Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

UDMR adună semnături pentru referendumul privind regiunea Bihor- Satu Mare- Sălaj

Gabor Kereskenyi, Pataki Csaba (10)Conducerea UDMR Satu Mare a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a început strângerea de semnături pentru declanşarea unui referendum local privind crearea unei regiunii formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Preşedintele filialei judeţene a UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba alături de preşedintele filialei municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor, au prezentat motivele pentru care susţin această variantă, dar şi dezavantajele creării regiunii propusă de actualii guvernanţi, cu şase judeţe şi capitala la Cluj Napoca.

Întrebările propuse sunt:
“1. Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?
2. Sunteţi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe?
3. Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?“.

Senatorul Pataki Csaba a consideră că pe regiunea propusă de UDMR oportunităţile ar creşte foarte mult, având în vedere că ar avea fonduri separate de Cluj și ar face parte din programul de vecinătate cu Ungaria. În opinia sa, “dacă rămâne regiunea la Cluj în cele şase judeţe niciodată nu va fi o dezvoltare echilibrată“.

Noi chiar vrem să întrebăm cetăţenii judeţului, indiferent de naţie și de opţiuni politice. Nu este o activitate pur politică. Uşa este deschisă, între iniţiatori aşteptăm pe oricine are credibilitate în rândul cetăţenilor“, a declarat Pataki.

Deputatul Kereskenyi Gabor a explicat la rândul său că actualele regiuni de dezvoltare economică în România nu au ajutat dezvoltarea economică, ci mai mult, au încurcat, precizând că noua structură propusă de guvern nu ar face decât să centralizeze deciziile, de pe plan local pe plan regional.

Vrem ca România să fie compusă din 16 regiuni de câte două-patru judeţe. Ceea ce ne vizează pe noi sătmărenii ar fi regiunea care, după părerea noastră, ar trebui să fie alcătuită din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. În acest sens începem de astăzi strângerea de semnături pentru un referendum local, care vizează schimbarea acestor regiuni de dezvoltare economică”, a afirmat Kereskenyi.

Conform legislaţiei, pentru declanşarea referendumului este nevoie de semnăturile a 5% din totalul populaţiei cu drept de vot, adică aproximativ 17.000 de semnături. UDMR Satu Mare și-a propus să adune 20.000 de semnături, din care 10.000 din municipiul Satu Mare şi 10.000 din judeţ.

Referendumul ar putea avea loc pe 8 decembrie, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, adică sunt adunate semnăturile, este adoptată o hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens, iar Instituţia Prefectului nu atacă hotărârea. 

39 comentarii

  1. Investigatii Satu Mare Răspunde

    Poate ne spun domnii de la UDMR în ce măsură au servit interesele maghiarilor din Satu Mare votând, alături de PSD, prelungirea contractului Florisal? A devenit UDMR o anexă a PSD?

    • Pop Răspunde

      UDMR rand pe rand a fost “anexa” cuiva. Un lucru e cert, de 24 de ani au facut tot posibilul sa destabilizeze tara asta. La nivel de oras si-au batut joc atat de romani cat si de ungurii lor.

  2. Baba Novac Răspunde

    Lasa Babasane si peneleii de la “investigatii” ca vine randul vostru, veti fi anchetati si luam adio de la voi 😀

  3. matrozul năuc si mereu chior de beat Răspunde

    domnilor de la iudemereu! VA MULTUMESC!!!!!!
    datorita indicatiilor date de prietenul meu viktator orban nu v-ati dus la referendumul de anul trecut cand usl dadea o lovitura de stat si vroiau sa ma doboare…….multumita voua ca atunci nu ati iesit la vot azi stau bine mersi la Cotroceni….hă,hă,hă

  4. netulipan Răspunde

    cine plateste referendumul iudemereului????
    unde lucreaza acesti parlamentari satmareni si cu ce se ocupa ei si ce pregatire au???
    cu ce realizari personale se lauda ei pana acum????

