PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Dr. Levai Lehar: Chirurgia refractivă

Chirurgia refractivã este o metodă modernă pentru reducerea dioptriilor având ca scop creșterea independenței față de ochelari sau lentile de contact.

Motivele pentru care se poate opta pentru această soluție sunt variate: pur și simplu poate fi o dorință a pacientului de a scăpa de ochelari, există anumite meserii care sunt incompatibile cu portul ochelarilor, dioptrii extreme sau diferențe de dioptrii între ochi care sunt greu de corectat cu ochelarii, etc.

Cele mai răspândite metode ale chirurgiei refractive sunt: chirurgia refractivă cu LASER-ul Excimer respectiv chirurgia cristalinului cu implantare de cristalin artificial.

Reducerea dioptriilor cu ajutorul LASER-ului Excimer este o metodă care utilizează un LASER special care acționează la nivelul ochiului (corneei) și produce o “remodelare” a acestuia în urma căreia scad dioptriile. Această “remodelare” este invizibilă, adică nu ne dăm seama dacă cineva a fost operat și de asemenea este nedureroasă. Există două metode principale ale acestei tehnici și anume LASIK (Laser-Assisted in situ Keratomileusis) și PRK (Photorefractive Keratectomy). De aceste metode pot beneficia atât pacienții care prezintă dioptrii cu minus (miopii) cât și cei cu plus (hipermetropii) sau dioptrii cilindrice, adică cei cu astigmatism. Cu metoda PRK de obicei reducem dioptrii de până la 4-5, iar cu metoda LASIK dioptrii de până la 7-8. Pentru a putea decide dacă se poate efectua acest tratament, câte dioptrii se pot reduce, respectiv care dintre cele două metode se potrivesc pentru fiecare pacient se efectuează un consult preoperator în cadrul căruia se fac mai multe măsurători. Intervenția chirurgicală în sine este nedureroasă, se efectuează sub anestezie locală cu picături, durează câteva secunde pentru fiecare ochi în parte, după operație ochii nu trebuie pansați, iar pacienții își pot relua activitățile după câteva zile. Postoperator se vor utiliza picături și se vor efectua controale periodice.

Aspect intraoperator: așezarea pacientului sub LASER-ul Excimer

Cea de-a doua metodă de reducere a dioptriilor presupune o intervenție chirurgicală prin care se extrage cristalinul natural al pacientului și în locul căruia se implantează un cristalin artificial. Avantajul major al acestei metode este că ea permite reducerea de dioptrii extreme (chiar de 20-30 de dioptrii). Prin implantarea de cristaline artificiale premium mai exact cristalinele multifocale pacienții pot să scape de portul ochelarilor atât la distanță, la distanță intermediară cât și la aproape la calculator sau la citit. Pentru a determina detaliile operatorii se efectuează un consult de specialitate preoperator, operația durează aproximativ 10 minute, este nedureroasă, se efectuează sub anestezie locală cu picături, iar pacientul este pansat la ochiul operat până a doua zi. Postoperator se vor utiliza și în acest caz picături și se vor efectua controale periodice.

Aspect intraoperator: cristalin artificial multifocal implantat

 În concluzie putem spune că având la dispoziție ambele tehnici moderne de reducere a dioptriilor se poate aborda o plajă foarte largă de dioptrii putând beneficia de aceste tehnici atât pacienții cu dioptrii mai mici sau medii cât și cei cu dioptrii extreme.     

Dr. Levai Lehar
Medic specialist oftalmolog
Clinica Oftalmologică Vitreum
Satu Mare, str. Ady Endre nr. 11
Telefon programări: 0261 716 459; 0740 231 559