PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PDL Satu Mare susține că USL va înjumătăți ajutoarele de minimis pentru IMM-uri

„200 de mii de euro pentru hoțul USL, 100 de mii de euro pentru tine IMM”. Prin această declarație a început astăzi conferința de presă organizată de către Partidul Democrat Liberal Satu Mare la sediul său din P-ța Libertății. Conferința a fost susținută de către președintele organizației județene, Petre Mureșan și de către consilierul județean Vasile Berinde.

Reprezentanții PDL Satu Mare susțin că dacă USL nu a reușit să sifoneze ajutoarele de minimis, le vor înjumătăți pentru întreprinderile mici și mijlocii. „USL a înregistrat un eșec răsunător în prima sesiune a schemei de minimis organizată la finele lunii august a acestui an. Atunci procesul s-a închis la numai 5 minute de la lansare. Beneficiarul principal: pușculița de partid a USL. Revolta întreprinderilor mici și mijlocii a blocat alocarea banilor. Ulterior, autoritățile au decis anularea acelei sesiuni și organizarea alteia noi. Astfel, Ministerul Economiei a lansat pe 27 septembrie, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre pentru modificarea HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor minimis pentru investițiile realizate de IMM. Însă surpriza abia acum apare, schema de minimis privind finanțarea nerambursabilă acordată IMM-urilor va fi schimbată”, susține președintele PDL Satu Mare, Petre Mureșan.

Acesta afirmă că schema de minimis urmează să treacă din administrarea MFP în ceea a AIPPIMM (Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri). Valoarea maximă a ajutorului de minimis urmează să fie redusă de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, care vor fi acordați pe o perioadă de doi ani fiscali și nu trei, așa cum este stabilit în legislația în vigoare. Și valoarea ajutorului de minimis va fi de 90% și nu 100%, așa cum era stabilit până acum. Asta înseamnă că beneficiarii vor trebui să vină cu bani de acasă, adică cu o contribuție proprie de 10%.

Petre Mureșan a prezentat și o listă comparativă între realizările guvernărilor PDL și a USL. Exemplu: Salariu – PDL +13,1%, USL +4,6%; Șomeri – PDL -4,3%, USL +0,7%; Preț alimente – PDL +1%, USL +6,2%; Evaziune fiscală – PDL -3,5%, USL +5,6%; Creștere economică – PDL +2,2%, USL +2%, etc.

Consilierul județean PDL, Vasile Berinde, a declarat că România este un stat obez, deoarece agenții economici și angajatorii nu mai suportă dările supraîncărcate. Acesta a mai făcut apel la realizarea unei descentralizări corecte.

Președintele PDL Satu Mare Petre Mureșan a mai declarat în cadrul conferinței de presă că în aceste zile în interiorul PDL are loc o competiție de proiecte, pentru desemnarea candidatului PDL pentru funcția de președinte al României. La data de 30 octombrie, candidații Crețu Simona, Gheorghe Falcă și Cătălin Predoiu se vor afla la Satu Mare pentru a-și prezenta proiectele de țară. Pe data de 2 noiembrie vor avea loc alegeri interne pentru desemnarea candidatului PDL la funcţia de președinte al țării.