PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ileana Blidar: Femeile antreprenor pot da viață economiei sătmărene

Mă întâlnesc cu doamne deosebite în fiecare zi, în piețele și târgurile din colegiul 2 din Satu Mare. Sunt luptătoare, inteligente, muncitoare, mame bune, care au grijă de familie. Sunt creative și curajoase. Harnice foc! Cunosc sătmărencele. Știu că multe dintre ele ar putea să pună pe picioare o firmă sau să își transforme afacerea într-una de succes cu un pic de suport financiar la start. Astăzi, aproape 4 din 10 dintre firmele active din Satu Mare aparțin femeilor.

Secretul lor? Munca neobosită – la fel cum fac și eu. Dacă este voință, găsim și mijloacele potrivite.

 Iată care sunt programele unde putem găsi sprijin din partea statului:

 1. Programe pentru femei care dețin deja o firmă:

EximBank oferă linii de credit cu dobândă subvenţionată, cu 5 puncte procentuale mai mică decât dobânda standard. Creditul poate ajunge la maximum 100.000 euro pentru o perioadă de 1 an în cazul creditelor ce vizează activitatea curentă a firmei, respectiv de 5 ani pentru creditele de investiţii.

Programul Femeia Manager oferă până la 41.500 lei pentru finanţarea planurilor de afaceri. Suma primită se ridică la maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate.

 

2. Programe pentru femei care doresc să pornească o afacere:

Programul pentru tinerii debutanți în afaceri a fost lansat în anul 2011 chiar la inițiativa actualei deputate de Țara Oașului, Andreea Paul. Orice persoană care dorește să își creeze pentru prima dată o firmă poate beneficia de până la 10.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în planul de afaceri și de o garanție din partea statului de până la 80% din valoarea creditului. Obligația este de a crea cel puțin două locuri de muncă. În cazul în care firma are 4 salariați, beneficiază de scutire de la plata CAS. 

 

3. Prin proiectele derulate prin fonduri europene femeile pot beneficia de consultanță și de informații pentru fiecare pas necesar punerii pe roate a unei afaceri. Este vorba despre:

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane:

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală susține proiectele derulate de femei sau tineri cu vârsta până în 40 de ani la data depunerii proiectului, prin:

Să nu subestimăm femeile din mediul rural. Ele nu au unghiile lungi şi vopsite roz ca bombonelele. Ele au mâinile bătătorite de muncă. În Certeze, cea mai bogată localitate din România, enclava de antreprenoriat din Ţara Oaşului, o doamnă m-a întrebat cum se face hedging valutar” mi-a spus Andreea Paul, Prim-Vicepreședinte al PDL și deputat de Țara Oașului. Hedgingul se referă la acoperirea riscului valutar în cazul unui contract de export.

 

Ileana Blidar

Candidata ca deputat in Colegiul 2 din Satu Mare
Presedinta Organizatiei de Femei a PDL Satu Mare