Victor Ponta refuză să prezinte românilor cifrele bugetare pentru 2015 deoarece acestea se bazează pe eliminarea cotei unice, pe introducerea impozitului progresiv şi pe majorarea celorlalte impozite şi taxe. Ponta știe că, dacă românii vor afla ce vrea să facă, nu mai are nici o şansă în alegerile prezidenţiale.
Introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice este o soluție la îndemâna lui Victor Ponta pentru a acoperi cele 15 miliarde lei reprezentând pomeni electorale date în campania prezidențială. Premierul PSD a demonstrat, atât în anul 2013 cât şi în 2014, că are în sânge introducerea de noi impozite şi taxe. Este posibil să ne trezim şi cu majorarea accizei la carburanți, care să ducă la un preț de până la 10 lei pe litru, sau cu majorarea impozitelor locale de 8 ori aşa cum este prevăzut într-un proiect de modificare a legilor fiscale. Cine a introdus noi impozite şi le-a majorat pe cele existente va proceda și în perioada următoare la fel, pentru că numai asta știe să facă.
Semnalele care arată că Victor Ponta va renunța la cota unică de impozitare şi va majora accizele sunt următoarele:
- Victor Ponta, încă de la instalarea la Palatul Victoriei, nu şi-a ascuns intenția de a introduce impozitul progresiv în locul cotei unice. Singurul motiv care l-a împiedicat a fost opoziția PNL-ului. De data aceasta însă, în lipsă de soluții pentru acoperirea celor 15 miliarde de lei oferite drept pomană electorală şi fără o opoziție în cadrul alianței de guvernare îi va fi ușor să pună în aplicare ceea ce gândește de mult timp.
- Toate indexările de pensii, majorările cheltuielilor sociale şi a celor cu bunurile şi serviciile s-au bazat pe introducerea de noi impozite şi taxe şi pe majorarea celor existente şi nu pe reducerea evaziunii fiscale. În perioada 2013-2014, sub guvernarea Victor Ponta s-au introdus 36 de noi impozite şi măsuri care au dus la majorarea impozitelor existente.
- Sub guvernarea Victor Ponta, România a înregistrat cel mai negru eșec după 1989. În condițiile celei mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, dar și a introducerii de noi impozite şi a majorării celor existente, s-au făcut 6 rectificări bugetare negative, sacrificându-se investițiile cu efecte devastatoare asupra locurilor de muncă din sectorul privat. Rectificările negative făcute de Victor Ponta au avut ca şi cauză principală proasta încasare a veniturilor bugetare dar şi creșterea evaziunii fiscale. Sub guvernarea lui Victor Ponta evaziunea fiscală a ajuns anul trecut la 20 miliarde euro, potrivit estimării Consiliului Fiscal. Este clar că Victor Ponta nu este în stare să reducă evaziunea fiscală şi va face ceea ce știe mai bine şi anume să introducă noi impozite și să le majoreze pe cele existente.
Renunțarea la cota unică şi introducerea impozitului progresiv precum şi majorarea aberantă a impozitelor existente va reprezenta un dezastru pentru români şi pentru mediul de afaceri, deoarece va adânci recesiunea şi în 2015, cu efecte devastatoare pentru locurile de muncă din sectorul privat şi pentru puterea de cumpărare a populației.
Sursa: ACL Satu Mare