PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Scrisoare deschisă cu privire la prelungirea contractului Florisal

Sergiu Băbăşan

Stimați consilieri locali,

Am primit cu îngrijorare inițiativa primarului Municipiului Satu Mare de prelungire a contractului privind serviciul de salubrizare al Municipiului Satu Mare încheiat cu societatea comercială Florisal SA.

Convenția împovărătoare încheiată între municipalitate și operatorul Florisal expiră în 31.12.2013, dată până la care Primăria Satu Mare are obligația să organizeze o licitație publică, transparentă, pentru serviciul de salubrizare al municipiului. Obiectivul consiliului local și al primarului nu poate fi altul decât selectarea unui operator care să ofere eficiență, seriozitate și costul cel mai redus pentru orașul nostru. Prelungirea contractului, susținându-se că operatorul ar avea de recuperat investiții, nu este legală. În acest sens:

– operatorul Florisal SA datorează Primăriei Satu Mare peste 1.8 milioane de euro reprezentând redevența prevăzută de articolul 5 din contractul privind concesionarea serviciul de salubrizare al Municipiului Satu Mare, sumă neîncasată până în prezent la buget și care acoperă eventualele investiții;

– inițiativa primarului nu prezintă cuantumul investițiilor care ar trebui amortizate de către operatorul Florisal SA. Simpla evocare a unor investiții neprecizate și necunoscute nu reprezintă un temei legal pentru prelungirea contractului, ci unul de nelegalitate al potențialei hotărârii a consiliului;

– prin rapoarte succesive ale Curții de Conturi a României s-a reținut că au fost efectuate plăți necuvenite către Florisal SA de peste 1.5 milioane de euro, tarifele practicate fiind majorate în mod nelegal;

– nu s-a realizat o dezbatere publică cu privire la prelungirea contractului, tema fiind una de deosebit interes pentru sătmăreni, fiind încălcate prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională și prevederile art. 3 lit. h din cadrul Legii 101/2006.

Stimați consilieri locali, reprezintă obligația dumneavoastră și a primarului să administrați cu bună-credință bugetul orașului, să vă asigurați că taxele sătmărenilor sunt puse în slujba comunității. Orașul nostru are nevoie de drumuri reabilitate, de școli renovate, de grădinițe și locuri de joacă pentru copii noștri. Orașul nostru are nevoie de investiții, de infrastructură și locuri de muncă. Nu ne permitem să irosim banul public, cu atât mai mult cu cât prelungirea nelegală a contractului riscă să genereze litigii în instanță și plângeri adresate organelor de cercetare penală.

Nemulțumirea profundă a cetățenilor față de eventuala prelungire a acestui contract nu poate fi ignorată, lipsa unei dezbateri reale pe acest subiect generează pierderea încrederii societății sătmărene în consiliul local și decredibilizează acest for important pentru comunitate.

În acest context dificil, exprimând opinia miilor de sătmăreni care mi-au acordat votul în anul 2012, vă solicit public:

1. Să organizați o dezbatere publică reală cu privire la gestionarea serviciului de salubrizare

2. Să solicitați încasarea imediată a redevenței cuvenite bugetului Municipiului Satu Mare

3. Să organizați o licitație publică cinstită și transparentă pentru selectarea operatorului serviciului de salubrizare din Municipiul Satu Mare

Cu gratitudine și prietenie,

Sergiu Lucian Băbășan