Ultima actualizare: azi, 09:32
DRM
Locale

Mircea Ardelean își petrece sărbătorile după gratii

Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean

Fostul șef al Finanțelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, își va petrece sărbătorile de iarnă în arest, după ce Curtea de Apel Oradea a respins recursul formulat de acesta împotriva măsurii de arest preventiv. Mircea Ardelean a atacat în 17 decembrie decizia prin care este arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, iar luni magistrații Curții de Apel Oradea i-au respins cererea ca nefondată. De asemnea, a fost respins și recursul formul de omul de afaceri Gheorghe Moiș. Inculpații sunt obligați să plătească și cheltuieli judiciare în cuantum de 100 de lei.

Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a inculpaților:

ARDELEAN IOAN-MIRCEA, director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

MOIŞ GHEORGHE, administrator al unei societăţii comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. 

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2013, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins inculpatului Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea.

În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.
Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.
În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.
La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) și a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Satu Mare. 

11 comentarii

 1. marius Răspunde

  nu i doresc decit sal aiba coleg de celula pe GOVOR si la GOVOR ii doresc sa aiba parte de colindatori imbracati in negru ,,

 2. Mariaelena Muntean Răspunde

  foarte bine daca a gresit sa plateasca

 3. doru Răspunde

  Abia astept sa vina cele doua secretare sa ma ia A.N.I & D.N.A sper sa facem ceva special si de durata impreuna pe intuneric si la racoare ca m-am saturat de primaria asta .

 4. mosu Răspunde

  Adevărată miza a Udmr este primăria municipiului pe care se pare ca nu prea mai au șanse sa o recupereze după activitatea prolifica a Primarului Coica de aceea aceea început denigrarea prin orice mijloace în presa a primarului. .

 5. Valeriu G. Răspunde

  DRAGA ;D.N.A. ORADEA,va doresc sarbatori fericite,LA MULTI ANI,VA RUGAM VENITI IN SATU MARE,NU NE LASATI PRADA MAFIEI POLITICE,CAZUL ARDELEAN,NU ESTE CEL MAI MARE,VA MULTUMESC.

 6. Matei Răspunde

  Va dati seama ca, in Satu Mare, asta e nivelul la care trebuie sa se coboare DNA-ul…o gainarie ordinara. Macar un pic de originalitate de era…dar nu l-a dus capul decat sa-l copieze pe Borbely.
  Si da, ar trebui in SM o vizita a DNA, insa de la structura Bucuresti, pentru ca nici Calugarul local si nici finii din Oradea nu vor misca nimic…primul pentru ca e cu musca pe caciula din cauza unui apartament din Cluj, primit moca, insa intr-o zona in care se cam fura rotile de pe masini.
  Aviz d-na Kovesi cu cei care va reprezinta in teritoriu.
  P.S. – paote preluati si dosarul Tarr de la incapabilii de la DIICOT, inainte sa inaugureze noul cabinet la Academicianului falsificator din policlinica ce si-o amenajeaza pe Lazar Gheorghe.

 7. Codreanu Mircea Răspunde

  trebuia odata sa se sparga ulciorul

 8. rentea Răspunde

  Da tarr beton de ce este inca liber…pntr ca da bani foarte foarte multi jegurilor de la diicot

 9. ferike Răspunde

  nu va mai luati de betonultarr cu activitate inceput la careii mari cu vicele kzer la care plateste toate deplasarile de la america si facutul de casa la szalka unde pregateste fuga de dna.
  betonul e cu lajos si marghita cu jeno si toate merg ca si unse la careii unde primarii au facut primarie n ou numai pentru ei si serviciile cu publicul si starea civila au fost mutate in o fosta cazarma mizerabila in spate la 2 strazi distanta de primarie sa nu deranjeze afacerile spagarilor de la conducere.

  • gaborka Răspunde

   Pntru ca Tarr a si rezolvat cu procurorii DICOT, l-a ajutat si o vorba pusa de academician, cel care ii scrie cu mana larga scrisorici medicale. Cred ca, la cat de repede s-a miscat, procurorii si cei de la antifrauda mai degraba au pus mana pe mistrie si l-au ajutat sa-si termine noua farmacie si policlinica decat sa-l deranjeze sa arunce vre-o privire in retetele decontate in fals de CJAS.
   Oricum, ma bucura sa stiu ca SM e singurul judet cu medici, directori de CJAS si patroni de lanturi farmaceutice cinstiti si nehoti. Nu ca maramuresenii, unde au picat capete si unii au sarbatorit Craciunul cu arpacas la gamela. dar, acolo DNA e DNA si DIICOT DIICOT. Aici, ca la nimenea.
   Probabil, Calugarul local si-a primit partea in jenti de Audi A8 cu anvelope de iarna…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Peste 700 de sătmăreni au fost în audiențe la Prefectura Satu Mare

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare au primit în acest an în audienţe peste 700 de sătmăreni care au ridicat...

Închide