PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Paradă a Daciilor din mai multe ţări, la Satu Mare (Galerie FOTO)

 Mai multe bătrâne Dacii, majoritatea de prin anii 70, din țări învecinate, au fost expuse astăzi în centrul municipiului Satu Mare. Proprietarii sunt membri ai cluburilor Drum Bun din Polonia, Ucraina, Belarus şi România, aceștia întâlnindu-se în week-end la Satu Mare. Majoritatea au fost Dacii 1100 sau  1300 dar nu a lipsit nici Volga sau un Mercedes 170 V din 1938.

Nu au lipsit polonezii din Cracovia care iubesc România, aceştia având mai multe Dacii. Printre ei s-a aflat preşedintele clubului Drum Bun din Polonia, Mihai Sowa care a învăţat să vorbească româneşte în multele excursii pe care le-a făcut în România. El are trei Dacii, ultima, o Dacia 1100 a cumpărat-o acum trei ani din România şi a restaurat-o în Polonia. Acum a revenit cu maşina în România, pe patru roţi.

Principalul organizator al evenimentului a fost George Nergrea, președinte al clubului Drum Bun Satu Mare, alături de Centrul de Creație. El s-a împrietenit cu polonezii la un concurs din Polonia, și acum i-a adus la Satu Mare.

În Cracovia există clubul Drum Bun format din câţiva polonezi iubitori de România, de maşinile româneşti, de tot ce înseamnă cultura românească, mâncarea românească. Toţi locuiesc pe o stradă, acolo ai impresia că eşti în România, în curte vezi Dacia, în case este muzică românească, tablouri cu cântăreţii şi politicienii români. Numai după numere îţi dai seama că eşti în Polonia“, a spus George Negrea.

 George este proprietarul unei Dacii 1.300 din anul 1976, cu vopsea originală. El spune că este greu de întreţinut, piesele se găsesc tot mai greu, dar până la urmă dacă dai dovadă de perseverenţă reuşeşti.

Cu o săptămână înainte de eveniment, în parcare, un autobuz mi-a frecat bara, noroc că maşina asta e mai tare ca autobuzul şi nu a păţit nimic“, a mai spus George Negrea.

După defilare iubitorii de maşini au pornit într-o excursie în judeţul Satu Mare.