Ultima actualizare: ieri, 22:26

Publicitate

Dr. Levai Lehar: Chirurgia refractivă

Chirurgia refractivã este o metodă modernă pentru reducerea dioptriilor având ca scop creșterea independenței față de ochelari sau lentile de contact.

Motivele pentru care se poate opta pentru această soluție sunt variate: pur și simplu poate fi o dorință a pacientului de a scăpa de ochelari, există anumite meserii care sunt incompatibile cu portul ochelarilor, dioptrii extreme sau diferențe de dioptrii între ochi care sunt greu de corectat cu ochelarii, etc.

Cele mai răspândite metode ale chirurgiei refractive sunt: chirurgia refractivă cu LASER-ul Excimer respectiv chirurgia cristalinului cu implantare de cristalin artificial.

Reducerea dioptriilor cu ajutorul LASER-ului Excimer este o metodă care utilizează un LASER special care acționează la nivelul ochiului (corneei) și produce o “remodelare” a acestuia în urma căreia scad dioptriile. Această “remodelare” este invizibilă, adică nu ne dăm seama dacă cineva a fost operat și de asemenea este nedureroasă. Există două metode principale ale acestei tehnici și anume LASIK (Laser-Assisted in situ Keratomileusis) și PRK (Photorefractive Keratectomy). De aceste metode pot beneficia atât pacienții care prezintă dioptrii cu minus (miopii) cât și cei cu plus (hipermetropii) sau dioptrii cilindrice, adică cei cu astigmatism. Cu metoda PRK de obicei reducem dioptrii de până la 4-5, iar cu metoda LASIK dioptrii de până la 7-8. Pentru a putea decide dacă se poate efectua acest tratament, câte dioptrii se pot reduce, respectiv care dintre cele două metode se potrivesc pentru fiecare pacient se efectuează un consult preoperator în cadrul căruia se fac mai multe măsurători. Intervenția chirurgicală în sine este nedureroasă, se efectuează sub anestezie locală cu picături, durează câteva secunde pentru fiecare ochi în parte, după operație ochii nu trebuie pansați, iar pacienții își pot relua activitățile după câteva zile. Postoperator se vor utiliza picături și se vor efectua controale periodice.

vitreum

Aspect intraoperator: așezarea pacientului sub LASER-ul Excimer

Cea de-a doua metodă de reducere a dioptriilor presupune o intervenție chirurgicală prin care se extrage cristalinul natural al pacientului și în locul căruia se implantează un cristalin artificial. Avantajul major al acestei metode este că ea permite reducerea de dioptrii extreme (chiar de 20-30 de dioptrii). Prin implantarea de cristaline artificiale premium mai exact cristalinele multifocale pacienții pot să scape de portul ochelarilor atât la distanță, la distanță intermediară cât și la aproape la calculator sau la citit. Pentru a determina detaliile operatorii se efectuează un consult de specialitate preoperator, operația durează aproximativ 10 minute, este nedureroasă, se efectuează sub anestezie locală cu picături, iar pacientul este pansat la ochiul operat până a doua zi. Postoperator se vor utiliza și în acest caz picături și se vor efectua controale periodice.

vitreum2

Aspect intraoperator: cristalin artificial multifocal implantat

 În concluzie putem spune că având la dispoziție ambele tehnici moderne de reducere a dioptriilor se poate aborda o plajă foarte largă de dioptrii putând beneficia de aceste tehnici atât pacienții cu dioptrii mai mici sau medii cât și cei cu dioptrii extreme.     

Dr. Levai Lehar
Medic specialist oftalmolog
Clinica Oftalmologică Vitreum
Satu Mare, str. Ady Endre nr. 11
Telefon programări: 0261 716 459; 0740 231 559

13 comentarii

  1. DELIA

    De la ce varsta se pot face operatii cu laser pentru reducerea dioptriilor?

    • Levai lehar

      Buna seara
      In principiu de la varsta de 18 ani
      Cu respect
      Dr Levai Lehar

  2. Cristina

    In cazul schimbarii de cristalin, la ce interval de timp se opereaza al doilea ochi?

    • Levai lehar

      Buna seara
      Aproximativ la 2-3 saptamani
      Cu respect
      Dr Levai Lehar

      • Cristina

        In cazul purtarii indelungate a lentilelor de contact, dupa cat timp se recomanda aceasta operatie?

