Conferința FNGAL ”Accelerarea implementării Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL” a avut ca scop prezentarea propunerilor de măsuri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, precum și exprimarea punctelor de vedere și a propunerilor de completare, modificare și optimizarea a Fișei LEADER din noul PNDR.
Alocarea financiară estimată PNDR 2014-2020 este de 8.015,6634 milioane euro, iar pentru LEADER va fi estimată suma de 624,932 milioane euro, reprezentând 7,79% din FEADR. Alocarea PNDR 2007-2013 a fost de 346,500 milioane euro.
În noul PNDR, propunerile de măsuri pentru LEADER sunt cele clasice: tineri fermieri; procesarea produselor agricole; sprijin pentru crearea și dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităților turistice; infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; formare profesională; ferma mică, dar există și propuneri de măsuri inovative cum ar fi: eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&Comunicații; patrimoniu material și imaterial; grupuri de producători. Sunt trei măsuri în analiză pentru a fi introduse: scheme de calitate; măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă și piețe pentru produse locale agro-alimentare.
Prima întâlnire regională a FNGAL, dedicată regiunilor de Vest și Nord-Vest, s-a suprapus cu conferința regională de consultare publică a noului PNDR, convocată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Timișoara. La această conferință a participat ministrul agriculturii Daniel Constantin, secretarul de stat MADR George Turtoi, directorul general APDRP David Eugen Popescu, precum și europarlamentarul Daciana Sârbu.
Ministrul Daniel Constantin a declarat la Timișoara că după 20 de ani, România are o balanță pozitivă de 324 de milioane de euro, în domeniul agrar, exporturile depășind valoarea importurilor.
În cadrul Conferinței MADR au avut loc mai multe forumuri de discuții cu fermierii, primarii, și reprezentanții GAL-urilor prezenți în Aula Magna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Specialiștii PNDR au răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți în aulă, fiind nevoiți să explice birocrația excesivă din program. Noul PNDR este finalizat în proporție de 95%, va fi depus la Bruxelles în zilele următoare, iar ministrul Daniel Constantin a afirmat că vor fi simplificate procedurile, se vor reduce timpii de evaluare a proiectelor depuse și se vor consolida Grupurile de Acțiune Locală în vederea dezvoltării sustenabile a teritoriilor rurale, orientate pe rezolvarea unor nevoi reale ale comunităților, organizaţii care pot susţine foarte mult implementarea PNDR.