UPDATE : Ora 17 :20 – 10 copii rămân internați în spital
Pentru 7 dintre copii s-a luat măsura internării în cadrul secţiei de Boli infecţioase iar alţi 3 au fost internaţi Pediatrie. Ceilalți copii au fost lăsați să plece acasă, starea lor fiind mult îmbunătățită.
La ora 14.30, la UPU s-a prezentat un copil, în vârsta de 12 ani, însoțit de părinți, elev la o școală din municipiul Satu Mare, care a prezentat aceleași simptome. La ora 16.00, după ce starea pacientului s-a ameliorat simțitor și a fost lasat să plece la domiciliu.
Bilanțul final arată că în total 46 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani au avut probleme din cauza toxiinfecției.
Laptele le-a fost livrat de o firmă din Timiș.
Din numărul de 370 de elevi au consumat laptele un număr de 63.
S-au recoltat probe şi contra probe de către DSVSA şi DSP din produsul incriminat, în vederea analizării acestora din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic. Contra probele se află sub sigiliu în spaţiul frigorific din încăperea destinată păstrării laptelui şi cornului.
UPDATE: Ora 13:20 – În total 43 de copii au ajuns la spital
Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean, Constantin Demian, în total 43 de copii din Odoreu au ajuns la UPU cu toxiinfecție. Se pare că fenomenul s-a oprit, la dispensarul medical din Odoreu nemaifiind alți copii.
Ar mai putea a apărea cazuri izolate, la o oră-două de la consumarea produselor.
Bolnavii au fost transportați la Urgențe cu ambulanțe sau cu microbuzele Consiliului Județean.
Ora 12 – Peste de 20 copii de la Şcoala Generală Odoreu au ajuns astăzi la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat laptele şi cornul primite gratuit la şcoală. În primă fază au ajuns la spital 14 copii, după care au mai fost duşi cu ambulanţele alţi 11. Copii sunt au vârstele cuprinse între 12 şi 14 ani, sunt în clasele a V-a şi a VI-a. Ar mai putea apărea și alți copii bolnavi.
Autorităţile judeţene au intrat în alertă. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram, s-au deplasat de urgenţă la Spital pentru a vedea starea copiilor.
“Deocamdată se impune temporizarea copiilor de la UPU, nu se impune internarea lor. Am identificat 30 de locuri libere la Infecţioase să putem interna copii dacă va fi necesar şi vor veni alte cazuri. Starea lor generală este relativ ok. Copiii au dureri la burtă şi vărsături“, a declarat directorul medical al spitalului, Paula Mare.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dispus oprirea temporară a programului “cornul şi laptele” până la identificarea cauzei infecţiei.
“Am dispus urgent să oprim furnizarea consumului de lapte în şcolile din judeţ până când identificăm din ce lot a apărut această problemă, dacă laptele a fost de vină şi n-au consumat altele aceşti copii. Am cerut spitalului să identificăm paturile libere pe toate secţiile, dacă apar copii şi din alte părţi ale judeţului să putem face faţă urgent. Colegii de la spital au spus că nu ar fi un caz grav, copiii primesc perfuzie, ce este necesar“, a declarat Adrian Ştef.
Vicepreședintele Mircea Govor a declarat că Primăria Odoreu s-a organizat foarte bine în acordarea ajutorului copiilor.
De asemenea, prefectul Eugeniu Avram a sesizat Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru recoltarea de probe şi demarea unei anchete pentru stabilirea cauzei.
“Problema este să nu apară în tot judeţul, legat de furnizorul de lapte, o să luăm măsuri. Ferească Dumnezeu să apară în tot judeţul, eu asemenea informaţii nu am”, a spus prefectul.
De asemenea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean a deschis o anchetă.
Vom reveni cu detalii.