  5. Horia Răspunde

    Regiunea de nord vest va fi formata din judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, satu Mare, Salaj si Bihor.
    Regiunea dorita de udemeristi nu se justifica decat din interesul lor etnic. Strict. E aberant si de neacceptat. Din pacate pentru ei, va ramane cum am stabilit…

  6. flacara violeta Răspunde

    Apoi pasul 2 semnaturi pt. regiunea csengher? Mai bine NU! Asa cu judetele acum este mai bine ce sa tot facem valuri,lasati oamenii sa munceasca,iar voi acolo la parlament mai bine v-ai bate pentru economie,relansare economica,creare locuri de munca,stimularea mediului de afaceri taxe si impozite DECENTE!!!!

  7. Elisabeta Aciu Răspunde

    Ntz…in Satu Mare UDMR este PSD. Pe Kereskenyi G. (ca sa nu zica ca ii dau numele in public!!) in primul an de ales l-au invatat ca pe ai mici de la gradinita sa numere pana la trei cu urmatoarele caractere alfanumerice (magneti de frigider) P S D + U D M R = LOVE !

  8. love Răspunde

    totul e pentru refacerea regiunii PARTIUM, dorinta ungurilor.

  9. ioan Răspunde

    brovo lor ungurilor.ce vina au ei ca noi romanii suntem niste prosti?au obtinut in ultimii ani tot ce au dorit.asa ca …nu e prost cine cere,e prost cine da.

  10. Bumb George Răspunde

    Ungurii nu au facut si no sa faca nimic bine si dupa parerea mea ar trebui interzisa formarea unui partid strain la noi in tara.Oricum,de cand m-am nascut stau in Satu Mare,ador orasu asta si no sa fiu niciodata deacord cu nimic din ce vor sa faca ungurii cu judetele Romanesti.Iar programele astea de colaborare transfrontaliera sunt facute cu interes,evident.Dece nu fac colaborare cu Suedia sau Austria daca vor colaborare (politicienii nostri) nu ungaria.Sper sa ma abordeze,daca nu o sa dau eu intentionat cu semnatul,ca nu sunt de accord cu nici un referendum si nici vorba cu o asemenea regiune.Daca din pacate tot trebuie sa existe regiuni,cea mai buna conducere o sa fie la Cluj sau Sibiu,nu degeaba sunt orase dezvoltate.

    Ei vor sa faca "regiunea" asta doar pt ca aici sunt mai multi unguri si stiu ca daca intram cu Clujul,Maramuresul,"vocea" lor o sa piarda orice urma de importanta (nu ca ar fi avut vreodata),nu pt asa numita,DEZVOLTARE =))))

    Iar cu asta n-am sa fiu deacord niciodata

    • demon Răspunde

      @ “Dece nu fac colaborare cu Suedia sau Austria”-asemenea tari nici nu vor sa auda de noi. pfooaaaa.Max. Bulgaria, Ucraina, Moldova…Auzi la el Suedia, Austria.

  11. Ciors Iuliu Răspunde

    Nici poveste! Noi, ca populaţie suntem mult mai legaţi de maramureşeni decât de bihoreni, atât prin limbă, port cât şi prin obiceiuri, iar dacă privim puţin şi la aşezarea geografică, la munţii Oaş, Gutâi, Ţibleş vedem că sunt un şirag ce parcă ne unesc şi ne spun că suntem o familie. Nu ştiu(mă fac că nu ştiu) ce interese are UDMR-ul pentru realizarea acestei regiuni.

  12. Ciors Iuliu Răspunde

    În loc să umblaţi după cai verzi pe pereţi, de ce nu vă uniţi cu românii, germanii şi celelalte etnii din acest oraş pentru a lupta împotriva unui sistem care ne-a lăsat doar cu moştenirile de la Ceauşescu. Noi în 23 de ani n-am avansat deloc: n-avem nici măcar o centură ocolitoare a oraşului, un pod nou peste Someş, deşi ar fi necesare cel puţin încă două, lipsesc investiţiile iar oraşul acesta este o paragină. Luaţi exemplul altor judeţe din vestul ţării în care oamenii, indiferent de etnie, şi-au dat mâna şi au făcut de nerecunoscut oraşele unde locuiesc.Pentru voi mult mai important este maghiarismul, nişte poveşti cu care ameţiţi etnia maghiară, dar pentru care în afară de lecţii patriotism nu le oferiţi nimic şi o duc tot aşa de prost ca românii, căci ar trebui să ştiţi că patriotismul nu ţine loc de foame şi nu plăteşte facturile decât propagandiştilor.

