PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Medici noi la Spitalul Judeţean. Urgenţele, aglomerate

Directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare, a prezentat astăzi bilanţul instituţiei pe anul 2014, arătând că 20 de noi medici au ales să lucreze aici, iar activitatea de la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost îngreunată de cazuri ce puteau fi tratate de către medicii de familie sau la centrele ce permanenţă.

În deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a explicat că din anul 2010, de la preluarea spitalului de către administraţia judeţeană s-a pus accent foarte mare pe sistemul sanitar, astfel să s-au făcut investiţii serioase.

Conform datelor prezentate, anul trecut au ajuns la UPU 60.000 de persoane, din care 11.000 au fost internate în spital. Procentul este de sub 20%, faţă de 40% cât a fost în 2013.

“În procent de 80% sunt pacienţi care nu au răbdare şi îi înţeleg. Dar majoritatea celor care se adresează sunt în cursul dimineţii şi după-amiezii, când beneficiezi de medic de familie, ambulator, specialist. Ar avea unde să se adreseze”, a spus directorul medical.

De asemenea, Adrian Ştef a recomandat sătmărenilor să se adreseze Urgenţei doar atunci când este cazul, să încerce să-şi contacteze întâi medicii de familie sau centrele de permanentă pentru a lăsa cazurile grave acestui serviciu.

Spitalul a avut anul trecut 38.000 de externări şi 13.000 de spitalizări de o zi, iar prin ambulatoriu şi-au efectuat analizele 200.000 de pacienţi.

Paula Mare a salutat iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean de a cumpăra locuinţe pentru medici, explicând că există efectiv o vânătoare de specialişti.

Anul trecut, la spital au venit 20 de noi specialişti din diferite domenii, precum: reumatologie, hematologie, endocrinologie, nefrologie, neonatoligie, gastroenterologie, boli infecţionase.