PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Mărkuş, atacantul care a refuzat naţionala Ungariei, a semnat cu Olimpia

Adrian Mărkuş, unul dintre cei mai promiţători atacanţi români, a semnat sâmbătă un contract pe un an şi jumătate cu Olimpia Satu Mare. Crescut de Liberty Salonta şi obişnuit al loturilor de tineret ale naţionalei României, Adrian Mărkuş a mai jucat pentru FC Bihor, Gaz Metan Mediaş, Viitorul Constanţa şi Kaposvari Rakoczi (prima ligă din Ungaria).  El a mai fost în probe la Dinamo Bucureşti în vara anului 2012.

Atacantul în vârstă de 22 de ani a marcat 34 de goluri în meciuri oficiale, are 12 selecţii la naţionalele Under19 şi Under21, pentru care a înscris de 12 ori.

 În 2012, imediat după turneul final al Campionatului European de juniori Under 19, găzduit de România, Mărkuş a fost contactat de oficiali ai Federaţiei Maghiare de Fotbal, care i-au transmis că antrenorul naţionalei de atunci, Egervari Sandor, îl vrea în lotul primei reprezentative. Ungurii i-au propus naturalizarea, însă el a refuzat oferta, anunţând că vrea să joace doar pentru România.

 Este un atacant de careu, are o înalţime de 178 de cm şi 74 de kilograme. Este un jucător de picior drept şi, dacă antrenorul Tiberiu Csik va reuşi să-l integreze în mecanismul echipei, Olimpia îşi va rezolva în sfârşit problemele din compartimentul ofensiv. A fost caracterizat de foştii lui antrenori ca un atacant oportunist, care înscrie mult. Nu beneficiază de o talie solidă, deşi are forţă, în schimb compensează printr-un joc aerian foarte bun. Înscrie foarte multe goluri prin lovituri de cap şi şuturi plasate, din interiorul careului mare.