Sâmbăta trecută a avut loc la Tășnad o întâlnire a liderilor filialelor din Satu Mare, Sălaj și Bihor, pentru a decide împreună propunerile pe care le vor prezenta conducerii naționale a uniunii, precum și ideile culese din teritoriu, de la cetățenii pe care îi reprezintă.
Cele trei filiale județene au hotărât că trebuie analizate cele opt luni în care UDMR s-a aflat la guvernare, care din punctul de vedere al UDMR Satu Mare, se concluzionează într-o frază a deputatului Kereskenyi Gabor: ”Am fost la guvernare, dar nu și la putere”. UDMR Satu Mare consideră că unicul partener de 25 de ani este cetățeanul, iar fiecare consilier local va decide să susțină un proiect inițiat de orice partid dacă e în folosul comunității.
Întrebat dacă se poate discuta despre o majoritate UDMR-PNL la nivelul Consiliului Local Satu Mare, Pataki Csaba a declarat că este prematur un răspuns cert, însă nici nu a exclus această variantă. ”Nu ne leagă absolut nimic de nimeni”, a afirmat Pataki Csaba.
Concluzia trasă de Kerskenyi este că UDMR nu se află la guvernare nici la nivel local, nici la nivel național, protocolul dintre UDMR și PSD fiind neonorat și se impune o analiză foarte serioasă.
”La nivelul județului Satu Mare, în afară de postul de subprefect, nu am reușit să nominalizăm la niciun post la deconcentrate, și nu a avut niciun rod la nivel de Satu Mare această guvernare. Dar decizia va fi luată mâine în Biroul Permanent Național”, a declarat deputatul Kereskenyi Gabor.
Deputatul a concluzionat că votul din 16 noiembrie a demonstrat că niciun partid, primar sau preot ”nu au alegătorii în rucsac”. Toți cetățenii acestei țări, indiferent de etnie și inclusiv UMDR, au mari așteptări de la noul președinte Klaus Iohannis.
Senatorul Pataki Csaba recomandă să fie schimbat stilul de comunicare al unor edili județeni în raport cu cetățenii și cu partenerii, precizând că UDMR nu a reacționat la diversele atacuri din campania electorală, ci răspunsul a fost dat de electorat, prin votul din turul doi.
”Nu vrem ca noul USL 2.0, în faza în care nu știm cine-i 2 și cine-i 0, să ajungă ca în 2012, o alianță mega anti-maghiari, anti-UDMR, anti-ceva. Ar trebui să-și dea seama unii că trebuie să vină cu un mesaj pozitiv, să facă puțin și apoi să iasă în presă, nu să se promită mult și să nu se facă nimic. E un sfat. E chiar haios ca cei care au scos 3-5% se dau învingători”, a spus președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba.
Cu privire la înclinarea balanței spre actuala guvernare sau spre o nouă alianță, Pataki a spus că nu se poate da un răspuns alb sau negru, ci trebuie analizate foarte amănunțit lucrurile. Unii edili, care au primit finanțare pentru proiecte sunt mulțumiți în vreme ce alții sunt dezamăgiți.