Ultima actualizare: azi, 12:28

 

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illeys Ilona, PrimaGym Satu Mare
Interviu

Borsodi Balazs: Cei mai buni antrenori de bodyART din România sunt la Satu Mare

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illeys Ilona, PrimaGym Satu Mare

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illyes Ilona

Mastertrainerul bodyART Borsodi Balazs s-a aflat în acest week-end la Satu Mare pentru a susține un nou curs de bodyART basic la PrimaGym, unica școală autorizată de bodyART din România. La PrimaGym Satu Mare au absolvit primul nivel, bodyART basic, 34 de cursanți/antrenori, aceștia ducând mai departe conceptul în București, Timișoara,Cluj Napoca, Târgu Mureș, Baia Mare și Odorheiul Secuiesc.

Mastertrainerul Borsodi Balazs practică bodyART de 10 ani, iar din vara acestui an este trainer autorizat internațional cu drept de liberă practică în toate țările lumii. În urma răspândirii conceptului la nivel european, Borsodi Balazs este coordonatorul bodyART pe Europa de Est. Aflându-se la Satu Mare, a acordat un interviu pentru PortalSM.

Reporter: De câți ani practicați bodyART și cum ați devenit mastertrainer în acest concept? De fapt, cu ce sport ați început această carieră?

Borsodi Balazs: Cariera în sport am început-o acum 20 de ani. Am fost dansator într-un ansamblu renumit de dansuri populare din Ungaria. După ce m-am lăsat de dansuri, nemaifăcând mișcare, m-am îngrășat. Acum 20 de ani, un prieten m-a dus la o sală de sport și am descoperit că fitness-ul este ceea ce-mi place. Când am început să predau, mi-am dat seama că am o mare responsabilitate. Și atunci am început să mă informez, să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniu. Am umblat foarte mult în Germania la cursuri, am realizat cât de bine e dezvoltată această industrie acolo. În prezent sunt instructor internațional de aerobic și bodyART, concept cu care m-am întâlnit acum zece ani.

R: De trei ani de zile  bodyART a intrat în România datorită centrului PrimaGym din Satu Mare care este singura școală autorizată bodyART din România. Având în vedere faptul că împreună cu Rita Lencses coordonați această școală, cum vedeți dezvoltarea acestui concept în țara noastră?

B.B.: Conceptul bodyART are o dezvoltare foarte bună în România. Și asta datorită interesului neobosit din partea celor două antrenoare autorizate din Satu Mare (Simona Nistea și Illyes Ilona n.r.), care dau dovadă de conștiinciozitate și seriozitate. În alte țări se răspândește prin traineri renumiți. În România niciunul din cei doi nu este renumit sau cunoscut, și astfel răspândirea durează un pic mai mult, dar este mai bine perceput, iar pentru bodyART este calea mai sigură și valoroasă.

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illyes Ilona

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illyes Ilona

R: În cei trei ani au promovat cursurile 34 de persoane care acum duc mai departe conceptul. Cum vi se par noii instructori din România, față de cei din alte țări?

B.B.: Avizi de cunoaștere. Țările din Europa de Est nu au avut parte de atât de multă informație. Toți sunt mult mai interesați și mult mai curioși. E bine că cei 34 de instructori sunt răspândiți în toată țara și astfel conceptul e dus mai departe cât mai bine. România trebuie încă să se dezvolte și să învețe să dezvolte această industrie a fitness-ului. În schimb, cei din provincie sunt mult mai dedicați decât cei din capitală.

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illyes Ilona

Simona Nistea, Borsodi Balazs, Illyes Ilona

R: Cei doi antrenori autorizați de la PrimaGym, inițiatorii bodyART în România, continuă necontenit dezvoltarea personală precum și a conceptului. Care este părerea personală în privința echipei bodyART România și cum vedeți dezvoltarea celor doi antrenori din Satu Mare?

B.B: Este foarte important ca cei doi antrenori să se dezvolte atât pe plan personal cât și sufletesc, și au nevoie de o evoluție necontenită pentru a avea sensibilitate pentru dezvoltarea în continuare a conceptul de bodyART. Simona și Baby sunt în top, deschise spre cunoaștere, bodyART aducând tot timpul multe informații și noutăți.

R: În calitate de coordonator și mastertrainer al școlii de bodyART, ce planuri aveți cu școala de bodyART din România?

B.B.: Dorința mea ar fi ca Simona și Baby să devină traineri în bodyART basic, iar eu împreună cu Rita Lencses să ne ocupăm de nivelul 2 din bodyART.

Simona Nistea, Borsodi Balazs

Simona Nistea, Borsodi Balazs

R: În ce țări mai predați cursuri de bodyART?

B.B.: Practic predau oriunde este nevoie în această lume. Ca țări sunt aproape 30, dar ele sunt răspândite pe aproape toate continentele mapamondului. Împreună cu școala bodyART vrem să ajungem în Australia, deși e mai dificil transportul până acolo, dar în curând ajungem și în America de Sud, în mod special în Brazilia, Uruguay, Chile și Argentina. În Africa suntem prezenți  doar în Africa de Sud. În Statele Unite ale Americii a avut loc o explozie a conceptului bodyART.

