PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Probleme de mediu în județul Satu Mare. Directoarea APM solicită părerile cetățenilor sătmăreni

 Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare a organizat astăzi o dezbatere publică intitulată  ”Revizuirea Planului Local de Acțiune pentru Protecția Mediului în județul Satu Mare” pentru cetățenii sătmăreni, însă publicul sătmărean nu a fost prezent. Manifestarea a avut loc la Casa Verde din Grădina Romei.

În cadrul procesului de planificare de mediu, componentă principală a planificării strategice de dezvoltare durabilă, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare a coordonat în perioada 2013 – 2014 procesul de revizuire a Planului Local de Acțiune al Județului Satu Mare. Acest proces s-a desfășurat în cadrul Grupului de Lucru și a Comitetului de Coordonare, la care au participat autoritățile publice locale, organizații non- guvernamentale și servicii deconcentrate.

În aceasta perioada s-a evaluat starea mediului, definirea, ierarhizarea și prioritizarea problemelor de mediu și a fost elaborat proiectul documentului Planul Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM).

În urma desfășurării activității grupului de lucru aprobat prin Ordinul Prefectului județului Satu Mare, s-au identificat și s-au clasificat următoarele categorii de probleme de mediu în județul Satu Mare:

–          Degradarea mediului natural și construit

–          Urbanizarea mediului

–          Asigurarea stării de sănătate a populației

–          Gestionarea (colectarea, stocarea,eliminare) necorespunzătoare a deșeurilor

–          Combaterea fenomenului de schimbări climatice – utilizarea surselor regenerabile de energie

–          Educația ecologică

–          Pericole generate de catastrofe naturale antropice

–          Calitatea și cantitatea apei

–          Turism și agrement

–          Poluarea solului și apelor subterane

–          Calitatea necorespunzătoare a aerului

Directoarea APM, Elisabeta Bekessy, a declarat în cadrul acțiunii, că cel mai important lucru este părerea cetățeanului sătmărean în privința problemelor de mediu din județul Satu Mare. Astfel, nefiind prezent publicul sătmărean la dezbatere, directoarea a transmis sătmărenilor să intre pe site-ul APM Satu Mare și site-ul Primăriei Municipiului Satu Mare, unde sunt așteptate propunerile cetățenilor sătmăreni cu privire la problemele de mediu, mai sus menționate. Mai mult, directoarea a mai anunțat că va organiza încă o dezbatere publică, însă cu prezența publicului sătmărean.

Site-ul APM: http://apmsm.anpm.ro//planificare-de-mediu

Site-ul Primăriei Municipiului Satu Mare: http://www.satu-mare.ro