PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

S-au decernat premiile Anului editorial sătmărean 2014

Anul editorial sătmărean a ajuns la cea de-a XVI-a ediție, fiind cea mai importantă sărbătoare a cărții din județul Satu Mare. Evenimentul cultural s-a desfășurat astăzi în incinta localului Poesis, în cadrul căreia zeci de artiști sătmăreni au fost premiați pentru contribuția lor la zestrea Sătmarului.

Deschiderea oficială a fost făcută de către oficialitățile sătmărene, prefectul Eugeniu Avram precizând că ”sărbătoarea Anului Editorial Sătmărean este ziua care coboară continuu peste tot ceea ce a însemnat cotidian, scris în Sătmarul nostru istoric”. La rândul său, președintele Adrian Ștef, a declarat că este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul culturii sătmărene iar ideea de a organiza acest eveniment a pornit de la necesitatea de a valorifica efortul creatorilor sătmăreni din domeniul literaturii, al științelor și cel a audio-vizualului.

Apariția Catalogului Bibliografic reprezintă o imagine succintă a ceea ce a însemnat anul trecut pentru spiritualitatea județului nostru. Peste vreme, acesta va fi un instrument extrem de util de cercetare dar și de comparare a realizării în domeniul artistic și științific pentru fiecare an în parte. Dacă catalogul ne dă măsura cantitativă a tot ce s-a creat în județul nostru de-a lungul unui an, premiile acordate cu acest prilej sunt fără îndoială recunoașterea autorilor noștri”, a afirmat Adrian Ștef.

Dacă primele ediții ale acestui eveniment s-au conturat în jurul scrierilor literare, astăzi s-a vorbit despre o paletă variată de tipărituri aparținând tuturor domenilor cunoașterii fiind premiați următorii sătmăreni:

Secțiune Literatură

 – Proză : Știrbu Loredana ”Secretul Domnișoarei, Elek Gyorgy ”Hosszufeny”,   Curpaș Teodor ”Oameni și fapte”

– Poezie: Simonfy Jozsef ”A melyseg visszanez”, Jank Karoly ”Oreg arnyek: versek”

– Critică: Nistor Ioan ”Aurel Gurghianu: Poezia cotidianului”

– Traduceri: Pop Felician ”Reb Ancsli es mas Avasi zsidokrol szolo szephistoriak = Reb Ancili și alte povestioare despre evreimea Oașului”

Secțiunea Istorie locală

– Câmpean Viorel, Șichet Voicu ”200 de ani de la zidirea bisericii din Tătărăști: Omagiul slujitorilor și credincioșilor săi”

– Fezekas Lorand ”Odon sirkertek osvenyein: A Szatmar megyei magyar temetok kulturtorteneti ertekei: tumbak, fejfak, cimeres nyughelyek”

– Molnar Doina ” Poveștiri și legende toponimice”

Secțiunea Cartea științifică

– Științe umaniste:

”CU și despre Gheorghe Dragoș” editor Clara Liana Dragoș

 ”TELI unnepi nepszokasok es nephagyomanyok: a reformatus magyaroknal es mas felekezeteknel Szatmarban” editor Vegh Balazs Bela

Kiss Kalman ”Turterebes foldrajzi neveinek tortenete”

– Științe aplicate:

Cziker Andras ” Industria electroenergetică la 110 ani de existență în Carei = A villamos energia ipar 110 eves nagykarolyban”

Secțiunea Religie

– Grigorean Mihaela ” O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”

– Ardai Laszlo Attila ” Krisztust hirdessuk: Vasarnapi es unnepnapi homiliak”

– preot dr. Boloș Cristian ” Pe urmrlr Părintelui Arsenie Boca: Reflecții”

Secțiunea Biografii

– Porumbăceanu Claudiu, Viorel Câmpean ” Caietele liberale sătmărene: Ștefan Benea”

– Csirak Csaba ” Adler Kaba elete es lagergrafikai: Life and Camp Drawings of Kaba Adler”

Secțiunea Edituri sătmărene

– Editura Citadela, Aurel Pop director

Secțiunea Reviste

– Revista Acolada, Radu Ulmeanu director general

– Redacția ziarului Szatmari Friss Ujsag pentru almanahul aniversar ” A Szatmari Friss Ujsag Jubileumi Evkoyve 2015”

Secțiunea Audio – Vizual

– Țineghe Adrian ” Dintr-un vis de floare -albastră: Recital de poezie și muzică”

Secțiunea In Memoriam

– Scriitorul, gazetarul Ilie Sălceanu

– Scriitorul, filologul, profesorul, omul de cultură Bura Laszlo

– Omul de cultură, profesorul, gazetarul Ioan Gavrilaș

De asemenea au fost acordate diplome de merit și premii din partea Bibliotecii Județene Satu Mare conducerii Consiliului Județean a Prefecturii și a Primăriei Satu Mare.

Evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Județeană Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, Filiala Satu Mare.