PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consilierii îl acuză pe primarul Coica de management defectuos. Viceprimarul Papici, atribuţii doar pe hârtie

Ședinţa Consiliului Local de astăzi a fost marcată de o serie de acuzaţii privind lipsa de profesionalism a conducerii Primăriei Satu Mare, mesajele adresate de consilierii UDMR, PNL şi PDL fiind adresate direct primarului Dorel Coica. Viceprimarul Marcela Papici a recunoscut că are atribuţii doar pe hârtie, nu este la curent cu problemele și nici nu primește sarcini de la primar.

Discuțiile au fost deschise de către consilierul UDMR Butka Gergo, care a amintit Executivului să dea un răspuns cetățenilor de pe b-dul Octavian Goga, locatarii neștiind nici acum ce se va întâmpla pe strada lor. City managerul Dan Băbuț a dat câteva răspunsuri după ce consilierii au insistat, afirmând că Primăria a răspuns tuturor instituțiilor unde s-au depus sesizări cu privire la aceste lucrări. Astfel, după ce au fost montaţi stâlpi noi pentru reţeaua electrică, urmează ca aceştia să fie scoşi iar cablurile să fie în subteran.

Consilierul PDL Cosmin Raţiu a subliniat faptul că a fost contactat de mai mulţi locatari, a fost la faţa locului de mai multe ori şi că oamenii sunt îngrijoraţi de faptul că nu vor putea ieşi cu maşinile din curte, trotuarele urmând să fie de doar 80 cm. City managerul Dan Băbuţ a răspuns că lăţimea trotuarului va fi de 1,7 m, vor fi montate garduri de protecţie iar prin deschiderea noii benzi de fapt va creşte confortul cetăţenilor din zonă, în sensul că nu vor mai fi ambuteiaje. După ce Gergo Butka a afirmat că nu a văzut nici un proiect tehnic, acuzând conducerea primăriei că a tratat cu superficialitate subiectul, din moment ce nici locatarii şi nici reprezentanţii bisericilor din zonă nu au fost consultați, Dan Băbuţ i-a răspuns că de fapt acum se autorizează extinderea carosabilului, celelalte autorizaţii existente fiind pentru mutarea stâlpilor. Discuţiile au continuat pe acest subiect ajungându-se inclusiv la citirea definiţiei străzii.

În timpul discuţiilor de la „Diverse” consilierii Masculic Csaba, Nits Janos şi Gergo Butka au reclamat faptul că au depus sesizări şi de 60 de zile, dar nimeni nu le-a răspuns.

Adevăratele probleme au ieşit la iveală în momentul în care consilierilor li s-a prezentat o adresă a Parchetului Satu Mare prin care se solicită să se comunice dacă municipiul se constituie parte civilă în distrugerea hotelului Dacia, fiind deschis un dosar penal pe această temă. Grav este faptul că iniţial Parchetul a trimis o astfel de adresă în luna martie, consilierii locali nu au văzut-o şi s-au îngrijorat acum, când s-a primit a doua adresă în care sunt atenţionaţi că dacă nu răspund până în 1 septembrie pot fi amendaţi. Şi cea de-a doua adresă, chiar dacă este din luna iulie, a fost prezentată consilierilor de abia în şedinţa de astăzi.

După un scurt schimb de replici între cei doi viceprimari şi consilierii UDMR, cu privire la cum ar putea fi salvată clădirea, consilierii au revenit la adresa parchetului.

Consilierul PNL Valeriu Bancea s-a arătat revoltat de faptul că problema a fost pasată de abia acum consilierilor locali, afirmând că este inadmisibil ca o adresă să treneze la primărie timp de şase luni. „Ce-a făcut Executivul? A stat şi s-a uitat la Consiliul Local? Până pe 1 septembrie nu prea se poate răspunde la adresă”, a spus Bancea.

Şi mai dur la adresa primarului Dorel Coica a fost consilierul PNL Adrian Albu. Fostul viceprimar este de părere că se vede o lipsă de implicare a executivului iar primarul Dorel Coica de câte ori are vreo problemă face la fel ca şi celelalte instituţii, încearcă să o paseze la alţii. „Primarul nu înţelege că ar fi bine să acorde atenţie şi să participe la şedinţe. Este o lipsă de respect faţă de Consiliul Local. Ar fi fost bine să fie aici”, a spus Albu.

Ideea lui Albu a fost continuată de către consilierul PDL Cosmin Raţiu: „Cred că este cel mai dezinteresat primar pe care l-am avut”.

Revenind la interpelări fără răspuns, Gergo Butka a spus că în urmă cu o lună a trimis o altă sesizare cu privire la repararea „gropii de evenimente” din pasajul Corneliu Coposu. „Mai stau două săptămâni să meargă cineva acolo cu un ciocan şi două cuie”, a spus ironic consilierul UDMR.

Seria reclamaţiilor consilierilor UDMR a fost continuată de Masculic Csaba, care a cerut ca primăria să publice pe site informațiile de interes public și în limba maghiară, fiind de părere că acum site-ul este sub orice critică, ba mai mult a fost adăugat și un script care traduce în limba maghiară automat, cu ajutorul google translate. În cazul în care problema nu va fi rezolvată, consilierii UDMR vor sesiza Prefectura și Consiliul pentru Combaterea Discriminării, arătând că această obligație este prevăzută de lege.

Consilierul Lang Ladislau a catalogat drept revoltător faptul că interpelările consilierilor nu primesc răspuns. „Este inexplicabil şi revoltător că interpelările nu primesc răspuns. De ce stăm aici? Suntem păpuşi? Marionete”, a  întrebat reprezentantul UDMR.

El a cerut ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere, altfel practicile vor continua la nesfârşit. Tot el a tras atenţia asupra zonelor verzi, reclamând că nu sunt la fel de bine îngrijite ca şi în anii anteriori şi că acum cabinetele medicale sunt asaltate de pacienţii care fac alergie la polenul de ambrozie, din cauză că nu sunt întreţinute.

De remarcat este faptul că viceprimarii Marcela Papici şi Radu Roca nu prea au luat apărarea primarului cu privire la aceste acuzaţii, ei spunând că au răspuns de fiecare dată interpelărilor ce le-au fost adresate direct.

Mai mult, Marcela Papici a spus că în urmă cu o săptămână a cerut primarului Dorel Coica să-i spună direct ce atribuţii are, ce poate să facă pentru municipiu, subliniind că nicio problemă sesizată de consilieri nu a ajuns la ea pentru că nu are acces la astfel de informații. Întrebată direct dacă este viceprimar cu atribuții sau nu, Marcela Papici a replicat că are atribuțiile pe hârtie și că urmează să clarifice cu primarul și pe urmă să-și clarifice poziția în public.

Concluzia a fost trasă de consilierul Lang Ladislau: „Am impresia că e management defectuos”.