Potrivit viceprimarului, a fost instituit sechestrul asigurator la cererea Fondului de Garantare a Creditului Rural, pentru o sumă de 4.996.000 de lei, la cererea Administraţiei Naţională de Administrare Fiscală, pentru o sumă de 4.357.000 lei şi urmează probabil încă o executare în valoare de 1,2 milioane lei cerută de firma care a efectuat lucrări neplătite încă.
Totul a pornit după ce Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, actuala Agenţie pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a depistat unele nereguli la proiectul pe măsura 322 implementat de Primărie. Prin acest proiect integrat se dorea extinderea canalizării, asfaltarea unor drumuri şi modernizarea unei şcoli, dar nu s-a respectat proiectul, pe anumite porţiuni a existat inclusiv finanţare dublă de la Guvern. Deoarece nu s-a respectat proiectul, AFIR a reziliat contractul de finanţare din fonduri europene şi a trecut la recuperarea sumelor. Astfel, Primăria are datorii de mai multe milioane lei.
Viceprimarul s-a arătat revoltat de faptul că a sesizat din timp autorităţle cu privire la neregulile comise de către primarul Gheorghe Copil, dar nimeni nu a făcut nimic, astfel că s-a ajuns în această situaţie.
Acum au fost blocate conturile primăriei, s-a pus sechestru pe imobile, pe terenurile din proprietatea primăriei, inclusiv pe cele trei școli.
Deocamdată nu s-a găsit nicio soluţie pentru remedierea situaţiei, cert este că din bugetul local nu se poate plăti această datorie nici în următorii 15 ani, în condiţiile în care nu s-ar plăti salarii.
“Dl. Birtoc de foarte multe ori a relatat aceste aspecte de la Călineşti Oaş şi nu s-a întâmplat nimic. Este o situaţie fără precedent în nord vestul ţării. Este regretabil că din cauza unei administraţii deficitare trebuie să plătească întreaga populaţie“, a conchis Petre Mureşan.