Ultima actualizare: azi, 18:47
Locale

S-au decernat premiile Anului editorial sătmărean 2014

anul editorial Poesis (34)Anul editorial sătmărean a ajuns la cea de-a XVI-a ediție, fiind cea mai importantă sărbătoare a cărții din județul Satu Mare. Evenimentul cultural s-a desfășurat astăzi în incinta localului Poesis, în cadrul căreia zeci de artiști sătmăreni au fost premiați pentru contribuția lor la zestrea Sătmarului.

Deschiderea oficială a fost făcută de către oficialitățile sătmărene, prefectul Eugeniu Avram precizând că ”sărbătoarea Anului Editorial Sătmărean este ziua care coboară continuu peste tot ceea ce a însemnat cotidian, scris în Sătmarul nostru istoric”. La rândul său, președintele Adrian Ștef, a declarat că este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul culturii sătmărene iar ideea de a organiza acest eveniment a pornit de la necesitatea de a valorifica efortul creatorilor sătmăreni din domeniul literaturii, al științelor și cel a audio-vizualului.

Apariția Catalogului Bibliografic reprezintă o imagine succintă a ceea ce a însemnat anul trecut pentru spiritualitatea județului nostru. Peste vreme, acesta va fi un instrument extrem de util de cercetare dar și de comparare a realizării în domeniul artistic și științific pentru fiecare an în parte. Dacă catalogul ne dă măsura cantitativă a tot ce s-a creat în județul nostru de-a lungul unui an, premiile acordate cu acest prilej sunt fără îndoială recunoașterea autorilor noștri”, a afirmat Adrian Ștef.

Dacă primele ediții ale acestui eveniment s-au conturat în jurul scrierilor literare, astăzi s-a vorbit despre o paletă variată de tipărituri aparținând tuturor domenilor cunoașterii fiind premiați următorii sătmăreni:

Secțiune Literatură

 – Proză : Știrbu Loredana ”Secretul Domnișoarei, Elek Gyorgy ”Hosszufeny”,   Curpaș Teodor ”Oameni și fapte”

– Poezie: Simonfy Jozsef ”A melyseg visszanez”, Jank Karoly ”Oreg arnyek: versek”

– Critică: Nistor Ioan ”Aurel Gurghianu: Poezia cotidianului”

– Traduceri: Pop Felician ”Reb Ancsli es mas Avasi zsidokrol szolo szephistoriak = Reb Ancili și alte povestioare despre evreimea Oașului”

Secțiunea Istorie locală

– Câmpean Viorel, Șichet Voicu ”200 de ani de la zidirea bisericii din Tătărăști: Omagiul slujitorilor și credincioșilor săi”

– Fezekas Lorand ”Odon sirkertek osvenyein: A Szatmar megyei magyar temetok kulturtorteneti ertekei: tumbak, fejfak, cimeres nyughelyek”

– Molnar Doina ” Poveștiri și legende toponimice”

Secțiunea Cartea științifică

– Științe umaniste:

”CU și despre Gheorghe Dragoș” editor Clara Liana Dragoș

 ”TELI unnepi nepszokasok es nephagyomanyok: a reformatus magyaroknal es mas felekezeteknel Szatmarban” editor Vegh Balazs Bela

Kiss Kalman ”Turterebes foldrajzi neveinek tortenete”

– Științe aplicate:

Cziker Andras ” Industria electroenergetică la 110 ani de existență în Carei = A villamos energia ipar 110 eves nagykarolyban”

Secțiunea Religie

– Grigorean Mihaela ” O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”

– Ardai Laszlo Attila ” Krisztust hirdessuk: Vasarnapi es unnepnapi homiliak”

– preot dr. Boloș Cristian ” Pe urmrlr Părintelui Arsenie Boca: Reflecții”

Secțiunea Biografii

– Porumbăceanu Claudiu, Viorel Câmpean ” Caietele liberale sătmărene: Ștefan Benea”

– Csirak Csaba ” Adler Kaba elete es lagergrafikai: Life and Camp Drawings of Kaba Adler”

Secțiunea Edituri sătmărene

– Editura Citadela, Aurel Pop director

Secțiunea Reviste

– Revista Acolada, Radu Ulmeanu director general

– Redacția ziarului Szatmari Friss Ujsag pentru almanahul aniversar ” A Szatmari Friss Ujsag Jubileumi Evkoyve 2015”

Secțiunea Audio – Vizual

– Țineghe Adrian ” Dintr-un vis de floare -albastră: Recital de poezie și muzică”

Secțiunea In Memoriam

– Scriitorul, gazetarul Ilie Sălceanu

– Scriitorul, filologul, profesorul, omul de cultură Bura Laszlo

– Omul de cultură, profesorul, gazetarul Ioan Gavrilaș

De asemenea au fost acordate diplome de merit și premii din partea Bibliotecii Județene Satu Mare conducerii Consiliului Județean a Prefecturii și a Primăriei Satu Mare.

Evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Județeană Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, Filiala Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Ziua Porților Deschise la ISU Someș Satu Mare

Cu prilejul aniversării a 83 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,SOMEŞ’’...

Închide