PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Alergiile alimentare

alergieAproximativ 2% dintre copii au o alergie alimentara. Cel mai des intalnite alimente declansatoare sunt:

          Nucile

          Laptele de vaca

          Ouale

Daca alti membri ai familiei au alergii alimentare sau sufera de eczeme, rinita alergica sau astm, atunci copilul tau va prezenta un risc mai mare de a dobandi aceeasi afectiune. In acest caz, incearca sa-l hranesti la san cat mai mult posibil, evita sa mananci  nuci cand alaptezi sau sa ii dai nuci in primul an de viata. Daca fiicei tale ii apare o eruptie, respira greu, vomita ii este rau, face diaree dupa ce mananca o anumita mancare, medicul tau poate sa-i faca o testare pentru a depista cauza.

 

Alimentatia fetelor in crestere

Dupa primul an, procesul de crestere incetineste, desi fata va ajunge la jumatate din inaltimea ei ca adult pana la sfarsitul celui de-al treilea an.

Una dintre modalitatile prin care fetita isi exercita tot mai mult independenta o constituie alegerea mancarurilor. Din nefericire, acesta este momentul in care unii copii devin mofturosi. Oricat ar fi de exasperant, incearca sa nu o grabesti la masa si sa nu te enervezi. Furia este ineficienta. Cea mai buna metoda de a te descurca cu un copil mofturos, consta in a-i oferi o gama variata de mancaruri, de gusturi, culori si texturi diferite, astfel incat sa isi poata lua caloriile de care are nevoie. Daca refuza sa manace ceea ce i s-a pus in fata, nu-i oferi in schimb mancarea ei preferata. Las-o pur si simplu sa astepte pana la masa urmatoare. Daca i-i va fi foame, va invata in curand sa nu mai faca nazuri.

          Dupa varsta de 4 ani, cantitatea de energie necesara unui copil pe kilogram scade, dar, pentru ca este mai mare, fetita va avea nevoie de un numar tot mai ridicat de calorii, care sa-i alimenteze cresterea lenta, dar constanta.

Mesele regulate si gustarile sanatoase constand in alimente bogate in carbohidrati, fructe si legume, produse lactate, carne slaba, peste, oua si nuci , asigura o dezvoltare adecvata fara a furniza o energie excesiva.

Copiii au nevoie de multe lichide, mai ales daca este foarte cald, sau daca sunt foarte activi. Apa este cea mai buna sursa de hidratare, pentru ca asigura necesarul de lichide fara sa contina calorii si fara sa incurajeze gustul pentru dulce.

De asemenea laptele, bauturile pe baza de lapte sau sucurile de fructe – atata timp cat au continut glicemic scazut – asigura copilului tau hidratarea necesara.

 

Alimentatia copiilor de varsta scoalara

Pe masura ce creste, fetita, devine tot mai acaparata de reclame, iar mai apoi cand va merge la scoala, dieta ei va iesi, incet-incet de sub controlul tau. Dar, daca a dobandit in familie obiceiuri alimentare sanatoase, exista toate sansele sa continue sa manace sanatos. Sa speram ca nu-si va fi dezvoltat inca gustul pentru dulce sau sarat, dar chiar si asa, este bine sa fii atenta daca isi adauga zahar sau sare in mancare.

Standardele in ceea ce priveste hrana primita de la scoala au scazut ca urmare a masurilor de reducere a costurilor. Cand au aparut bufetele la scoala, s-a nascut o generatie de consumatori de gustari. Acum, ca s-au introdus cateva reglementari nutritionale, sa speram ca se va imbunatati si alimentatia. Asigura-te in orice caz ca fiica ta ia un mic dejun plin de vitamine atunci cand pleaca de acasa.

Copiii care consuma alimente cu tarate, ovaz sau musli la micul dejun (alimente cu indice glicemic redus) tind sa manance mai putin la pranz si au nevoie de mai putine gustari decat cei care isi incep ziua cu paine alba sau cereale bogate in zahar (alimente cu indice glicemic ridicat). Acestea din urma provoaca o crestere rapida a nivelului de zahar in sange, urmata de o scadere brusca si de nevoia de a manca mai multe produse de acest fel. Caloriile provenite din alimente precum terci de ovaz sunt arse incet de catre organism, asigurand energie pentru o perioada mai lunga de timp.

          Fetele continua sa aiba nevoie de mai mult lapte de-alungul intregii copilarii, pentru ca acesta ofera calciul necesar oaselor in crestere. De asemnea, branza, iaurtul si anumite tipuri de peste (sardinele de exemplu) reprezinta surse excelente de calciu.

 


Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
sonichita2000@yahoo.com

 

Exit mobile version