PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consilierii au respins strategia orașului. ”Făcută de extratereștrii”

Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare 2015-2025 a fost criticată cu vehemență de consilierii locali UDMR Butka Gergo și Maskulik Csaba, astăzi, în ședința de Consiliu Local.

Strategia de dezvoltare a municipiului  a fost elaborată în perioada noiembrie 2013 – septembrie 2014 în cadrul proiectului STATUS – Agende teritoriale strategice pentru sisteme urbane de tipul oraşelor mici şi mijlocii finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est IV B SEE supus azi aprobării Consiliului Local.

Butka Gergo a atras atenția că lipsește esența unei strategii și soluțiile de dezvoltare, iar oamenii care au întocmit această lucrare nu cunosc ”lucrurile elementare despre acest oraș”.

Totodată, acesta susține că la secțiunea proiecte apar ”investiții pentru valorificarea terasei clădirii Consiliului Județean” și faptul că județul Satu Mare, și nu municipiul, are un potențial agricol ridicat în producția de căpșuni și nuci, aflându-se pe primul loc la nivel național. Mai mult, în strategie municipiul este interconectat economic de Oradea și nu de Cluj, consilierul subliniind faptul că  ”peste 7000 de studenți sunt în Cluj, suntem mult mai interconectați economic de Cluj și nu de Oradea”.

Probabil niște extratereștrii au scris acest raport. Se vorbește în strategie despre nuci, bazine balneare ca și incubatoare de afaceri pentru dezvoltarea orașului dar nu se vorbește despre tineret. Nu există un marketing pentru oraș, se vorbește despre minoritatea maghiară dar nu se vorbește despre șvabi. Lipsesc instituțiile, iar centrul G.M. Zamfirescu apare într-o singură frază, CSM Satu Mare și Olimpia în trei. Această strategie nu este demnă pentru Satu Mare, calitatea ei fiind îndoielnică”, a declarat Butka Gergo.

În aceeași ordine de idei, consilierul Maskulik Csaba a precizat că strategia ”a fost dezbătută în acele grupuri care au lucrat la Valea Măriei, iar ceea ce lipsește este lipsa totală a viziunii, a infrastructurii rutiere din municipiu”.

Nu se vorbește despre amenajarea zonelor verzi, nu se vorbește despre acele terenuri abandonate și aflate în paragină în plin centrul orașului, nu se vorbește despre reducerea poluării care este o problemă foarte importantă. Să nu mai vorbim de elementele futuristice găsite de colegul meu. Am găsit și eu unul: pasaj pietonal subteran pe strada Traian spre cimitere, necesar fiind unei circulații foarte mari. Ceea ce este absurd”, a spus Maskulik Csaba.

După cele prezentate de cei doi consilieri UDMR, proiectul de hotărâre a fost supus votului, moment în care 10 consilieri PSD, PLR și doi de la PNL au votat pentru și 11 consilieri UDMR și doi de la PNL s-au abținut. În concluzie, proiectul a picat.