Ultima actualizare: azi, 21:18
Locale

Consilierii UDMR cer soluții concrete în problema Hotelului Dacia

Consiliul Local (11)Rezolvarea situației hotelului Dacia este o prioritate pentru UDMR Satu Mare, este o cauză a tuturor sătmărenilor în care trebuie să fim uniți, indiferent de apartenențele politice. Considerăm o imediată necesitate stoparea degradării clădirii și găsirea funcției care să asigure reabilitarea și conservarea ei. În acest sens, propunem următoarele soluții:

Situația actuală: stadiul avansat de degradare este binecunoscut de sătmăreni, neglijența proprietarului va cauza majorarea sumei necesare pentru restaurare. Dreptul și totodată responsabilitatea primarului în funcție este să se folosească de toate posibilitățile date de lege pentru a ameliora pagubele aduse comunității sătmărene: să trimită somații, să aplice sancțiuni proprietarului și în general, să reprezinte ferm și proactiv interesele comunității. Din acest motiv nu tolerăm să ajungă în faţa Consiliului Local documente importante cu întârziere, cum s-a şi întâmplat cu solicitarea Parchetului în 2014. Ar fi necesar ca implicarea Primăriei să fie serioasă și să nu rămână numai la nivel declarativ!

Sunt trei probleme cruciale în care administrația trebuie să se implice:

1. Este evident că proprietarul actual nu are intenția nici puterea financiară necesară conservării clădirii. În acest sens, conducerea orașului va trebui să preia această responsabilitate: reparația fațadei și a pasajului lateral, precum și reparația acoperișului, sumă ce o estimăm la ordinul sutelor de mii de euro. Există soluție pentru finanțarea acestora: cum am subliniat în 2014 și la începutul anului 2015, legislația s-a modificat în 2013 și ne permite efectuarea reparațiilor de interes urban și în cazul proprietăților private. Suntem de acord și propunem o intervenție urgentă și imputarea acestor sume proprietarului cu maximă strictețe și consecvență.

2. Municipiul Satu Mare trebuie să se constituie ca parte civilă în procesul penal pornit de Parchet împotriva proprietarului, dar pe baza uni titlu juridic clar, echivoc și cu evaluarea daunelor aduse comunității sătmărene. Expertiza comandată de primarul actual nu vorbește despre pagube create comunității (de ex. evaluarea degradării aspectului urbanistic, daune morale şi de imagine a Municipiului), ci doar despre pagube cauzate în clădire, în avuția proprietarului. Riscăm să pierdem din nou un proces din cauza deciziilor neîntemeiate!

3. Cea mai importantă evoluție este apariția ofertei de vânzare, deși forma de prezentare al ofertei nu este cea prevăzută în legislaţie. Propunerea însă trebuie analizată, cântărind cu maximă prudență avantajele și dezavantajele achiziționării clădirii Dacia. În acest sens, trebuie clarificate trei aspecte:

3.1 Legalitatea procedurii: Toate aspectele trebuie bine argumentate și fundamentate din punct de vedere juridic.

3.2 Asigurarea sumei necesare achiziției: în opinia noastră, sumele publice alocate clădirii trebuie să fie folosite pentru stingerea datoriilor și recuperarea daunelor, pagubelor, degradărilor. Negocierile trebuie să abordeze și cuantificarea obligațiilor financiare. Este clar că orice angajament de plată a milioanelor de euro este imposibilă dintr-o singură tranșă, astfel, trebuie negociat plata în rate sau prin credit bancar. Însă, achiziția imobilului în proprietate publică va deschide posibilitățile de finanțare naționale și europene pentru restaurarea acestei clădiri emblematice pentru sătmăreni. În acest  caz contribuția proprie ar fi ”minoră” de ordinul sutelor mii de euro în locul milioanelor de euro.

Ar fi binevenit un sprijin financiar din partea guvernului: îl reamintim pe domnul primar de acele declarații în care prezenta posibilitățile de sprijin guvernamental pe care îl are municipiul nostru pentru proiecte prioritare din Satu Mare, care deocamdată au rămas la nivel de declarații. Poate că ar fi momentul de a lua în evidență aceste posibilități, pentru ca bugetul municipiului să aibă cât se poate de puțin de suferit în urma unei astfel de achiziții. 

3.3 Ce destinație vom da clădirii? Suma uriașă de cumpărare, sumele consistente necesare pentru restaurare trebuie să se reflecte în utilizarea viitoare. Grupul de consilieri propune administrației locale inițierea unei consultări publice privind destinațiile posibile. Iată câteva aspecte discutate în grup: centru civic, cu eventuale sedii ale Primăriei, printre care și o sală reprezentativă pentru nunți și alte evenimente majore în viața cetățenilor; readucerea la destinația inițială de hotel și restaurant operat în concesiune, sau transformarea clădirii într-un centru multicultural de evenimente care ar revitaliza viața culturală a municipiului.

Grupul de consilieri UDMR își exprimă maxima deschidere pentru toate propunerile pentru a rezolva această situație, însă dorește luarea deciziilor fundamentate dar și imediate. Primarul trebuie să inițieze urgent refacerea fațadelor, detaliate în expertiză ca ”Măsurile generale pentru ameliorarea situației și conservarea șantierului”, le are pârghiile necesare la dispoziție.

