„Prima propunere ar fi introducerea obligativității votului pe o perioadă de minim trei-patru mandate. Singur că se pot invoca drepturilor omului, Constituția, că nu-i putem obliga pe oameni. Eu cred că atunci când eşti cetăţean ai drepturi dar în acelaşi timp ai şi obligaţii”, a spus Mureşan.
Potrivit acestuia, obligativitatea votului există în peste 30 de ţări, cum ar fi Grecia, Luxemburg, Cipru, Belgia.
„Obligativitatea votului este o necesitate dar poate fi şi o soluţie pentru combatere fraudei, cumpărarea votului şi pentru a reflecta într-adevăr dorinţa legitimă a tuturor cetăţenilor. Nu ne ascundem după deget, în timpul campaniilor electorale partidele se bazează pe structurile de partid, dar acele structuri în loc să vină cu oameni care să pună strategiile în aplicare vin cu agitatori electorale şi maşinării de vot. Politicienii ca să ajungă la putere corup poporul, corupţia începe încă din campania electorală. Pe lângă promisiunile bombastice, este un concurs de promisiuni, se oferă pixuri, candelabre, becuri, făină, zahăr, găleţi, lopeţi, fulare. Aş putea spune că este o corupţie pe faţă. Politicienii corup încă din timpul campaniei electorale şi pe urmă vin şi se laudă în parlament că ei luptă împotriva corupţiei. Ba mai mult, investesc sute de mii de euro în campaniile electorale. Să nu cumva să creadă vreun român că sunt sfinţi şi se sacrifică pentru popor. Nici vorbă”, a mai afirmat președintele PDL Satu Mare.
Mureșan militează și pentru depolitizarea funcţiilor din administrarea centrală şi locală până la nivelul secretarilor de stat. În opinia sa, tentaculele caracatiţei cresc în fiecare an, apar noi organizaţii, agenţii cu angajaţi pe salarii mari care taie frunze la câini.
„La Satu Mare USL a creat vreo 250 de locuri de muncă prin umflarea organigramei sau organigramelor din subordine şi au angajat lipitori de afişe, oameni care i-au susţinut în campanie, nepoţi, veri, unchi, mătuși, oameni care finanţează partidele. Asta se întâmplă de 24 de ani. Această caracatiţă mafiotă creşte de la un la altul şi sufocă ţară”, a punctat Mureșan.
Un alt punct esenţial, consideră liderul PDL, este debirocratizarea, crearea unui sistem naţional cu o bază de date astfel încât cetăţenii să nu mai trebuiască să facă foarte multe drumuri pentru avize.
Mureşan a mai afirmat că „birocraţia sufocă România” în condiţiile în care 3,4 milioane de angajaţi în mediul privat susţin restul populaţiei.
Referitor la situația sediului PDL, Petre Mureșan a spus că a depus un proiect de hotărâre cu privire la acest aspect, ce va fi discutat în ședința de Consiliu Local.
„Noi am depus cu o săptămână în urmă un proiect de hotărâre cu privire la închirierea sediului. Este pentru prima dată, și se va crea un precedent, niciun partid politic din țara aceasta, sau cel puțin din Satu Mare, nu are închiriat un sediu sau prelungit contractul de închiriere cu o hotărâre de consiliu. Dar pentru că primarul Dorel Coica nu a avut disponibilitatea să ne prelungească contractul, noi am depus un proiect de hotărâre și așteptăm în următoarea ședință, după ce trece prin următori pași, prin comisii de specialitate, să îl supunem votului pentru prelungirea contractului de închiriere”, a declarat preşedintele PDL Satu Mare, Petre Mureşan.