PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Zona Metropolitană are pregătite 471 de fişe de proiecte, de 147 milioane euro

Primarul Dorel Coica şi managerul Zonei Metropolitane Satu Mare, Gheorghe Rentea, au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă că au pregătit 471 de fişe de proiecte în valoare de 147,8 de milioane de euro ce ar putea primi finanţare europeană în perioada 2014-2020.

Aceste fişe au trecut deja de prima fază, fiind admise de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADR N-V) din Cluj. Urmează ca acestea să fie trecute în strategia agenţiei, după care să fie reanalizate.

În cursul lunii octombrie am fost alături a ADR N-V când s-a stabilit strategia, trebuie parcurse nişte etape şi sperăm că la sfârşitul lunii ianuarie se va încheia şi semna strategia de dezvoltare. Nouă ne-a fost acceptat întregul portofoliu de proiecte. Avem certitudinea deoarece am fost printre primii care am trimis documentele că o să fim acolo“, a declarat managerul Zonei Metropolitane, Gheorghe Rentea.

A fost un an destul de greu, sperăm că 2014 va fi mai bun, eu sunt foarte foarte optimist, am un elan, de aceea am convocat pe mâine echipa de la Primărie, chiar dacă e zi liberă. Vom discuta despre proiectele europene, despre viitoarele investiţii pe care le facem pe raza municipiului şi priorităţile din 2014. Timpul este scurt, va fi o concurenţă mare pentru atragere fondurilor europene şi noi vrem să fim printre primii”, a afirmat primarul.

Printre fişele de proiecte depuse pentru municipiile Satu Mare şi Carei, cele trei oraşe şi 25 de comune se numără: crearea a 10 centre de sănătate în localităţi; crearea a trei unităţi de primiri urgenţe; crearea unui sistem de telemedicină modern; reabilitarea termică a blocurilor; modernizarea sistemului de iluminat public; crearea unui circuit turistic care să includă castelul Karolyi, cetatea din Ardud şi cetatea din Medieşu Aurit; modernizarea zonei turistice Noroieni, realizarea unei piste de biciclişti spre Noroieni; crearea unei centuri verzi în jurul municipiului; modernizarea clădirilor istorice; modernizarea Filarmonicii Dinu Lipatti, modernizarea a 100 de staţii de autobuz; crearea unui centru social; modernizarea completă a unor drumuri (Careiului, Lucian Blaga); asfaltarea drumurilor de pământ; construirea de locuințe sociale.