Fostul șef al Finanțelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, își va petrece sărbătorile de iarnă în arest, după ce Curtea de Apel Oradea a respins recursul formulat de acesta împotriva măsurii de arest preventiv. Mircea Ardelean a atacat în 17 decembrie decizia prin care este arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, iar luni magistrații Curții de Apel Oradea i-au respins cererea ca nefondată. De asemnea, a fost respins și recursul formul de omul de afaceri Gheorghe Moiș. Inculpații sunt obligați să plătească și cheltuieli judiciare în cuantum de 100 de lei.
Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a inculpaților:
ARDELEAN IOAN-MIRCEA, director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,
MOIŞ GHEORGHE, administrator al unei societăţii comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2013, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins inculpatului Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea.
În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.
Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.
În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.
La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) și a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Satu Mare.