Sursa: UDMR Satu Mare

24 comentarii

 1. Balaj florin Răspunde

  Foarte tare chestiunea Udmr a participat direct prin Ilyes si Szabo la instrainarea hotelului iar acuma sunt profund îngrijorați de soarta lui.Cătă ipocrizie?

 2. cetatean Răspunde

  Mă scuzați domnilor consilieri din trioul de aur aş vrea să vă pun o întrebare?Udmr ce măsuri a luat impotriva acestor propietari pe vremea cănd conduceau oraşul?

 3. cetatean maghiar Răspunde

  UDMR gaşcă de hoți nu au făcut nimic 8 ani cu Ilyeş in fruntea Primariei.

 4. ardelean sergiu Răspunde

  Aşa cum vedem şi la nivel național ,unde județele Harghita şi Covasna sunt cele mai slab dezvoltate din țară ,s -a demonstrat si in Satu Mare in timpul guvernării Udmr că nu s -a făcut nimic pentru comunitate.

  • dințos. Răspunde

   SERVIU nu ai dreptate au împroprietărit Episcopia Romano Catolică cu jumate oraşul.

 5. Consilier medic dentist Rațiu Cosmin. Răspunde

  Propun în numele consilierilor PNL şi UDMR accesul Ovinelor,Caprinelor,Bovinelor şi bineînțeles al Cailor pe toată suprafața municipiului Satu Mare .Motivez această propunere prin dezvoltarea turismului în municipiu si prin accesul liber al sătmărenilor înspre laptele proaspăt produs de aceste animale direct de la sursă.(sursa diferită la fiecare animal în parte).

  • Scoica Răspunde

   Excelenta initiativa ! in acest fel si boul boilor va putea paste linistit alaturi de turma de salvari pe care o pastoreste.

 6. Norick Răspunde

  Sergiule, m-ai impuscat ! Bucuresti n-o sa dea bani inapoi la judetele sus amintite in veci.Ma gandesc , stii de ce…:-) 😉

 7. dan buturuga Răspunde

  Vorbe goale fără soluții exact cum au facut pe vremea lui Ilyeş.Decat să contestați tot ce se face si sa aruncați corbe goale mai bine stați acasa domnilor consilieri.

 8. ion Răspunde

  Ne -am săturat de vorbe goale .Coica e cel mai bun primar pentru oraş ul nostru.

 9. zoli Răspunde

  Propuneri,interpelări,intrebări puse în rest zero barat din partea consilierilor UDMR.

 10. grupul crescătorilor de vaci din SM Răspunde

  Dictorul Rațiu ?Ce părere are?Cum stăm cu vacile?

 11. O.Z.N. Răspunde

  Grupul satmarenilor nemulțumiți de efectele rarefierii stratului de ozon asupra puilor de curcan solicită distinşilor consilieri:Butka,Masculik,Ratiu sa intervină urgent şi să pună o serie de întrebari primarului pentru a rezolva aceasta problemă.

 12. dinu Răspunde

  DOMNULE PRIMAR CĂINII LATRĂ CARAVANA TRECE.FELICITĂRI PENTRU ACTIVITATE.

 13. La brutarie Răspunde

  Cea mai urgenta,concreta si neaparata solutie ,Szabo si Ghiulea la puscarie!Urmatoarea solutie,confiscarea averii acestor doi hoti ordinari si folosirea banilor pentru reabilitarea cladirii hotelului dacia.In acest scop consilierii udmr pot face un denunt colectiv cu privire la banii cu care a fost finantat udmr din aceasta afacere,o parte dintre ei consilieri si la data savarsirii faptei.

 14. f george Răspunde

  Votez cu toata puterea mea ratiu

 15. satmarean Răspunde

  Stai liniştit o să plăteşti tot .Identitatea e greu de ascuns.

 16. f george Răspunde

  Este adevarat ca il sustin pe ratiu,dar recunosc ca is lamurit de minciunile lui coica,asa ca votez cu toata puterea mea ratiu pntr primarie

 17. Unu' Răspunde

  Dar despre strand nu se mai afla nimic?

 18. Fuctionar public Răspunde

  Asi avea o rugaminte la toti consilierii UDMR, sa o intrebe pe colega lor de partid Elisabeta Bekessy, cu ce bani isi renoveaza casa !
  Din plicurile verzi de la SC FLORISAL SA cumva!!!!!!

 19. D-REX Răspunde

  SOLICITAM public ca DNA-ul sa se autosesizeze
  cu privire la vanzarea hotelului DACIA si a strandului ! ( intrebarea este de ce tace ? )

 20. Fuctionar public Răspunde

  DNA-ul doarme nu se poate autosesiza

 21. bibke Răspunde

  sa intrebe si de unde are evike avocatuta atatea case ca din diurna de consilier nu poti sa cu,mperi si in budipesta si in viana si in carei 5 case si apartamente…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Prejudiciu de 767.500 euro prin distrugerea hotelului Dacia

Familia Țânțaș ar putea fi obligată să plătească municipiului Satu Mare suma de 767.500 euro pentru distrugerea hotelului Dacia. Consilierii...

Închide