Ultima actualizare: azi, 13:24
Locale

Gergo Butka – Raport din Parlamentul European

gergo butka parlamentul europeanConsilierul local UDMR Gergo Butka a efectuat în perioada 24-27 februarie o vizită de lucru la Parlamentul European din Strasbourg. Redăm în continuare raportul trimis presei:

Ce inseamnă acest “EU-Bloggers”?
Este o intâlnire de lucru organizat în premieră de Partidul Popular European in domeniul comunicaţiilor online, eveniment la care au participat 24 de jurnalişti, bloggeri, lideri de opinie din 15 ţări a Europei. Cel mai mare partid din Parlamentul European este conştient de importanţa reţelelor sociale, doreşte o legătură cât mai strânsă cu populaţia europeană. Este una dintre cele mai mari provocări in era digitală să elaborăm strategii cât mai eficiente pentru apropierea politicienilor de societatea informaţională. 

Partidul Popular European: este cel mai mare partid european, având cei mai mulţi membri din Parlamentul şi Consiliul European. Se autodefineşte ca fiind “familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini sunt adânc ancorate în istoria și civilizația continentului european și care a fost inițiatoarea proiectului european de la bun început.” Societatea maghiară din România este reprezentat în partidul european de UDMR.

Participanţi din 15 ţări:
Organizatorii au selecţionat un grup divers format din jurnalişti, editori de bloguri, activişti civili şi lideri locali de opinie din toată Europa. Astfel s-a întâlnit jurnalistul suedez cu specialistul de start-up din Grecia, corespondentul de politici externe din Finlanda cu un consilier local din Satu Mare. România a fost reprezentată de două persoane: jurnalistul portalului Hotnews şi corespondentul Deutsche Welle Vlad Mixich, care a sosit recent din Kiev şi de către subsemnatul. De m-au ales? Poate din cauza temei lucrării mele de diplomă in care am analizat dezvoltarea societăţii informaţionale sau poate ca urmare a jurnalului meu de teme cotidiane închise in 2012, nu ştiu exact.

Principale programe şi teme:
In aceste zile am dezbătut mai multe teme generale de pe plan european: care sunt provocările pe care le va întâlni comunitatea europeană, care sunt priorităţile PPE, s-a discutat despre migraţie (despre medicii şi cerşetorii noştri), bineînţeles că şi revoluţia din Ucraina a fost printre problemele intens disputate. Intre temele de “specialitate” s-au purtat dezbateri despre scăderea tarifelor de roaming, despre accesul populaţiei la internet de mare viteză. Ne-am familiarizat cu tehnicile de viitor ca societate digitală, comerţ şi administraţie digitală, subiecte care în ţările mai dezvoltate sunt de ordinea zilei, iar noi aşteptăm 30 de zile pentru răspuns la o cerere simplă. Un detaliu interesant: de la inregistrare până la decolarea avioanelor, participanţii au transmis “in direct” pe paginile proprii şi pe Twitter, folosind canalul #EuropeIn. Asta însemna că în timpul şedinţelor şi a pauzelor de cafea, întotdeauna erau 10-15 participanţi care butonau pe telefoane sau pe tablete pentru cititorii de acasă.

gergo butka parlamentul european 2

Speed dating, sesiunea de “interviuri în viteză”:
Acest rendez-vous rapid ne-a oferit posibilitatea de a se întâlni cu 15 europarlamentari importanţi ai Partidului Popular European şi pentru un scurt schimb de idei, in limita a 5 minute cu fiecare: astfel, am discutat cu doamna Sirpa Pietikainen din Finlanda despre protecţia mediului, cu europarlamentarul sloven Sofia Mazej-Kukovic despre viitorul agriculturii, cu tânărul Christofer Fjellner despre concetăţenii noştri care cerşesc în oraşele Suediei, iar cu domnul Marian-Jean Marinescu am dezbătut teme actuale din politica românească. Am fost plăcut surprins de informaţiile precise ce aveau pregătite, europarlamentarii din celelalte ţări sunt la zi cu problemele româneşti (fiindcă acestea sunt indirect, şi problemele lor): m-au întrebat printre altele despre Roşia Montană, despre situaţia minorităţii maghiare şi subtil, neoficial am primit şi întrebarea “cam câţi cerşetori mai pot aştepta ţările occidentale” 🙂

Concluzii:
In primul rând, pe baza celor văzute aş dori să infirm acele afirmaţii potrivit cărora “acolo nu se lucrează nimic doar se discută în cravată”. Se lucrează intens şi se iau decizii întemeiate care vor influenţa prezentul şi viitorul întregului continent: de exemplu, acum de câteva zile a avut loc congresul PPE în Dublin unde a urcat pe scenă Iulia Timosenko sau liderul formaţiei U2, irlandezul Bono pentru a transmite mesaj tuturor cetăţenilor Europei. Reîntorcându-mă la Strasbourg: trebuie să recunosc, imaginea României este şifonată în cercurile europene, printre motivele principale sunt cazurile de corupţie a politicienilor români, subiecte de discuţie şi în Parlamentul European. Din nefericire, majoritatea temelor digitale discutate la acest eveniment nu au încă actualitate la noi, însă eu sunt convins ca pe viitor voi le putea aplica în folosul comunităţii. Iar acum ne aşteaptă zilele “obişnuite” sătmărene, vă voi relata despre un nou proiect la sfârşitul lunii martie.

Cu deosebit respect,
Butka Gergely
consilier local

27 comentarii

 1. Florika Bara Răspunde

  E un inceput promitátor, succes pe mai departe

 2. ZSOLTI Răspunde

  vrem o informatie similara si de la alti politicieni satmareni care cutreiere lumea pe banii nostrii

 3. vasile Răspunde

  felicitări.

