Situația actuală: stadiul avansat de degradare este binecunoscut de sătmăreni, neglijența proprietarului va cauza majorarea sumei necesare pentru restaurare. Dreptul și totodată responsabilitatea primarului în funcție este să se folosească de toate posibilitățile date de lege pentru a ameliora pagubele aduse comunității sătmărene: să trimită somații, să aplice sancțiuni proprietarului și în general, să reprezinte ferm și proactiv interesele comunității. Din acest motiv nu tolerăm să ajungă în faţa Consiliului Local documente importante cu întârziere, cum s-a şi întâmplat cu solicitarea Parchetului în 2014. Ar fi necesar ca implicarea Primăriei să fie serioasă și să nu rămână numai la nivel declarativ!
Sunt trei probleme cruciale în care administrația trebuie să se implice:
1. Este evident că proprietarul actual nu are intenția nici puterea financiară necesară conservării clădirii. În acest sens, conducerea orașului va trebui să preia această responsabilitate: reparația fațadei și a pasajului lateral, precum și reparația acoperișului, sumă ce o estimăm la ordinul sutelor de mii de euro. Există soluție pentru finanțarea acestora: cum am subliniat în 2014 și la începutul anului 2015, legislația s-a modificat în 2013 și ne permite efectuarea reparațiilor de interes urban și în cazul proprietăților private. Suntem de acord și propunem o intervenție urgentă și imputarea acestor sume proprietarului cu maximă strictețe și consecvență.
2. Municipiul Satu Mare trebuie să se constituie ca parte civilă în procesul penal pornit de Parchet împotriva proprietarului, dar pe baza uni titlu juridic clar, echivoc și cu evaluarea daunelor aduse comunității sătmărene. Expertiza comandată de primarul actual nu vorbește despre pagube create comunității (de ex. evaluarea degradării aspectului urbanistic, daune morale şi de imagine a Municipiului), ci doar despre pagube cauzate în clădire, în avuția proprietarului. Riscăm să pierdem din nou un proces din cauza deciziilor neîntemeiate!
3. Cea mai importantă evoluție este apariția ofertei de vânzare, deși forma de prezentare al ofertei nu este cea prevăzută în legislaţie. Propunerea însă trebuie analizată, cântărind cu maximă prudență avantajele și dezavantajele achiziționării clădirii Dacia. În acest sens, trebuie clarificate trei aspecte:
3.1 Legalitatea procedurii: Toate aspectele trebuie bine argumentate și fundamentate din punct de vedere juridic.
3.2 Asigurarea sumei necesare achiziției: în opinia noastră, sumele publice alocate clădirii trebuie să fie folosite pentru stingerea datoriilor și recuperarea daunelor, pagubelor, degradărilor. Negocierile trebuie să abordeze și cuantificarea obligațiilor financiare. Este clar că orice angajament de plată a milioanelor de euro este imposibilă dintr-o singură tranșă, astfel, trebuie negociat plata în rate sau prin credit bancar. Însă, achiziția imobilului în proprietate publică va deschide posibilitățile de finanțare naționale și europene pentru restaurarea acestei clădiri emblematice pentru sătmăreni. În acest caz contribuția proprie ar fi ”minoră” de ordinul sutelor mii de euro în locul milioanelor de euro.
Ar fi binevenit un sprijin financiar din partea guvernului: îl reamintim pe domnul primar de acele declarații în care prezenta posibilitățile de sprijin guvernamental pe care îl are municipiul nostru pentru proiecte prioritare din Satu Mare, care deocamdată au rămas la nivel de declarații. Poate că ar fi momentul de a lua în evidență aceste posibilități, pentru ca bugetul municipiului să aibă cât se poate de puțin de suferit în urma unei astfel de achiziții.
3.3 Ce destinație vom da clădirii? Suma uriașă de cumpărare, sumele consistente necesare pentru restaurare trebuie să se reflecte în utilizarea viitoare. Grupul de consilieri propune administrației locale inițierea unei consultări publice privind destinațiile posibile. Iată câteva aspecte discutate în grup: centru civic, cu eventuale sedii ale Primăriei, printre care și o sală reprezentativă pentru nunți și alte evenimente majore în viața cetățenilor; readucerea la destinația inițială de hotel și restaurant operat în concesiune, sau transformarea clădirii într-un centru multicultural de evenimente care ar revitaliza viața culturală a municipiului.
Grupul de consilieri UDMR își exprimă maxima deschidere pentru toate propunerile pentru a rezolva această situație, însă dorește luarea deciziilor fundamentate dar și imediate. Primarul trebuie să inițieze urgent refacerea fațadelor, detaliate în expertiză ca ”Măsurile generale pentru ameliorarea situației și conservarea șantierului”, le are pârghiile necesare la dispoziție.
Sursa: UDMR Satu Mare