  3. Cristina

    In cazul purtarii indelungate a lentilelor de contact, dupa ce perioada de timp se recomanda aceasta operatie?

    • Levai Lehar

      Este suficient sistarea portului lentilelor cu cateva zile inainte de masuratorile preoperatorii.

  4. Austin

    Domnu Medic.Raspunsuri sa dati la cabinet pt ca pe noi nu ne intereseaza. Cu respect. Augustin.

  5. vatra

    nu vad preturi occidentale sau satmarene??

  6. Ionut Marian

    Buna ziua D-le Doctor Levi Lehar,numele este Ionut Marian,actualmente sunt student,am varsta de 22 de ani,sunt din Satu Mare…port ochelari de la varsta de 16 ani si pana in prezent,am dioptrii de: -3,25 la ochiul stang ( doresc sa precizez ca la acest ochi mi se invarte o ,,musculita’’ in jurul centrului ocular si mi-e tare frica sa nu fie vreo dezlipire de retina,aceasta ,,musculita’’ am dobandit-o de aproximativ 2 ani,bineinteles inainte de toate am incercat sa ma documentez de pe internet si ziceau mai multe persoane pe forum,ca trebuie sa ma obinuiesc cu aceasta idee,ceea ce am facut-o pana acum cu brio,dar azi vin si ma intreb,dupa un lung studiu,daca e bine sa las asa treaba neterminata ori e bine sa fac ceva in acest sens ) ,iar la ochiul drept -4,00 ;fiind diagnostic per total cu Astigmatism miopic !

    As dori de la D-voastra D-le Doctor Levi Lehar ,o parere cu privire la aceea ,,musculita’’ care mi se invarte in jurul globului ocular a ochilui stang ( -3,25 )
    As dori sa stiu daca e vorba despre o dezlipire de retina ? sau daca e din alta cauza !
    Pe langa asta as dori sa stiu daca se poate face ceva in acest sens ( cu aceea ,,musculita’’ ) ,poate o operatie cu laser ?!

    Pe viitor intetionez sa imi fac o operatie cu laser la D-voastra la clinica Vitreum,pentru scaderea in dioptrii a celor 2 ochi !

    Acum stau D-le Doctor si ma intreb,daca pentru ochiul stang cel problematic cu ceea ,,musculita’’ trebuie facuta o alta operatie pe langa,operatie cu laser pt scaderea in dioptrie ?!

    Operatia cu laser pentru scaderea in dioptrie intetionez sa o fac in perioada ( sf lui Iulie – inceputul lui August ) ,cand as fii liber…daca se poate?!Stiu ca la D-voastra e cu programare,insa mai am de pus la punct unele detalii…iar curand va voi face o vizita la clinica pentru a stabili o data convenabila pentru o viitoare operatie !

    As dori D-le Doctor daca aveti bunavointa sa imi raspunde-ti la toate aceste nelamuriri !
    Felicitari pentru intreaga munca depusa,sa stiti ca aveti respectul meu cat si a multor pacienti pe care i-ati tratat ! Dumnezeu sa fie cu noi,toti !

    Va multumesc mult pentru atentie,
    Ionut Marian

    Astept mesajul D-voastra en detaliu,daca se poate,trecand peste partea de protocol.

    • Levai Lehar

      Buna ziua
      In ceea ce priveste acea “musculita” pe care o percepeti la ochiul stang nu trebuie sa va faceti griji, nu este vorba de o dezlipire de retina, aceste “musculite” se numesc miodezopsii, ele fac parte din evolutia fireasca a ochiului, iar la miopi pot fi mai accentuate. Daca sunt foarte deranjante se pot trata cu un laser special, dar de obicei nu necesita tratament.
      Dioptriile Dumneavoastra nu sunt foarte mari, ele pot fi reduse cu ajutorul laser-ului excimer, iar ochiul stang nu necesita o interventie in plus datorita prezentei miodezopsiilor.
      Cu respect
      Dr Levai Lehar

  7. Respectno

    Levi draga portalul nu este diagnostic prin posta. Asa ca cu Respect nu iti face reclama de prost gust.

Comentariile sunt dezactivate.