200 gr fasole boabe fiarta, 100 gr alune de padure, 2 cepe, 1 lingurita boia de ardei dulce, 50 gr masline negre fara sambure, 50 ml ulei, 1/2 lingurita nucsoara macinata, sare, piper dupa gust.
Decor: masline negre, rondele de ceapa, patrunjel verde.
Mod de preparare
- Ceapa se taie rondele si se prajeste in ulei incins pana capata o culoare usor aurie. Se adauga jumatate din cantitatea de boia si se amesteca. Se lasa separat la racit.
- Alunele se mixeaza cu ajutorul unui blender, pana devin aproape ca o pudra si se pun intr-un bol mai mare.
- Ceapa impreuna cu uleiul in care s-a prajit si fasolea se pun in vasul de blender si se mixeaza pana obtinem o pasta.
- Maslinele le taiem in cubulete micute.
- Peste compozitia de alune se adauga pasta obtinuta din ceapa si fasole, cubuletele de masline, restul de boia, nucsoara, sare si piper dupa gust.
- Se amesteca pana obtinem o compozitie omogena.
- Pate-ul se pune in boluri micute si se decoreaza cu masline si verdetata.
- Se pastreaza maxim 2 zile la frigider , vasul fiind acoperit cu folie alimentara.
Se serveste cu paine prajita si legume crude, este delicios!