Ultima actualizare: ieri, 19:15
Locale

Strângere de semnături pentru restrângerea Ariei Protejate Râul Tur

calinesti-oas-(1)Tensiunea devine tot mai mare în zona Livada, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Turulung din cauza restricţiilor impuse de către Societatea Carpatină Ardeleană, organizaţie care are în custodie zona protejată Natura 2000 – Râul Tur. Localnicii sunt tot mai nemulţumiţi faţă de modul în care acest ONG îi tratează şi au început să adune semnături pentru un memoriu ce va fi transmis Guvernului. Între timp, zona este condamnată la sărăcie, deoarece mai multe investiţii sunt blocate din cauza faptului că nu primesc avize de la societate.

Un memoriu cu privire la delimitarea zonei ariei protejate a fost deja depus la Instituţia Prefectului, însă problema nu a fost rezolvată.

Unul dintre cazuri este cel al ginerelui fostului primar din Gherţa Mică, Ioan Câcău, care întâmpină probleme serioase deşi a realizat o investiţie de aproximativ 50.000 de euro pe terenul comunei Călineşti Oaş, chiar la ieşirea din Gherţa.

În cursul anului trecut acesta a depus acte la Primăria Călinești Oaș pentru construirea unei hale unde să-și țină utilajele agricole, el lucrând în arendă foarte multe terenuri agricole. Imediat a început și construirea halei respective având promisiuni că totul va fi în regulă dar s-a lovit de refuzul Societății Carpatine Ardeleană de a-i elibera aviz. Nu se ştie cum, aria protejată a fost extinsă dintre cele două diguri ale râului Tur până la DJ 109, peste foarte multe terenuri intravilane şi extravilane, fără ca proprietarii să fie informaţi.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât reprezentanţii Societăţii Carpatine nu le dau voie nici măcar să-şi lucreze terenurile cu tractoarele.

Neavând avizul Societăţii, bărbatul a primit o amendă de 7.500 de lei iar acum acelaşi ONG îl obligă să-şi demoleze construcţia și să aducă terenul la starea inițială, adică să-l acopere cu tot felul de spini arbuști. Acum, cele două părţi de judecă.

„Rangerii”, după cum se autointitulează reprezentanţii Societăţii Carpatine, l-au atenţionat pe proprietar că nu are voie să facă nimic pe terenul său, chiar dacă este proprietar şi este situat în intravilanul localităţii.
Mai mult, investitorul a cheltuit sume importante pe proiectul tehnic al clădirii, acesta fiind cu toate avizele în regulă.

 calinesti-oas-(28)

Scurt istoric al ariei protejate

Fostul primar Ioan Câcău a explicat că în anul 2.000, pe când conducea Primăria, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului le-a spus că se pot accesa fonduri pentru gospodărirea râului, aria protejată fiind în vremea respectivă pe o lungime de 43 km, între cele două diguri. S-au făcut mai multe acţiuni şi cu şcolile s-a reuşit ecologizarea zonei. Atunci a fost înfiinţată asociaţia ECO TUR, formată din reprezentanţii a 10 comune. Acesta afirmă că nu se ştie exact nici până astăzi cum Societatea Carpatină Ardeleană a reușit să fie custodele acestei zone, doar că în vremea ministrului Mediului Borbely Laszlo s-a reuşit acest lucru, iar ulterior suprafaţa s-a extins la 6.200 de hectare.

Şi mai dubios este faptul că localnicii nu au văzut în anumite locuri protejate nici barza neagră, nici broaştele protejate. Acestea există, într-adevăr, dar pe o zonă mai restrânsă. Nemulţumirea proprietarilor este cu privire la extinderea zonei pe terenurile agricole.

„De 55 de ani de când sunt nu am văzut aici, pe terenul ginerelui, nici barză neagră, nici broască sclipitoare”, a punctat fostul primar.

Societatea Carpatină Ardeleană este cu atât mai contestată cu cât este un ONG format din persoane fizice care pot aplica sancţiuni, nu este nicidecum o instituţie a statului român.

Localnicii acuză ONG-ul de faptul că nu a făcut nimic util, în afară de a amplasa câteva panouri informative, ba mai mult, îi încurcă, blochează investiţiile.

 

Semnături pentru memoriu adresat Guvernului

Într-o situaţie delicată sunt sute de persoane. Acestea au înaintat un memoriu Instituţiei Prefectului în care solicită delimitarea clară a zonei, reclamând că extinderea zonei s-a făcut fără a fi consultată populaţia, Consiliul Local, Primăria şi fără a fi efectuate studii amănunţite.

Acum a început strângerea de semnături pentru un memoriu ce va înaintat Guvernului României.