    • Hitman Răspunde

      Dar Iuliu, eu serios nu te inteleg..Ziceti ca e tara voastra, si nu vrem sa ne unim cu voi? da totusi cum vrei acest lucru cand zi de zi numai nationalismul reiese din voi. Si nu inteleg, voi romanii in 23 de ani cum nu ati putut face nimic?? Singur nu puteti numai daca ne alaturam si noi? De aici se vede ca singuri nu sunteti capabili de nimic, si asta tu ai zis cu gura ta ca in 23 de ani nu s-a facut nimic in acest oras. Cand partidele romanesti conduceau orasu, cum e si acuma cu usl-ul atunci de ce nu s-a facut nimic??? hai si gandeste-te prima data si nu vorbiprostii ca din cauza ungurilor nu s-a facut nimic in acest oras. Pana cand Transilvania apartinea de imperiul austro ungar s-au construit toate cladirile istorice din centrul vechi, caile ferate si asa mai departe, deci nu inteleg de ce esti revoltat. Voi romanii ati primit ardealul si nu faceti absolut nimik, numai vaplangeti si gasiti tot feluri de scuze pentru incompetenta voastra si a politicienilor incompetenti.. jur sunteti ca evreii ca alea mai sunt asa o natie ca isi baga peste tot curul si se plang peste tot sa vor sa cucereasca orice dar fara sa lupte pentru el….

      • Ciors iuliu Răspunde

        Stimate Hitman greşeala voastră a etnicilor maghiari, este că voi consideraţi acest teritoriu ca fiind doar al românilor, în timp ce voi vă consideraţi străini şi poate de aici vine şi neimplicarea voastră în viaţa socială comună a tuturor etniilor care trăim împreună.Aici ne-am născut cu toţii, acesta este pământul nostru natal al tuturor oamenilor care trăim aici indiferent de limbă sau religie.Ceea ce nu înţelegeţi voi este faptul că azi acest teritoriu este în România şi unii dintre voi nu pricepeţi nici în ruptul capului că(măcar din respect sau necesitatea comunicării interumane)ar trebui să stăpâniţi şi limba română pe lângă cea maternă,lucru care v-ar avantaja pe plan social şi nu v-aţi mai plânge toată ziua că nu aveţi drepturi.Ce ar fi să trăiţi în Germania şi să nu cunoaşteţi limba germană, chiar şi temporar?În primul rând nu v-aţi descurca în nici o instituţie a statului respectiv, mai apoi este o mare ruşine să nu cunoşti limba oficială a statului în care trăieşti.

        • Norick Răspunde

          Pentru raspunsul asta ti-a trebuit un an ???? :-))):D

          • ciors iuliu

            Da Norick! Abia acum am dat de comentariile făcute în urmă cu un an, după ce am ,,răsfoit” pe internet şi am crezut de cuviinţă să-mi exprim părerea pe marginea comentariului făcut de Hitman. Am greşit cu ceva?

  13. deejaay Răspunde

    Mi-e scarba de tara asta plina de nationalisti imputiti, ramasite de pe vremea lui Ceausescu. Sa vina Vadim si sa va dea mumu la toti prostii rromani din tara asta. Europa plange ca o tragem inapoi!!!

  14. Pop Ioan Răspunde

    Adevarat DeeJaay.Hotarul zonei Schengen va fi tras pe culmile Carpatilor.

  15. ionel Răspunde

    frustratii de la tulipanyi si amu isi plang de mila in baieeeee….ultimii doi firtati sa traga apa adupa ei ca tot opinca romaneasca io salval la budipesta de fiorosu bela kuhn…mai bine i-ati fi lasat acolo sa dospeasca in zama lor ca amu daca o primit demancare le sta capu numa la prostii ..ca de munca nu is in stare nic de ceva bun.
    decat nazistii de la jobik mai bine cu vadim!
    Traiasca Romania!

