PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Tensiune la mănăstirea Bixad. Executarea a fost suspendată (FOTO)

UPDATE: Ora 16:00 – Răsturnare de situație

 Judecătoria Negrești Oaș a dispus astăzi suspendarea provizorie a executării silite, la solicitarea Consiliul Judeţean Satu Mare, instituţia depunând o adresă prin care susţine că este proprietarul Preventoriului din Bixad, a cărui teren este trecut în aceeași sentință cu retrocedarea terenului de lângă mănăstirea Bixad. Încheierea de admitere a suspendării provizorii este executorie nefiind supusă nici unei căi de atac. 

În aceste condiții, până la judecarea pe fond a cererii Consiliului Județean, executarea silită a mănăstirii Bixad se amână.

UPDATE ORA 14:30 – 200 de jandarmi și polițiști pregătiți cu tunuri de apă

Aproximativ 200 de jandarmi și polițiști, împreună cu executorul judecătoresc au intrat cu forța în Mănăstirea din Bixad, iar reprezentanții bisericii greco-catolice au terminat măsurătorile proprietăților retrocedate.

Cei peste 200 de credincioși ortodocși au cedat în fața forțelor de ordine, care le-au transmis că nu au dreptul de a se opune în fața unei decizii definitive și irevocabile de retrocedare.  Forțele de ordine au adus tunuri de spumă și apă, fiind gata oricând să intervină în blocajul făcut de zidul uman al preoților și credincioșilor ortodocși. Bixădenii cântau în cor „Nu lăsa măicuţă să pierim pe cale, că noi suntem fiii lacrimilor tale…”.

ORA 11:00 – Peste 100 de bixădeni s-au adunat în această dimineață în fața mănăstirii ortodoxe din Bixad, după ce au primit informații că ar putea să apară executorul judecătoresc care să pună în aplicare sentința de restituire a unor terenul Bisericii Greco Catolice.

Localnicii s-au mobilizat pe toate căile, inclusive pe Facebook au fost distribuite mesaje în acest sens.

“FAC APEL LA TOTI BIXADENII !! Maine dimineata la ora 6.00, vor ghiaurii sa ne ia manastirea! Daca iubiti manastirea noastra, mergeti si spuneti-le ca NU LE DAM NIMIC !!!! Haideti sa nu il tradam pe DUMNEZEU, pentru a face pe plac oamenilor !!!”, a fost mesajul distribuit de zeci de persoane.

Oamenii s-au adunat la mănăstirea Bixad încă de la ora 5 dimineața, au încercat să blocheze drumul, dar au fost informaţi de poliţişti că li se pot întocmi dosare penale, astfel că şi-au tras maşinile de pe drum. 

Situaţia devine tot mai tensionată, autorităţile încearcă să calmeze situaţia. 

Amintim că o parte a terenurilor din incinta mănăstirii din Bixad au fost retrocedate greco catolicilor printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Vom reveni cu detalii.