PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Gergo Butka – Raport din Parlamentul European

Consilierul local UDMR Gergo Butka a efectuat în perioada 24-27 februarie o vizită de lucru la Parlamentul European din Strasbourg. Redăm în continuare raportul trimis presei:

Ce inseamnă acest “EU-Bloggers”?
Este o intâlnire de lucru organizat în premieră de Partidul Popular European in domeniul comunicaţiilor online, eveniment la care au participat 24 de jurnalişti, bloggeri, lideri de opinie din 15 ţări a Europei. Cel mai mare partid din Parlamentul European este conştient de importanţa reţelelor sociale, doreşte o legătură cât mai strânsă cu populaţia europeană. Este una dintre cele mai mari provocări in era digitală să elaborăm strategii cât mai eficiente pentru apropierea politicienilor de societatea informaţională. 

Partidul Popular European: este cel mai mare partid european, având cei mai mulţi membri din Parlamentul şi Consiliul European. Se autodefineşte ca fiind “familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini sunt adânc ancorate în istoria și civilizația continentului european și care a fost inițiatoarea proiectului european de la bun început.” Societatea maghiară din România este reprezentat în partidul european de UDMR.

Participanţi din 15 ţări:
Organizatorii au selecţionat un grup divers format din jurnalişti, editori de bloguri, activişti civili şi lideri locali de opinie din toată Europa. Astfel s-a întâlnit jurnalistul suedez cu specialistul de start-up din Grecia, corespondentul de politici externe din Finlanda cu un consilier local din Satu Mare. România a fost reprezentată de două persoane: jurnalistul portalului Hotnews şi corespondentul Deutsche Welle Vlad Mixich, care a sosit recent din Kiev şi de către subsemnatul. De m-au ales? Poate din cauza temei lucrării mele de diplomă in care am analizat dezvoltarea societăţii informaţionale sau poate ca urmare a jurnalului meu de teme cotidiane închise in 2012, nu ştiu exact.

Principale programe şi teme:
In aceste zile am dezbătut mai multe teme generale de pe plan european: care sunt provocările pe care le va întâlni comunitatea europeană, care sunt priorităţile PPE, s-a discutat despre migraţie (despre medicii şi cerşetorii noştri), bineînţeles că şi revoluţia din Ucraina a fost printre problemele intens disputate. Intre temele de “specialitate” s-au purtat dezbateri despre scăderea tarifelor de roaming, despre accesul populaţiei la internet de mare viteză. Ne-am familiarizat cu tehnicile de viitor ca societate digitală, comerţ şi administraţie digitală, subiecte care în ţările mai dezvoltate sunt de ordinea zilei, iar noi aşteptăm 30 de zile pentru răspuns la o cerere simplă. Un detaliu interesant: de la inregistrare până la decolarea avioanelor, participanţii au transmis “in direct” pe paginile proprii şi pe Twitter, folosind canalul #EuropeIn. Asta însemna că în timpul şedinţelor şi a pauzelor de cafea, întotdeauna erau 10-15 participanţi care butonau pe telefoane sau pe tablete pentru cititorii de acasă.

Speed dating, sesiunea de “interviuri în viteză”:
Acest rendez-vous rapid ne-a oferit posibilitatea de a se întâlni cu 15 europarlamentari importanţi ai Partidului Popular European şi pentru un scurt schimb de idei, in limita a 5 minute cu fiecare: astfel, am discutat cu doamna Sirpa Pietikainen din Finlanda despre protecţia mediului, cu europarlamentarul sloven Sofia Mazej-Kukovic despre viitorul agriculturii, cu tânărul Christofer Fjellner despre concetăţenii noştri care cerşesc în oraşele Suediei, iar cu domnul Marian-Jean Marinescu am dezbătut teme actuale din politica românească. Am fost plăcut surprins de informaţiile precise ce aveau pregătite, europarlamentarii din celelalte ţări sunt la zi cu problemele româneşti (fiindcă acestea sunt indirect, şi problemele lor): m-au întrebat printre altele despre Roşia Montană, despre situaţia minorităţii maghiare şi subtil, neoficial am primit şi întrebarea “cam câţi cerşetori mai pot aştepta ţările occidentale” 🙂

Concluzii:
In primul rând, pe baza celor văzute aş dori să infirm acele afirmaţii potrivit cărora “acolo nu se lucrează nimic doar se discută în cravată”. Se lucrează intens şi se iau decizii întemeiate care vor influenţa prezentul şi viitorul întregului continent: de exemplu, acum de câteva zile a avut loc congresul PPE în Dublin unde a urcat pe scenă Iulia Timosenko sau liderul formaţiei U2, irlandezul Bono pentru a transmite mesaj tuturor cetăţenilor Europei. Reîntorcându-mă la Strasbourg: trebuie să recunosc, imaginea României este şifonată în cercurile europene, printre motivele principale sunt cazurile de corupţie a politicienilor români, subiecte de discuţie şi în Parlamentul European. Din nefericire, majoritatea temelor digitale discutate la acest eveniment nu au încă actualitate la noi, însă eu sunt convins ca pe viitor voi le putea aplica în folosul comunităţii. Iar acum ne aşteaptă zilele “obişnuite” sătmărene, vă voi relata despre un nou proiect la sfârşitul lunii martie.

Cu deosebit respect,
Butka Gergely
consilier local