    • Norick Răspunde

      Vai de capul tau @ionele…Nu Vadim are nevoie de tine, ci Moldova….:-))))

    • hitman Răspunde

      asta este problema in tara asta, ca e inca plin de asemenea neocomunisti ca ionel, care precis in timpul lui ceausescu a fost cel mai mare soim al patriei, cunostea doar 3 culori pe lume, si il aplauda pe ceausescu, cu sufletul dac, cand venea sa viziteze orasul… ar trebui sa inveti si putina istorie adevarata, si nu minciunile din cartile de istorie romanesti, pentru ca traiti intr-o tara pe care l-ati primit de la francezi dupa razboiul mondial, ca l-ati atacat in spate pe nemti care defapt erau aliatii vostrii. Deci nu ati facut nimic pentru Transilvania, l-ati primit doar ca un cadou gata construit cu tot ce e nevoie pentru un oras. Voi nu ati facut aci nimik, decat cacaturile de cartiere din beton. Toate cladirile istorice erau construite de unguri, toate caile ferate, pentru ca timp de 1100 ani Transilvania apartinea de imperiul austro-ungar si nu de romania. Romania era doar moldova si tara romaneasca unde si atunci, si acuma oamenii traiesc intr-o saracie de nedescris. Toata romania este intretinut de Transilvania. Nu va faceti griji ca stiti sa va plangeti foarte bine peste tot, si de aceea nu o sa ia nimeni ardealul de la voi, pe care l-ati primit prin hotie.Dar totusi sunt si unele semne in defavoare voastra ca prietenii vostrii francezi nu doresc sa adere romania in spatiul schengen, pentru ca stiu ca oriunde se duc romanii in europa numai fura si omoara..Va cunoaste toata lumea, si cum va vede pasaportul rosu sunteti considerati tigani oriunde in europa…

  16. matroz Răspunde

    @norik:iar vorbeste gura fara tine.Dar pe voi cine dracu va trimite in pusta?Ati devenit de-o nesimtire incalificabila!

    • Norick Răspunde

      @matroz : de ce te bagi tot timpul ca musca in ..Defapt la tarani cultura asta ce o reprezinti Tu trebuie atins.Felicitari ! Oricum socieatea are nevoie si de muncitori necalificati…:-)))

  17. matroz Răspunde

    @norik:sunt impresionat de-a ta cultura.Hai sictir,mucosule!

    • Norick Răspunde

      @matroz : ai reusit inca o data…:-))) felicitari , dar cred ca deja ai fost lasat prea mult timp afara…Fugi repede , turma te asteapta ciobane !! :-)))

  18. matroz Răspunde

    @norik:gata,ma dau batut.Am inteles in sfarsit ca tu esti singurul exemplar valid al unei natii aflate de multa vreme in descompunere.
    Precum alte lighioane si tu trebuie sa fii protejat!!!
    Te las in grija celui de sus care stie mai bine ce are de facut!
    Si nu uita de scoala,ajuta si handicapatii!

  19. matroz Răspunde

    @norik:ai dreptate.Asa-mi trebuie daca discut cu avortoni rezultati din incest.Iti explic cu alt prilej.

  20. csibi Răspunde

    mai bine plecam napoi la corturile noastre ca nu mai e de trait peaici cu astia ca am crezut ca iar putem sa pacalim la ei da au invatat si ei sa se apere dupa cate au incasat de la noi cand am venit sa le furam recoltele!
    macar am invata sa scriem de la ei si sa vedem ce inseamana agricultura si constructiile .

  21. Catalin Filip Răspunde

    "Patriotismul nu ţine loc de foame şi nu plăteşte facturile decât propagandiştilor…" foarte bine ati formulat, domnu Iuliu si asta i valabil si dinspre "patriotismul" latrator romanesc. Chiar ieri si mie mi s-o oferit prilejul de a semna pentru regiunea "Bihor-Satu Mare, etc" si le-am spus: propaganda UDMR nu ma intereseaza dar as accepta ceea ce nici nu banuiti : Daca as avea parte de oleaca de autonomie, de limba romana folosita oficial si de infrastructura ( vedeti cazul centurii lipsa din Satu Mare fata de reteaua din Ungaria) si organizarea – in general – care domneste in tara vecina de la Vest, atunci as prefera ca vestul Romaniei sa faca parte din Ungaria si nu din regiunea asta pe care o propuneti si care nu ma elibereaza de demagogia, incapacitatea si managementul defectuos originar tot de pe maul Dambovitei. Asta mi-i parerea.

