Un memoriu cu privire la delimitarea zonei ariei protejate a fost deja depus la Instituţia Prefectului, însă problema nu a fost rezolvată.
Unul dintre cazuri este cel al ginerelui fostului primar din Gherţa Mică, Ioan Câcău, care întâmpină probleme serioase deşi a realizat o investiţie de aproximativ 50.000 de euro pe terenul comunei Călineşti Oaş, chiar la ieşirea din Gherţa.
În cursul anului trecut acesta a depus acte la Primăria Călinești Oaș pentru construirea unei hale unde să-și țină utilajele agricole, el lucrând în arendă foarte multe terenuri agricole. Imediat a început și construirea halei respective având promisiuni că totul va fi în regulă dar s-a lovit de refuzul Societății Carpatine Ardeleană de a-i elibera aviz. Nu se ştie cum, aria protejată a fost extinsă dintre cele două diguri ale râului Tur până la DJ 109, peste foarte multe terenuri intravilane şi extravilane, fără ca proprietarii să fie informaţi.
Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât reprezentanţii Societăţii Carpatine nu le dau voie nici măcar să-şi lucreze terenurile cu tractoarele.
Neavând avizul Societăţii, bărbatul a primit o amendă de 7.500 de lei iar acum acelaşi ONG îl obligă să-şi demoleze construcţia și să aducă terenul la starea inițială, adică să-l acopere cu tot felul de spini arbuști. Acum, cele două părţi de judecă.
„Rangerii”, după cum se autointitulează reprezentanţii Societăţii Carpatine, l-au atenţionat pe proprietar că nu are voie să facă nimic pe terenul său, chiar dacă este proprietar şi este situat în intravilanul localităţii.
Mai mult, investitorul a cheltuit sume importante pe proiectul tehnic al clădirii, acesta fiind cu toate avizele în regulă.
Scurt istoric al ariei protejate
Fostul primar Ioan Câcău a explicat că în anul 2.000, pe când conducea Primăria, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului le-a spus că se pot accesa fonduri pentru gospodărirea râului, aria protejată fiind în vremea respectivă pe o lungime de 43 km, între cele două diguri. S-au făcut mai multe acţiuni şi cu şcolile s-a reuşit ecologizarea zonei. Atunci a fost înfiinţată asociaţia ECO TUR, formată din reprezentanţii a 10 comune. Acesta afirmă că nu se ştie exact nici până astăzi cum Societatea Carpatină Ardeleană a reușit să fie custodele acestei zone, doar că în vremea ministrului Mediului Borbely Laszlo s-a reuşit acest lucru, iar ulterior suprafaţa s-a extins la 6.200 de hectare.
Şi mai dubios este faptul că localnicii nu au văzut în anumite locuri protejate nici barza neagră, nici broaştele protejate. Acestea există, într-adevăr, dar pe o zonă mai restrânsă. Nemulţumirea proprietarilor este cu privire la extinderea zonei pe terenurile agricole.
„De 55 de ani de când sunt nu am văzut aici, pe terenul ginerelui, nici barză neagră, nici broască sclipitoare”, a punctat fostul primar.
Societatea Carpatină Ardeleană este cu atât mai contestată cu cât este un ONG format din persoane fizice care pot aplica sancţiuni, nu este nicidecum o instituţie a statului român.
Localnicii acuză ONG-ul de faptul că nu a făcut nimic util, în afară de a amplasa câteva panouri informative, ba mai mult, îi încurcă, blochează investiţiile.
Semnături pentru memoriu adresat Guvernului
Într-o situaţie delicată sunt sute de persoane. Acestea au înaintat un memoriu Instituţiei Prefectului în care solicită delimitarea clară a zonei, reclamând că extinderea zonei s-a făcut fără a fi consultată populaţia, Consiliul Local, Primăria şi fără a fi efectuate studii amănunţite.
Acum a început strângerea de semnături pentru un memoriu ce va înaintat Guvernului României.
De asemenea, viceprimarul comunei Călineşti Oaş, Dinu Birtoc, a afirmat că locuitorii comunei nu sunt de acord cu extinderea ariei protejate la doi kilometri în afara digurilor. Potrivit acestuia, localnicii sunt nemulţumiţi şi din cauza taxelor foarte ridicate ce trebuie plătite Societăţii Carpatine.