 4. griga Răspunde

  asta inseamna sa promovezi tineret nu dinozauri , La mircea, Bivol, Vidre, etc

 5. Intelectual Răspunde

  Felicitari domnule consilier, cred ca prin scurta dumneavoastra vizita ati luat si cuvantul in fata parlamentului cu privire la combaterea extremismului maghiar pe teritoriul Romaniei nu ca in rest da bine….. ?

  • matroz Răspunde

   @intelectual:Bravo!Trebuie dat peste cap cetateanului care crede ca a inceput satmarul cu el.De fapt un neica nimeni cu gura mare,fara prea multa minte si ciori din belsug.

 6. intelectual Răspunde

  Fratilor, mu am nimic personal cu domnul Gergo Butka chiar il admir pentru interesul major acordat prin implicarea sa la nivel local, ceea ce doresc de la el si de la ceilalti membrii tineri ai UDMR sa se dezica public de actiunile batranilor UDMR-isti sovini si extremisti gen László Tőkés pe care il vom avea oaspete, ne mai vorbind de partidele extremiste….. care pe teritotiul Romaniei au agitat spiritele si nu sa stea in umbra lor, zambind ironic, am mari asteptari de la politicieni tineri la o alta atitudine.

  • ZSOLTI Răspunde

   Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel e si când ești prost.

 7. matroz Răspunde

  @norik:sa inteleg ca tu obisnuit cu „beutul”nu te saturi cu rachiu,bei si inghetata.Sa-ti fie de bine.Bea frate,ca nu o faci pe banii mei.Altceva ce ai putea face in marea ta nemultumire ca nu traiesti ca toti ungurii de peste granita-cu rachiu de sfecla si poame padurete?
  Pentru maine, bunul simt -ce va lipseste voua-imi spune sa -ti zic „La multi ani”.Chestia aia cu ungurii de pretutindeni ,este o alta problema,pe care o putem discuta dupa ce treci de clasele primare.Dar e greu s-o pricepi!Imbata-te ,urla cantece unguresti,viseaza la intoarcerea Hungariei mari!Iar apoi revino la problemele normale ale noastre.Ca ale voastre sunt altele oricum!

  • Norick Răspunde

   @matroz : ma confuzi cu oglinda frate:-)) Daca tu bei toata ziua,crezi ca toata lumea asa face? Dar oricum povestea ta mi-a placut mult.Mersi…:-)))

   • matroz Răspunde

    @norik:slab raspuns.Mai incearca!

    • ZSOLTI Răspunde

     matroz suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o ireversibilă proastă creştere

     • matroz

      @zsolt:maicuta,dar tu din ce pusta ai aparut?Nu te baga nimeni in seama si invarti cuvinte pentru care iti trebuie dictionar?
      Hai, lasa-ne !!!

    • Norick Răspunde

     @matroz:da,intr-adevar ai primit un raspuns mai ‘primitiv’ ,fiindca pe acest site n-am posibilitatea sa-ti si desenez , iar Tu (stim cu totii)stai foarte prost cu intelegerea propozitiilor complexe…Eventual o sa-ti scriu cu litere mari…:-)))

     • matroz

      @norik:fudulie si ignoranta!
      La munca si fa bani!!!

     • Norick

      @matroz : muncitorule necalificat ce esti ,ai ajuns acasa??Ti-ai luat spritu’ din bar?? 🙂

 8. ZSOLTI Răspunde

  matroz esti depasit retrsagete mai invata romaneste din dictionar poate atingi un nivel ca sa poti intelege ceva in aceasta limba

 9. freemail Răspunde

  joltica copypaste se baga singur in seama daca este mereu ignorat…fierea ce il mai tine ….si roszmaju ca ajuns prea tarziu peaici….inca mai poti sa te intorci inapoi joltica daca nu reusesti sa te adaptezi

  • ZSOLTI Răspunde

   te contrazici iar cu organele interne cred ca stai slab ca atunci cana vezi poatarea mea te deranjeaza daca m ai ignora nu ai avea dureri

 10. matroz Răspunde

  @norik:recunosc,ai si tu dreptate.Era cat pe ce sa-mi iau spritul-termenul e al tau,de neam prost-de la bar dar eu beau wisky.Asa ca-l beau unde nu prea primesc specimene ca tine urat mirositoare si de neam proaste.Nu ti-as fi spus public dar ma provoci mereu cu argumente scoase din bibilica ta ascunsa vederii.
  Despre muncitor necalificat,ce sa-ti destainui?Oricum nu ai pricepe,timpul tau e impartit intre somn si platz si nu ai asemenea perceptii.Dar tine minte,fiu refuzat de comunitate:poti fi sigur de un lucru:am atatia ani de vacanta cati nu ai tu de scoala.Respect munca si necalificata!

  • Norick Răspunde

   @matroz : despre ce whisky vorbesti copile?Nu esti in stare sa scrii corect numele acestei bauturi.Poate in visurile tale faci baie in whisky,dar in realitate numai in poze vezi asa ceva.Mai bine ramai tu la rom , ca un matroz adevarat,asa e mai cinstit.:-)Cat despre scoala , daca te lauzi ca ai ramas repetent de mai multe ori…asta treaba ta frate , pe mine nu ma-ntereseaza.PS. mai inteles gresit si eu respect munca necalificata…

   • matroz Răspunde

    @norik:fiule „mai”nu-i ca whisky,dar la inaltele-ti studii e de inteles.Hai pa,nu mai discut decat dupa obligatoria-ti alfabetizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.