt în top, deschise spre cunoaștere, bodyART aducând tot timpul multe informații și noutăți.
R: În calitate de coordonator și mastertrainer al școlii de bodyART, ce planuri aveți cu școala de bodyART din România?
B.B.: Dorința mea ar fi ca Simona și Baby să devină traineri în bodyART basic, iar eu împreună cu Rita Lencses să ne ocupăm de nivelul 2 din bodyART.
R: În ce țări mai predați cursuri de bodyART?
B.B.: Practic predau oriunde este nevoie în această lume. Ca țări sunt aproape 30, dar ele sunt răspândite pe aproape toate continentele mapamondului. Împreună cu școala bodyART vrem să ajungem în Australia, deși e mai dificil transportul până acolo, dar în curând ajungem și în America de Sud, în mod special în Brazilia, Uruguay, Chile și Argentina. În Africa suntem prezenți doar în Africa de Sud. În Statele Unite ale Americii a avut loc o explozie a conceptului bodyART.
R: Ați participat și în țară la câteva demonstrații de bodyART în convențiile de profil din România. Cum vi s-a părut percepția românilor, în fața acestui nou stil de mișcare, față de cei din afară?
B.B.: Împreună cu antrenorii de la PrimaGym Satu Mare am participat pentru prima dată la convenția din acest an la București. Inițial am avut emoții, la astfel de întâlniri se practică mai mult antrenamentele cardio, iar bodyART este un antrenament body and mind. Sala a fost arhiplină de instructori de sport, am început antrenamentul, iar la final am fost foarte aplaudați. Așadar, bodyART-ul a fost foarte bine primit și la București și am întâlnit oameni ”open mind”. Din instructorii care au absolvit școala noastră din Satu Mare, avem doi renumiți antrenori din București, Liora Zytcer și Dana Beltechi.
R: În ce țară vă place cel mai mult să predați?
B.B.: Aici, în România. E haios, pentru că oriunde merg, se știe de șicanările politice dintre România și Ungaria, iar eu le spun că aici sunt oameni deschiși. În România pot să dezvolt conceptul bodyART pentru oamenii de aici vorbesc și înțeleg foarte bine limba engleză. Lumea este caldă. Îmi place și în Polonia, din cauza conexiunile foarte bune dintre Ungaria și Polonia. În Rusia îmi mai place și Statele Unite ale Americii unde oamenii sunt incredibili. Sunt foarte diferiți de restul lumii.
R: În Satu Mare s-a vorbit mult de bodyART, ce noutăți transmiteți sătmărenilor despre acest concept, mesaj care va îndruma cât mai multe persoane să practice bodyART?
B.B.: Cei mai buni antrenori de bodyART sunt cei de la PrimaGym, Simona, Baby și Zoli, care dețin cele mai bune informații din domeniu. Fiecare om își caută un moment în care să scape de stresul de peste săptămână și nu știe ce să facă. Din cauza asta unii fumează, alții beau, alții joacă cărți, alții fac mișcare. Cel căruia îi place să facă mișcare poate că va găsi în bodyart ceva de care nu se va mai despărți. Cea mai mare comoară este că nu trebuie să vorbești despre bodyart ca să-ți placă, trebuie să încerci și să vezi dacă apreciezi conceptul.