R: Ați participat și în țară la câteva demonstrații de bodyART în convențiile de profil din România. Cum vi s-a părut percepția românilor, în fața acestui nou stil de mișcare, față de cei din afară?

B.B.: Împreună cu antrenorii de la PrimaGym Satu Mare am participat pentru prima dată la convenția din acest an la București. Inițial am avut emoții, la astfel de întâlniri se practică mai mult antrenamentele cardio, iar bodyART este un antrenament body and mind. Sala a fost arhiplină de instructori de sport, am început antrenamentul, iar la final am fost foarte aplaudați. Așadar, bodyART-ul a fost foarte bine primit și la București și am întâlnit oameni ”open mind”. Din instructorii care au absolvit școala noastră din Satu Mare, avem doi renumiți antrenori din București, Liora Zytcer și Dana Beltechi.

Borsodi Balazs, Illyes Ilona

Borsodi Balazs, Illyes Ilona

R: În ce țară vă place cel mai mult să predați?

B.B.: Aici, în România. E haios, pentru că oriunde merg, se știe de șicanările politice dintre România și Ungaria, iar eu le spun că aici sunt oameni deschiși. În România pot să dezvolt conceptul bodyART pentru oamenii de aici vorbesc și înțeleg foarte bine limba engleză. Lumea este caldă. Îmi place și în Polonia, din cauza conexiunile foarte bune dintre Ungaria și Polonia. În Rusia îmi mai place și Statele Unite ale Americii unde oamenii sunt incredibili. Sunt foarte diferiți de restul lumii.

R: În Satu Mare s-a vorbit mult de bodyART, ce noutăți transmiteți sătmărenilor despre acest concept, mesaj care va îndruma cât mai multe persoane să practice bodyART?

B.B.: Cei mai buni antrenori de bodyART sunt cei de la PrimaGym, Simona, Baby și Zoli, care dețin cele mai bune informații din domeniu. Fiecare om își caută un moment în care să scape de stresul de peste săptămână și nu știe ce să facă. Din cauza asta unii fumează, alții beau, alții joacă cărți, alții fac mișcare. Cel căruia îi place să facă mișcare poate că va găsi în bodyart ceva de care nu se va mai despărți. Cea mai mare comoară este că nu trebuie să vorbești despre bodyart ca să-ți placă, trebuie să încerci și să vezi dacă apreciezi conceptul.

14 comentarii

 1. Pop Ioan Răspunde

  In liceu doamna Nistea (Stefanescu in tinerete) a fost scutita de la educatie fizica si sport.In rest NO COMMENT…

 2. Crina Răspunde

  :))))) rar asa comentariu …daca scriu stupid e bai?(stiati ca oamenii se schimba,cresc,evolueaza…unii) 🙂 Chiar nu se poate fara carcotasi si rea vointa?(daca sunteti curios-sa stiti ca nu stiu sigur cine e doamna respectiva si nu am lucrat cu ea dar atitudinea negativa ma deranjeaza)

 3. Petran Anca Răspunde

  Nu aveti dreptul sa vorbiti urat la adresa ei. Mergeti la o ora de-a ei, si va veti convinge de profesionalismul si seriozitatea ei. Bravo Simona pt ceea ce faci!

 4. Amati Ro Răspunde

  Eu am fost colega la liceu cu Simona si a fost la orele de efucatie fizica.Oare de ce unora le face placere sa murdareasca ceva ce e frumos si util?

 5. Diana Ariel Răspunde

  foarte interesant..dar poate ar fi trebuit sa incepeti prin a ne spune in ce consta acest "body art"…

 6. sophia Răspunde

  Pop Ioan,nu vreau sa stiu ce defect fizic ai,dar sunt sigura ca e unul care te face sa fii atat de defect si sufleteste! Las-o pe Simona in pace ca nu-i ajungi nici macar pana la glezna!

 7. Andrei Chirila Răspunde

  Lot of hugs my dear Ilona, Simona, Balázs and Zoltán !!! 🙂 You are all so close to my heart!

 8. Dascal Ana Răspunde

  Trebuie incercat! Merita!

 9. Simona Niste Răspunde

  Thank you Andrei Chirila!! And you too to our heart! True!!

 10. Ariciu Mihaela Răspunde

  Sunteti deosebiti si ma bucur ca v-am intalnit si ca va cunosc….Abia astept urmatorul curs si vreau din tot sufletul ca sa ma numar si eu printre voi…. Sunteti minunati…..pt. Simona vreau sa iti trimit un motto…nu conteaza unde incepi ci conteaza unde ajungi…. va iubesc….

 11. Norick Răspunde

  @Ariciu Mihaela :Scrie și tu pe engleză..E mai fițos așa, în plus primești și răspuns..:-))

 12. ilyes ilona Răspunde

  Multumim tuturor celor care ne sustin zi de zi in munca noastra, apreciaza ceea ce incercam sa facem… si multumim si carcotasilor…care ne fac sa apreciem si mai mult pe cei care au incredere in noi.

 13. Alb Claudia Răspunde

  I love this concept, I’m often present at this training. Had a good influence on my body, the mental balance and health.
  Big like!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.