Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

Sorin Ghilea: Impozitul agricol anulează subvenţia acordată arendaşilor

Sorin GhileaSecretarul general al PDL Satu Mare, Sorin Ghilea, a criticat astăzi, într-o conferinţă de presă, politica guvernului de a sprijini agricultorii, arătând că taxele şi impozitele introduse de USL sunt mai mari cu 18 euro decât subvenţia pentru cei care au contracte de arendă.

Sorin Ghilea a dat exemplul unui agricultor cu contract de arendă ce cultivă cinci hectare de cereale, arătând că acesta are o normă de venit de 2.245 de lei şi de plătit impozit 359 lei, CASS obligatoriu – 123 lei, CAS – 283 lei, taxa pe certificatul de producător – 50 lei, nivelul arendei de 2800 de lei. Astfel totalul cheltuielilor este de 803 euro, adică 161 euro pe hectar.

Pentru un hectar cultivat, agricultorul face plăţi în valoare de 161 euro, adică cu 18 euro mai mult decât subvenţia de 143 euro în anul 2013. Deci, stimulare pe minus”, a spus Ghilea.

Potrivit acestuia, pe an ce trece nivelul subvenţiilor este tot mai mic  şi nu crede că România va ajunge să plătească în 2010 o subvenţie de 260 euro cât este media UE.

În plus, autorităţile au în plan creşterea plafonului de eligibilitate la 1,5 ha pentru plata subvenţiei, o măsură care îi dezavantajează din nou pe micii fermieri.

Agricultorii nu se confruntă numai cu o subvenţie insuficientă. Accesul la creditare este mult îngreunat din cauza reticenţei băncilor de a accepta gaj pe terenurile arabile din extravilan. Şi încă un sprijin, local de data asta: micii producători de produse agricole „se pot bucura” începând din 2014 de o majorare cu 60% a tarifelor de ocupare a spaţiilor în pieţele sătmărene, urmare a „strategiei” emanate de USL Satu Mare”, a încheiat Sorin Ghilea.

7 comentarii

  1. papagalul portocaliu Răspunde

    un papagal portocaliu si incompatibil si cu dosar penal pentru conflict de interese. pachet complet, da lectii de integritate.

  2. sorin sm Răspunde

    Papagalule,poate ai invatat si tu in acesti 24 de ani de civilizatie,ca atunci cand faci astfel de acuzatii,in primul rand da-ti nimele si in al doilea rand trebuie sa aduci dozezi. Alfel ramai un anonim las,caruia ii este frica si rusine de numele sau! DECI NU TREBUIE SA FI BAGAT IN SEAMA!

  3. VASILE Răspunde

    Stati linistiti ca acest fraier de ghilea O face doar de ochi lumi, la el se rezolva tot sare cineva cu ceva la cap si tace mai mult isi saboteaza proprii colegi

  4. griga Răspunde

    Mda , cred ca e singurul din partidutul asta care stie calcula 🙂

    pacat de el ca se iroseste pe titanic

  5. Griga Răspunde

    Nu il baga nimeni in seama pe grasanu asta.5 comentarii la govor 83 de comentarii.Sunteti gata portocaliilor

  6. anti griga Răspunde

    tu lucrezi undeva?? GRIGA dragule ca toata ziua postezi comentarii…, sau ai f dat afara din ceva partid portocaliu?? nu cumva ai vr sa te inscrii in PSD si baciul GOVOR te-a respins?? griga sunt eu antigriga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.