PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Cozma îl critică pe primar: lucrările de la Burdea, pompieristice; circulația pietonilor, aproape imposibilă

Consilierul județean PDL Adrian Cozma a transmis astăzi un comunicat de presă în care își face public punctul de vedere cu privire la lucrările demarate de Primărie la interseția de la Burcea, cu scopul de a realiya o nouă bandă de acces.

Redăm în continuare ocmunicatul:

 În calitate de consilier judeţean, atrag atenţia că lucrările de fluidizare a traficului care sunt efectuate în prezent din dispoziţia Primăriei în municipiul Satu Mare, de la intersecţia Burdea înspre bulevardul Octavian Goga, având drept scop crearea a două benzi de circulaţie pe unul dintre sensuri, sunt gândite şi realizate neprofesionist.

Intenţia primarului Dorel Coica de-a realiza două benzi pe unul dintre sensuri este binevenită şi necesară, dar  a fost gândită pompieristic fără să se ţină cont că face aproape imposibilă circulaţia pietonilor şi a bicicliştilor pe ambele părţi ale bulevardului. Iar când mă refer la pietoni mă gândesc şi la părinţii care îşi plimbă copiii în zonă. Din dorinţa de-a se lăuda cu realizări cât mai multe dar gândite superficial, primarul Dorel Coica vrea să lărgească bulevardul luând din trotuarul destinat pietonilor, unde au fost mutaţi stâlpii. La felul în care vor sta lucrurile după finalizarea lucrărilor, unui pieton care se va deplasa pe trotuar cu două plase în mâini îi va fi imposibil să folosească trotuarul în mod normal, iar dacă vor fi mai mulţi ei vor avea doar posibilitatea să se deplaseze în şir indian. De asemenea, din acelaşi motiv, nu este exclus ca în orele de vârf ale zilei să se producă evenimente nefericite,
Pentru elaborarea unui astfel de proiect, consider că primarul trebuia să facă un studiu mai amplu asupra tuturor factorilor implicaţi, şi de ce nu, să lanseze o dezbatere publicã, având 
în vedere faptul că este vorba despre ceva care vizează foarte mulţi sătmăreni care se deplasează în zona respectivă. Şi, cu atât mai mult cu cât de lucrări este afectat şi trotuarul din faţa bisericii Naşterea Maicii Domnului.
În opinia mea, soluţia pentru a se evita îngreunarea circulaţiei pietonilor ar fi introducerea în subteran a tuturor cablurilor, în felul acesta nemaifiind nevoie să avem stâlpi în mijlocul unor trotuare îngustate la limita ridicolului.
Îi sugerez primarului Dorel Coica să încerce să ia exemple bune cu prilejul nenumăratelor vizite efectuate în ţările Uniunii Europene şi, dacă nu este prea grăbit, să se gândească la felul în care acestea ar putea fi aplicate şi la noi. Chiar dacă acest lucru ar presupune unele cheltuieli, ele ar fi făcute din banii plătitorilor de impozite şi taxe locale, iar amplasarea subterană a cablurilor de pe stalpi ar reprezenta un pas important în modernizarea oraşului. Poate prin dispariţia stâlpilor de pe trotuar ar disparea şi taxa pe stîlp introdusă în mod absurd de căre colegii domnului primar.
Salut cu cele mai bune intenţii proiectele pe care autorităţile locale le promoveazã în folosul sătmărenilor, însã nu am să fiu niciodată de acord cu acelea care duse la bun sfârşit îi sfidează pe cetăţeni.

Adrian Cozma, consilier judeţean