PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Concurs de tăiat porci la Livada (FOTO)

Renumitul și deja tradiționalul Concurs de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare s-a desfășurat sâmbătă, în orașul Livada.

În competiție s-au înscris 31 de echipe din județul Satu Mare și Ungaria, startul concursului având loc la ora 7:00, cu asomarea animalelor, după care fiecare echipă s-a apucat de pregătirea bucatelor tradiţionale din carne de porc.

Standurile de prezentare au fost personalizate şi împodobite cu simbolurile zonei, fiecare echipă încercând să impresioneze juriul cu produsele lor tradiţionale: toroş, cârnaţi, caltaboşi, sângerete, tobă şi şorici, dar şi alte preparate specifice, după reţete proprii. De asemenea, echipele s-au întrecut în pălincă şi vin fiert.

Nici la ediţia din acest an nu a putut  lipsi deputatul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, alături de care au fost prezenţi şi preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, deputatul Kereskenyi Gabor, deputatul Erdei D. Istvan, fostul lider UDMR Csehi Arpad, inițiatorul acestui concurs, vicepreședintele Consiliului Județean Riedl Rudolf, consilieri judeţeni UDMR şi primari UDMR. Kelemen Hunor a vizitat fiecare stand în parte, degustând bunătăţile pregătite de echipe, fiind un fan declarat al produselor tradiţionale. La tradiționalul eveniment UDMR a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, vicepreședintele Mircea Govor și primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.
Dacă în alte ediții, vicepreședintele CJ, Riedl Rudolf a făcut parte din juriu, în acest an vicepreședintele Riedl a luat șorțul de bucătar, făcând parte din echipa județeană a UDMR Satu Mare, formată din consilieri județeni ai uniunii.

Conform tradiției, un juriu format din specialişti s-a deplasat la fiecare stand pentru a gusta din produsele gătite și băuturile pregătite. Tamas Huszti, membru al juriului, a declarat că echipele înscrise în concurs sunt din ce în ce mai bine pregătite, fiind gătite preparate extrem de gustoase și inedite.

Câștigătorii concursului au fost:

Cea mai bună echipă:

Locul 1 – asociația Borokagyoker
Locul 2 – echipa din Ghirișa
Locul 3 – echipa din Livada

Cel mai bun cârnat – echipa din Viile Satu Mare
Cel mai lung cârnat – echipa de vânători
Cel mai bun caltaboș – echipa din Micula
Cel mai bun sângerete – echipa din Agriș
Cel mai bun toros – echipa din Ardud
Cele mai interesante preparate – echipa din Tășnad
Cea mai rapidă echipă – echipa din Micula
Cea mai bună țuică de prune – echipa din Livada
Cea mai bună supă de varză – echipa din Orașu Nou