PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

UDMR adună semnături pentru referendumul privind regiunea Bihor- Satu Mare- Sălaj

Conducerea UDMR Satu Mare a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a început strângerea de semnături pentru declanşarea unui referendum local privind crearea unei regiunii formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Preşedintele filialei judeţene a UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba alături de preşedintele filialei municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor, au prezentat motivele pentru care susţin această variantă, dar şi dezavantajele creării regiunii propusă de actualii guvernanţi, cu şase judeţe şi capitala la Cluj Napoca.

Întrebările propuse sunt:
“1. Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?
2. Sunteţi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe?
3. Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?“.

Senatorul Pataki Csaba a consideră că pe regiunea propusă de UDMR oportunităţile ar creşte foarte mult, având în vedere că ar avea fonduri separate de Cluj și ar face parte din programul de vecinătate cu Ungaria. În opinia sa, “dacă rămâne regiunea la Cluj în cele şase judeţe niciodată nu va fi o dezvoltare echilibrată“.

Noi chiar vrem să întrebăm cetăţenii judeţului, indiferent de naţie și de opţiuni politice. Nu este o activitate pur politică. Uşa este deschisă, între iniţiatori aşteptăm pe oricine are credibilitate în rândul cetăţenilor“, a declarat Pataki.

Deputatul Kereskenyi Gabor a explicat la rândul său că actualele regiuni de dezvoltare economică în România nu au ajutat dezvoltarea economică, ci mai mult, au încurcat, precizând că noua structură propusă de guvern nu ar face decât să centralizeze deciziile, de pe plan local pe plan regional.

Vrem ca România să fie compusă din 16 regiuni de câte două-patru judeţe. Ceea ce ne vizează pe noi sătmărenii ar fi regiunea care, după părerea noastră, ar trebui să fie alcătuită din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. În acest sens începem de astăzi strângerea de semnături pentru un referendum local, care vizează schimbarea acestor regiuni de dezvoltare economică”, a afirmat Kereskenyi.

Conform legislaţiei, pentru declanşarea referendumului este nevoie de semnăturile a 5% din totalul populaţiei cu drept de vot, adică aproximativ 17.000 de semnături. UDMR Satu Mare și-a propus să adune 20.000 de semnături, din care 10.000 din municipiul Satu Mare şi 10.000 din judeţ.

Referendumul ar putea avea loc pe 8 decembrie, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, adică sunt adunate semnăturile, este adoptată o hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens, iar Instituţia Prefectului nu atacă hotărârea.