Ultima actualizare: azi, 07:18

Publicitate

Ileana Blidar: Femeile antreprenor pot da viață economiei sătmărene

Ileana BlidarMă întâlnesc cu doamne deosebite în fiecare zi, în piețele și târgurile din colegiul 2 din Satu Mare. Sunt luptătoare, inteligente, muncitoare, mame bune, care au grijă de familie. Sunt creative și curajoase. Harnice foc! Cunosc sătmărencele. Știu că multe dintre ele ar putea să pună pe picioare o firmă sau să își transforme afacerea într-una de succes cu un pic de suport financiar la start. Astăzi, aproape 4 din 10 dintre firmele active din Satu Mare aparțin femeilor.

Secretul lor? Munca neobosită – la fel cum fac și eu. Dacă este voință, găsim și mijloacele potrivite.

 Iată care sunt programele unde putem găsi sprijin din partea statului:

 1. Programe pentru femei care dețin deja o firmă:

EximBank oferă linii de credit cu dobândă subvenţionată, cu 5 puncte procentuale mai mică decât dobânda standard. Creditul poate ajunge la maximum 100.000 euro pentru o perioadă de 1 an în cazul creditelor ce vizează activitatea curentă a firmei, respectiv de 5 ani pentru creditele de investiţii.

Programul Femeia Manager oferă până la 41.500 lei pentru finanţarea planurilor de afaceri. Suma primită se ridică la maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate.

 

2. Programe pentru femei care doresc să pornească o afacere:

Programul pentru tinerii debutanți în afaceri a fost lansat în anul 2011 chiar la inițiativa actualei deputate de Țara Oașului, Andreea Paul. Orice persoană care dorește să își creeze pentru prima dată o firmă poate beneficia de până la 10.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în planul de afaceri și de o garanție din partea statului de până la 80% din valoarea creditului. Obligația este de a crea cel puțin două locuri de muncă. În cazul în care firma are 4 salariați, beneficiază de scutire de la plata CAS. 

 

3. Prin proiectele derulate prin fonduri europene femeile pot beneficia de consultanță și de informații pentru fiecare pas necesar punerii pe roate a unei afaceri. Este vorba despre:

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane:

 • Axa Prioritară 3, măsura 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale” oferă pregătire pentru iniţierea unei afaceri şi cursuri în managementul şi organizarea muncii.
 • Axa Prioritară 6,  măsura 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”, prin care femeile beneficiază de sprijin pentru inițierea unei afaceri.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală susține proiectele derulate de femei sau tineri cu vârsta până în 40 de ani la data depunerii proiectului, prin:

 • Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.
 • Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”.

Să nu subestimăm femeile din mediul rural. Ele nu au unghiile lungi şi vopsite roz ca bombonelele. Ele au mâinile bătătorite de muncă. În Certeze, cea mai bogată localitate din România, enclava de antreprenoriat din Ţara Oaşului, o doamnă m-a întrebat cum se face hedging valutar” mi-a spus Andreea Paul, Prim-Vicepreședinte al PDL și deputat de Țara Oașului. Hedgingul se referă la acoperirea riscului valutar în cazul unui contract de export.

 

Ileana Blidar

Candidata ca deputat in Colegiul 2 din Satu Mare
Presedinta Organizatiei de Femei a PDL Satu Mare

8 comentarii

 1. albina Răspunde

  E debusolata rau, traieste in trecut, auzi osencile nu au inghile lacuite vai de ineptiile tale. Poi osencile sunt mai pedante ca tine fa.

  Blidar Ileana ” femeile din mediul rural. Ele nu au unghiile lungi şi vopsite roz ca bombonelele ”
  Esti de coma batate paul .

 2. CRISTI Răspunde

  esti penibila fetito te poarta ANDREIA VASS ca pe un mascarici prin tot judetul dar nu te lasa sa vorbesti ca sa nu o faci de rusine .. dute la sotul tau fost puscarias pentru rambursari de TVA si distrugerea SAMOBIL unde a lasat multi copii din judet fara piine , care poate sati fie moralitatea cind ai distrus familii doar de dragul banilor

 3. Alina Răspunde

  Bravo ileana. Bine ca se gandeste cineva si la noi. M-am saturat de rafuieli politice inutile.

 4. bcr Răspunde

  paragrafe dezlanate care nu prea se sudeaza intre ele, iata motivele care m-au facut sa cred ca avem in fata un plagiat grosolan. Dar nu era chiar nimic daca nu isi punea acest model de excelenta pdlista, ileana blidar, numele sub textul cules din postarile de pe fb ale mentorei sale, andreea voas.

 5. Anonim Răspunde

  Manifeste.

 6. pedelistul Răspunde

  Toate facilitatile la care face Ileana trimitere,sunt acordate de altii(banci,statul roman,etc..)Ma intreb care este meritul ei in acordarea acestor facilitati.
  Am impresia ca ne ia ,,de prosti”!!!!!!
  La cum ai prezentat articolul trag concluzia ca la vot vor participa,doar femei.
  Ti-e frica de barbati,nu-ti plac,ori ii desconsideri?!!!!!!!!!!

 7. Gigi Răspunde

  Bun.
  Sa ne invete cum sa facem o rambursare de tva sa ne luam si noi un s klass sa fim si noi Mercedesa:))))))))

  • dorica Răspunde

   D-na draga ! toate bune si frumoase… facilitatile pe care le-ati enumerat sunt apa de ploaie/gogosi…le-ati copiat pe site-uri care oricum nu sunt viabile ..interesant ar fi si cu siguranta fff credibil,daca ne-ati relata cum si cu ce ati contribuit personal la obtinerea acestor credite/facilitati….ptr ca dvs sunteti intr-o pozitie unde se strand tone de documente fara nici un rezultat…adica s-a rezolvat- nu se poate…deci stiti bancul cu blana ursului nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.