  22. un satmarean Răspunde

    Ar trebui ca tot ARDEALUL SI BANATUL sa fie o regiune desine statatoare,cu capitala la CLUJ,BV sau TM!Am duceo mult mai bine,iar daca s-ar impune noi reguli(legi)sunt convins ca ardelenii si Ardealul ar fi in scurt timp o forta in Europa!Asta e parerea mea,m-am saturat sa tot vad estul si sudul cum praduesc ,cum lenevesc si asteapta cu mana intinsa ajutoare sociale si noi lovituri financiare!

  23. Ciors Iuliu Răspunde

    Catalin Filip Da, este o părere pe care trebuie să o respect. Lu ând-po pe rând: noi nu avem patriotism şi nu suntem patrioţi, iar în ceea ce priveşte bunăstarea pe care o vezi peste graniţa de vest am putea s-o avem şi noi dacă am fi uniţi cu toţii indiferent de etnie(asta am mai amintit-o).Sunt multe ţări în lumea largă care au în componenţă multe etnii, însă acestea au găsit înţelepciunea să conlucreze şi să trăiască fericiţi împreună şi care nu-şi doresc autonomii şi separări tocmai pentru faptul că trăiesc în familii mixte, o situaţie similară ca a noastră, numai că unii( din fericire nu toţi) etnici de-ai noştri nu pot trăi în linişte decât separaţi. Aceste încercări nu duc decât la tensiuni, ură şi dezorganizare, un lucru dorit şi pe placul unora care vor să demonstreze pe plan european că nu avem stabilitate, cu consecinţele de rigoare: ne ocolesc turiştii şi investitorii tocmai ca să nu progresăm pe nici un plan, dacă mai punem la socoteală că nu avem politicieni competenţi pentru a conduce ţara şi în loc s-o ridice pe plan economic, o menţin doar pe linia de plutire în derivă. În ceea ce priveşte această dorinţă(opţiune) a ta privind alipirea vestului României cu Ungaria o să ţ-i se îndeplinească mult mai repede decât ţi-ai închipui căci indiferenţa autorităţilor noastre din ultimii ani ne face să credem că este o înţelegere, o promisiune făcută cuiva la nivel european sau planetar şi este doar o chestiune de timp şi va trebui s-o acceptăm pentru că noi nu suntem sârbi, bulgari sau islandezi care au curajul să-şi întrebe guvernele despre unele hotărâri care n-au nimic în comun cu interesul naţional. Atunci vei afla dacă a meritat alegerea făcută şi dacă te vei bucura de aceleaşi drepturi şi libertăţi pe care le au conaţionalii noştri acum în România.Eu totuşi mi-aş dori să trăiesc în pace în continuare cu prietenii şi vecinii mei maghiari cu care m-am înţeles o viaţă şi cu care nu am avut nimic de împărţit, respectându-ne reciproc.

  24. un cititor Răspunde

    sic ca tot sudul si mai ales bucurestiul este de fapt forta economica de unde vin banii si aici!!!!
    lovituri financiare ca la florisal mai rar….sau ca la primaria carei unde jenica are norma de o coliba pe an si pentru urmasi la fel cand el are saracu salaru taiat de fisc pentru datoriile neplatite!!!1
    in viata lui unu ca si forbalistu vvice nu a lucrat si nu stie decat sa leneveasca …ca pe dambovita da macar acolo sunt echipe de fotbal….parca vakond adus de ….era cu loviturile si lovelele barat satmarean.

  25. Pop Ioan Răspunde

    Da, de la Bucuresti vin banii pt ca tot ce se colecteaza in teritoriu este supt de Capitala,care arunca inapoi cite o firimitura din ceea ce ramine dupa ce ” BRAVII NOSTRI CONDUCATORI” si-au satisfacut nevoile.Normal ca arunca ceva inapoi indeajuns sa supravietuim,sa nu murim de foame pt ca trebuie sa mai si lucreze cinava pt ei.Nu de mult am avut pe cineva la mine dintr-un sat de linga Iasi.Cind l-am dus prin oras , a spus ca parca nu a-m fi in Romania , ca aici e raiul pe Pamint.Va puteti inchipui ce poate fi acolo.Nu am mai avut timp sa-l duc mai incolo sa vada si alte meleaguri situate mai spre West….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.