Există trei categorii de oameni. Primii se gândesc prea puțin la acest aspect și cară în propriul “ghiozdan” ceea ce au la îndemână, satisfăcându-și ori poftă, ori potolindu-și foamea. Nu le pasă de aspect, nici de repercusiunile negative asupra propriului organism. Apoi, mai sunt cei care au o grijă permanentă față de alimentație, dar care au intrat într-un fel de obsesie greu de stăpânit. Și mai există oameni la graniță, din categoria așa-zisului normal. Dacă folosesc toate informațiile primite în propriul avantaj, știind să facă de fiecare dată o selecție imediată și inteligentă a acestora, înseamnă ca au optat pentru o viața echilibrată.
Avem alimente-aliate împotriva kilogramelor în plus, super-alimente care stimulează funcția cognitivă, îmbunătățind memoria, dar și alimente care au un efect devastator asupra sănătății, în general, și a funcționării creierului, în mod special. Pe acestea din urmă, nutriționiștii le-au împărțit în 11 categorii. Care sunt acestea?
1. Zahărul și produsele zaharoase. Neindicate nu numai pentru o talie suplă, dar consumate pe termen lung pot conduce la o multitudine de probleme neurologice. Acestea interferează cu memoria, afectând capacitatea de învățare. Recomandările sunt pentru evitarea produselor ce conțin zahăr, siropului de porumb și a produselor bogate în fructoză.
2. Alcoolul. Afectează ficatul pe termen lung, provocând un fel de ceață pe creier. O confuzie mentală, care acționează asemenea unui nor cu impact negativ asupra capacității de a gândi clar și a memoriei. Echilibrul creierului este destabilizat. Simptomele sunt reversibile, cu condiția stopării consumului de alcool sau limitării la cel mult unu-două pahare pe săptămână.
3. Mâncarea nesănătoasă (junk food). Un studiu recent, efectuat la Universitatea din Montreal, a arătat că fast-foodul modifică substanțele chimice în creier, ceea ce duce la simptome asociate cu depresia și anxietatea. Este afectată producția de dopamină, substanța generatoare de fericire. A sentimentului general de bunăstare. Răspunzătoare de vigilentă, motivare și învățare. Este importantă evitarea tuturor alimentelor care conțin grăsimi excesive.
4. Alimentele prăjite și procesate. Conțin substanțe chimice, coloranți, aditivi, arome artificiale, conservanți, cu un rol nefast asupra comportamentului și funcționării cognitive. Alimentele prăjite sau prelucrate distrug celulele nervoase situate în creier. E adevărat ca unele uleiuri sunt mai periculoase decât altele.
5. Alimentele prefierte. Sunt neindicate pentru întreținerea sistemului nervos central. în timp, crește riscul dezvoltării unor afecțiuni degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimerul.
6. Alimentele foarte sărate. Afectează tensiunea arterială și sunt foarte greu de suportat pentru inimă. Cantitățile mari de sodiu afectează capacitatea de a gândi. Mai mult, consumul de alimente sărate și de nicotină, este dovedit științific, are același efect ca și drogurile, acestea determinând simptome de sevraj dure, creând dependență.
7. Cerealele. Cu excepția cerealelor integrale 100%, care sunt foarte bogate în fibre și cunoscute pentru prevenirea tensiunii arteriale.
Un consum regulat de cereale mărește riscul unei îmbătrâniri premature, ducând la experiențe de pierdere a memoriei. Se recomandă să optăm pentru pâine din cereale integrale.
8. Proteinele prelucrate. Proteinele, piatra de temelie a mușchilor, sunt foarte importante pentru buna funcționare a corpului. Carnea este cea mai bogată sursă de proteine de înaltă calitate, dar trebuie evitate toate sursele proteinelor procesate: hot-dog, salam, cârnați…
În timp ce proteinele naturale ajută organismul, protejând sistemul nervos, proteinele prelucrate au un efect contrar. Cel mai indicat de a fi consumat este pestele natural. Izvoare de proteine de înaltă calitate sunt somonul, produsele lactate naturale, nucile și semințele.
9. Îndulcitorii artificiali. Uneori, oamenii care țin diete apelează la înlocuirea zaharului, pentru micșorarea numărului de calorii. Însă îndulcitorii fac mai mult rău decât bine. Folosiți perioade mai mari de timp pot conduce la leziuni cerebrale.
10. Nicotina. Deși nu este un produs alimentar, nicotina face ravagii în creier prin limitarea fluxului sanguin, împiedicând si fluxul regulat al glucozei și oxigenului. Nicotina provocă nu numai o respirație urat mirositoare, o îmbătrânire prematură, crescând riscul cancerului pulmonar, dar afectează și funcția neuro transmițătorilor de constricție a vaselor capilare mici, foarte importante pentru o irigare corectă a creierului.
11. Grăsimile trans. Sau grăsimile nesaturate. Provoacă o serie de probleme, începând cu cele de inimă, valorile crescute ale colesterolului, obezitatea și terminând cu creierul. Cresc riscul accidentelor vasculare cerebrale. Afectează reflexele. În timp, duc la contracția creierului, deteriorând arterele, similar bolii Alzheimer. Pentru a preveni acest lucru, trebuie evitate.
Sursa: www.realiatea. net