De asemenea, viceprimarul comunei Călineşti Oaş, Dinu Birtoc, a afirmat că locuitorii comunei nu sunt de acord cu extinderea ariei protejate la doi kilometri în afara digurilor. Potrivit acestuia, localnicii sunt nemulţumiţi şi din cauza taxelor foarte ridicate ce trebuie plătite Societăţii Carpatine.

18 comentarii

 1. Nicolicea Răspunde

  Ariile protejate sunt prevazute, cu suprafata cu tot, in anexa 2 a directivei habitate. Ariile protejate nu pot fi reduse ca si dimensiune decat de catre Comisia Europeana. Memoriile acestor cetateni sunt inutile

 2. Margit-Tamás Tiberiu Răspunde

  Staţi fraţilor liniştiţi în banca voastră,dacă mai doriţi să le lăsaţi copiiilor şi nepoţilor o zonă cu floră şi faună intactă şi cu aer curat,nepoluat.Banu-i cucoană mare ţi atrage pe mulţi,dar fiţi sigur nu se merită…pe cît de uşor vine aşa uşor şi trece…şi rămîi cu buza umflată…sau chiar vreţi să le faceţi jocul unor aţa-zişi investitori locali?Vedeţi,ce se-ntîmplă de ani buni cu hotelul Dacia,din Satu-Mare!

  • nicolicea Răspunde

   Hotelul Dacia l-a rezolvat Szabo si Tantas. Ca de obiecei la furat maghiarii si romanii fac echipa buna impreuna.

 3. Liberal Răspunde

  distrugeti tot mai oshenilor. LEGILE sunt legi pt toti! doar animalele si osenii au voie sa nu le respecte. daca boul vrea grajd (hala) apoi ii musai facut!

  • osan anonim Răspunde

   Pupatii in P..a pe oseni. Avem si noi o oaie neagra si toata lumea face gura. Uitativa in oala voastra si apoi vorbiti despre alti.

 4. Liberal Răspunde

  cum semnati? cu “jejetu'”?

 5. @ tiberiu... pistike de la iudemeristi Răspunde

  nu comparati perele cu merele…….si aduceti-va aminte ca hotelul Dacia a fost vandut pe vremea cand udmr conducea judetul si municipiul!
  “Societatea Carpatină Ardeleană este cu atât mai contestată cu cât este un ONG format din persoane fizice care pot aplica sancţiuni, nu este nicidecum o instituţie a statului român.”…….ar fi interesant sa aflam cum este in SUA, Franta,Germania etc

 6. Csanyi Sandor Răspunde

  Nu au nici o sansa. Ariile protejate nu au fost infiintate de SCA, ci de guvern, ca si conditie de aderare la UE. Si numai cu aprobarea UE se poate modifica limitele ariilor protejate.

 7. Laszlo P. Răspunde

  Un articol care nu respecta nici o regula, plina de afirmatii tendentioase si manipulari. De ce nu apare si opinia celor de la SCA? Asta da mostra de jurnalism tendentios. Cunosc SCA, este unul dintre cele mai bune organizatii de mediu din Romania, niste profesionisti care iubesc cu adevarat natura si cunosc si legile foarte bine. Nu ca primarii, fii de primari si jurnalistii semnatari ai prezentului articol.

 8. Istvan Sas Răspunde

  Interesant ca eu de fiecare data cand ma duc in SM le vad acele specii de broaste. Intr-adevar in anumite zone au fost distruse habitatele de reproducere, dar inca este una dintre cele mai importante zone faunsitice din Romania. Zona importanta si prin prezenta a numeroaselor specii relicte.

 9. Poescu Vasile Răspunde

  O gândire tipic autohtonă:
  Unde a construit?: ”pe terenul comunei Călinești Oaș” … are concesionat terenul respectiv cu o hotărâre de consiliu în acest sens?
  Cum a construit?: ”Imediat a început și construire halei respective având promisiuni că totul va fi în regulă” deci, fără autorizație de construire! Cine i-a promis? Și de ce? Nu e greu de ghicit!

 10. Dinu Birtoc Răspunde

  Stimate prietene Istvan,te rog cand mai vii la SM,mai exat in zona ariei protejate nu uita adune si noua una din acele specii la care faci referire,nu de alta dar trebe sa le arat si eu la cetateni , si poate ca ne spuneti si ce sume incasati de lafonduri si APA, in zona Oasului cel putin ati acaparat toate terenurile fertile a taranilor,ori-cumnu pentru multa vreme nu,trebe sa va diminuati suprafetele cu sutele de hectare si sai lasati pe tarani sa construiasca acolo unde vor,pentru ca este propietatea lor cistigata cu pret de sange, vasi recomanda inapoi intre diguri, asa cum ne-am intales de la inceput .Birtoc

 11. Dinu Birtoc Răspunde

  5000 de semnatuti din calinesti!

 12. dinu birtoc Răspunde

  vati ticnit cu toti voi nu intelegeti,opritiva sau luativa broastele si spalativa pe cap cu ele,nu va jucati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.