Sorin Ghilea a dat exemplul unui agricultor cu contract de arendă ce cultivă cinci hectare de cereale, arătând că acesta are o normă de venit de 2.245 de lei şi de plătit impozit 359 lei, CASS obligatoriu – 123 lei, CAS – 283 lei, taxa pe certificatul de producător – 50 lei, nivelul arendei de 2800 de lei. Astfel totalul cheltuielilor este de 803 euro, adică 161 euro pe hectar.
„Pentru un hectar cultivat, agricultorul face plăţi în valoare de 161 euro, adică cu 18 euro mai mult decât subvenţia de 143 euro în anul 2013. Deci, stimulare pe minus”, a spus Ghilea.
Potrivit acestuia, pe an ce trece nivelul subvenţiilor este tot mai mic şi nu crede că România va ajunge să plătească în 2010 o subvenţie de 260 euro cât este media UE.
În plus, autorităţile au în plan creşterea plafonului de eligibilitate la 1,5 ha pentru plata subvenţiei, o măsură care îi dezavantajează din nou pe micii fermieri.
„Agricultorii nu se confruntă numai cu o subvenţie insuficientă. Accesul la creditare este mult îngreunat din cauza reticenţei băncilor de a accepta gaj pe terenurile arabile din extravilan. Şi încă un sprijin, local de data asta: micii producători de produse agricole „se pot bucura” începând din 2014 de o majorare cu 60% a tarifelor de ocupare a spaţiilor în pieţele sătmărene, urmare a „strategiei” emanate de USL Satu Mare”, a încheiat Sorin Ghilea.